Prvi poskus pametnega vinogradništva v Sloveniji
PR 3. junija 2022 ob 08:53

V Kleti Brda, ki v Goriških brdih združuje 350 vinogradniških družin, so v sodelovanju z izbranimi vinogradniki ter partnerji, Telekomom Slovenije in podjetjem EFOS, vzpostavili pilotni projekt spremljanja škodljivcev v vinogradih na daljavo. V okviru projekta se preizkuša rešitev, s katero lahko vinogradniki na daljavo spremljajo stanje škodljivcev v svojih vinogradih in pri tem prejemajo napoved gibanja škodljivcev za 14 dni vnaprej. Na ta način lahko vinogradniki pravočasno ustrezno ukrepajo in vinograde zaščitijo, še preden pride do škode. Hkrati pa porabijo bistveno manj fitofarmacevtskih sredstev za zatiranje škodljivcev kot sicer, s čimer manj obremenjujejo okolje in prispevajo k trajnostnemu kmetijstvu.

V projektu sodelujejo Klet Brda, ki povezuje vinogradnike, ki so vključeni v projekt, podjetje EFOS, ki je razvilo storitev in opremo Trapview za spremljanje škodljivcev, ter Telekom Slovenije, ki s tem vstopa na trg pametnih rešitev, razvitih za potrebe trajnostnega kmetijstva. Pilotni projekt sofinancira tudi Občina Brda, ki tudi na ta način podpira svojo strategijo zelene destinacije, saj gre za rešitev, ki zmanjšuje ogljični odtis in uporabo fitofarmacevtskih sredstev v kmetijstvu.

Rešitev spremljanja škodljivcev na daljavo Trapview vinogradnikom, ki sodelujejo v pilotnem projektu v Goriških brdih, omogoča podrobno spremljanje škodljivcev, vključno z napovedjo njihove najbolj aktivne razvojne faze za 14 dni vnaprej. Vinogradniki na izbranih lokacijah namestijo pasti za spremljanje grozdnega sukača, ki je najbolj izrazit škodljivec vinske trte na tem območju.

S pomočjo tehnologije interneta stvari (angl. Internet of Things – IoT) rešitev zajema podatke postavljenih pasti ter jih na varen način prenaša v oblačno platformo. Pridobljeni podatki predstavljajo osnovo za izračun napovedi nadaljnjega razvoja škodljivcev, tako da imajo vinogradniki dovolj časa, da se nanje pravočasno pripravijo in čim bolj omejijo škodo, ki bi zaradi njih nastala. Hkrati lahko vinogradniki optimizirajo tudi samo škropljenje, s čimer pomembno zmanjšajo vplive na okolje ter zagotovijo čim bolj zdravo rast trt.

Klet Brda je že dolgo zavezana trajnostni pridelavi. Agronomi Kleti Brda tako redno obiskujejo vinogradnike, jim svetujejo in jih izobražujejo glede najnovejših trajnostnih praks, ki omogočajo pridelavo bolj zdravega grozdja ob zmanjšani uporabi fitofarmacevtskih sredstev. Ob pojavu škodljivcev v pasteh se vinogradnik posvetuje z agronomi Kleti Brda, ki svetujejo, na kakšen način v dani situaciji najbolj ustrezno ukrepati.

Rešitev Trapview je trenutno v testni uporabi pri dvanajstih vinogradnikih v Goriških brdih, ki delujejo pod okriljem Kleti Brda, in pri petih vinogradnikih, ki na trgu nastopajo samostojno. Rešitev je primerna tudi za uporabo na drugih kulturah, kot so sadovnjaki in oljčni nasadi, ki jih je v Brdih veliko. Cilj pilotnega projekta je, da se na podlagi pozitivne izkušnje vinogradnikov, ki so vključeni v pilotni projekt, število pasti postopno razširi po celotnem področju Goriških brd in širše po vinorodnih področjih Slovenije. Rešitev Trapview se lahko hitro in enostavno prilagodi tudi za potrebe ostalih zainteresiranih kmetovalcev.

Avtor PR
mm
Prebral(a) si sporočilo za javnost ali zgodbo oglaševalca. Morda je koristno, za naše mnenje o dotični storitvi ali izdelku pa spremljaj avtorske članke.
PR - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja