PRVI VTIS FORD RANGER RAPTOR: Do živega mu ne pridejo niti ostri kraški kamni (#video)
Marjan Kodelja 27. marca 2023 ob 06:24

Najprej sem pomislil, da je samo za pravega »dedca«, a sem kmalu ugotovil, da bi ga po brezpotjih še otrok zlahka vozil (če bi bilo kajpada zakonito).

Še danes se spomnim besed takratnega direktorja informatike podjetja Caterpillar na neki IBM-ovi predstavitvi pred več kot desetletjem. »Mi smo tisto podjetje, ki izdeluje igrače za prave moške.« Prepričan sem, da je bilo to vodilo Forda, ko je oblikoval novo generacijo poltovornjaka Ranger in še posebej različice Raptor. Agresiven dizajn, moč in nenazadnje zvok izpušnega sistema govorijo temu v prid. Toda po krajši vožnji se je izkazalo, da so hkrati poskrbeli tudi z izredno preprosto upravljanje. Si predstavljate, da vozite po brezpotju s pomočjo »tempomata« in obenem snemate s samo eno roko na volanskem obroču. Če bi moral Raptorja opisati z nekaj besedami, potem bi zato izbral besede »agresiven«, »močan« in »krotek kot mucek«.

Predno od bližje na kratko pogledamo osrednje značilnosti novega poltovornjaka in predno izlijem prve občutke, še izredna novica za ljubitelje ameriških mišičnjakov. Terenci Ford Bronco za slovenski trg so izdelani in na poti, ter bodo predvidoma na voljo čez mesec ali dva.

Rangerji nove generacije »nosijo« zanje že kar tradicionalni videz, ravno prav (a ne preveč) osvežen, pri čemer izstopa sprednja maska z imenom izdelovalca. Da se na daleč vidi, od koga je. Osvežena je ravno tako notranjost, kjer se mi je še posebej v spomin vtisnila sicer klasična, a manjša ročka samodejnega menjalnika. Če se morda spomnite, sem v testu predhodnika pograjal ravno preveliko ročico, ki pa je morda všeč pustolovki Lexie Alford. V kolikor razumete pritepeno misel, potem ste gledali predstavitev električnega Forda Explorerja, ki naj bi po predvidevanjih na slovenske ceste zapeljal enkrat na začetku prihodnjega leta. Punca je menda obiskala praktično vse svetovne države, pri čemer je čisto po ameriško z navdušenjem priznala, da je palico (stick), ročko menjalnika, da ne bo kakšnih insinuacij, spoznala šele v afriški puščavi.

Na predstavitvi smo vozili novega Reptorja, zato sem bom v nadaljevanju osredotočil predvsem nanj. Drzen (nevaren) videz nadgrajujejo terenske pnevmatike, ojačana šasija, izboljšano vzmetenje, matrični žarometi s sposobnostjo predvidevanja ovinkov, izbokline na motornem pokrovu in dve izpušni cevi. Drzna zunanjost se ravno tako seli v notranjost, kjer poleg že omenjene ročice izstopa še velik pokončno postavljen osrednji zaslon infozabavnega sistema Sync 4. Poleg ročice menjalnika so tipke za vklop načina vožnje po brezpotju, prilagajanje stalnega štirikolesnega pogona in okrogel gumb za izbiranje voznih načinov. Sedem jih je, tri za cestno in štiri za vožnjo po terenu. Med temi izstopa način »baja«, ki praktično sprosti vse moči »zveri«, kar po zaslugi odprtja lopute dušilca zvoka slišijo vsi v bližnji in daljni okolici. Na volanskem obroču je gum za prilagajanje zvoka izpušnega sistema, tako da si boste ljubitelji prvinskega tuljenja motorja na notranje zgorevanje dali duška. Ravno tako zlahka prilagajate odzivnost krmiljenje in stopalke za plin.

Raptor je bitje narave in brezpotji, zato je temu prilagojena šasija, dno in Foxovo vzmetenje. Kolegi so z njim skakali, da bi dokazali trdoživost podvozja. Sam te možnosti nisem imel. Čeprav sem dovolj nor in se skokov ne ustrašil, obenem vem, da morajo biti pogoji pravi in izvedeni strokovno, saj v nasprotnem primeru poškodbe niso izvzete. A upam, da bom enkrat užil tudi ta občutek. Za enkrat pa sem bil več kot zadovoljen z možnostjo vožnje po terenskem poligonu. Kot se spomnim, mi Ranger Stormtrak ni vlival dobrega občutka med bočnim nagibom, a tokrat sem brez težav vozil nagnjen za 21 stopinj.

Kar me je resnično presenetilo, čeprav že zdaleč nisem mogel poskusiti vseh možnosti, med drugim ima namreč Reptor elektronsko zaporo prednjega in zadnjega diferenciala, je preprostost terenske vožnje. Pritisk na gumb blizu ročice menjalnika prikliče »terenski« prikaz na osrednjem zaslonu s sliko izbrane kamere, različnimi informacijami in možnostjo vklopa omejevalnika hitrosti za vožnjo po brezpotjih (trail control). Potem s tipkama na volanskem obroču zgolj prilagajamo hitrost do največ 32 kilometrov na uro, ki se je vozilo drži med plezanjem navzgor ali previdnimi spusti. Ravno zaradi te možnosti z Raptorjem zlahka upravlja kdorkoli. Seveda je ravno tako zmogljiv in hiter na cesti.

Ford je hkrati predstavil druge različice Rangerja. Pri teh, novost je Platinum, je na voljo celo več motorjev, kot pri različici Raptor, ki ima na voljo samo dva. Ravno tako so jim osvežili zunanjost in notranjost, opremili z infozabavnim sistemom Sync 4, izboljšali podlago tovornega prostora in še kaj bi se našlo. Za nove Rangerje je na voljo še cel kup sistemom za pomoč pri vožnji. Opremljenost z njimi in seveda druge podrobnosti pa so kot vedno odvisne od izbrane različice.

FORD RANGER RAPTOR:

Motor in menjalnik:bencinski tri litrski V6 z dvema turbinama ali dizelski 2.0 EcoBlue; deset stopenjski samodejni menjalnik, štirikolesni pogon e-4WD.
Največja moč:215 kW (292 KM); 151 (205 KM)
Največji navor:491 Nm (bencinski pogon)
Zmogljivosti:največja hitrost 180 km/h, 7,9 sekunde od 0 do 100 km/h
Dimenzija (D x Š x V):5.359 x 2.027 x 1.925 mm, medosna razdalja 3270 mm
Teža praznega (teža tovora)2.454 kg
Cena vozila72.120 € (dizel), 76.500 € (bencin)
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
  • Hm, ponavadi se navede vsaj uradna poraba, če ne še poraba na testu in izpusti oz. emisije, da vidimo kako “zeleni” smo. Hvala za članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja