Prvi konkretni vtisi o novih Applovih telefonih (#video)
Matjaž Ropret 22. septembra 2022 ob 06:09

Trojica iPhone 14, iPhone 14 Pro in iPhone 14 Pro Max je na prodajnih policah in kompletna je bila za nekaj dni tudi na našem testu (nakar je ostal le še največji in tudi dejansko najbolj zanimiv od teh telefonov). Zato smo v tokratni video zbrali naše glavne ugotovitve, spodaj pa je še malo povzetka in nakupovalnih nasvetov.

S 14 ne pridobite veliko

Najbolj osnovni model, če mu lahko tako rečemo, in tudi še vedno osrednji, je letos doživel tako minimalne spremembe in izboljšave, da jih še za kozmetične težko označimo. Celo procesor je ostal enak kot lani. Kamere so menda pridobile nekaj na sposobnosti zajemanja svetlobe, a glavni novosti sta drugačno, za moj okus bolj agresivno obdelovanje signala z več ostrenja robov, in akcijski način snemanja, ki bi lahko kar resno konkuriral namenskim akcijskim kameram. Večinoma smo ga preizkušali na 14 Pro Max, rezultate si lahko ogledate v videu, a tudi tu so skorajda enaki. Še vedno manjka teleobjektiv, prav tako fotografiranje v načinu RAW, tudi novega glavnega tipala z 48 milijoni pik sta bila deležna samo modela Pro. Zaslon je zelo lep in svetel, a še naprej z zgolj 60-herčnim osveževanjem, kar se vidi pri pomikanju vsebine čezenj.

V temeljih to ostaja dober, zmogljiv telefon, kvalitetno narejen in tisto, kar omogoča, počne na visokem nivoju. Toda ob še višji ceni vse težje upravičuje očitne pomanjkljivosti v primerjavi z modeloma Pro in konkurenco.

Za tiste, ki pogledujete proti štirinajstici, torej ne-Pro, je nasvet dokaj enostaven. V »običajni« velikosti ga res nima smisla kupovati. V praksi je povsem enak telefon kot lanski iPhone 13, ki je za razliko od Pro-jev ostal v prodaji, z minornimi spremembami pri fotografiranju, ne nujno na bolje, satelitskim klicem v sili, ki zunaj ZDA in Kanade (še) ne bo deloval, boljšo popravljivostjo (enostavno se odpre tudi hrbtišče, ne zgolj zaslon), novo vijolično in malo drugačno (svetlejšo) modro barvo. Predhodnik je v osnovni izvedbi s 128 GB podatkovnega pomnilnika približno 175 evrov cenejši, z več gigabajti se razlika še bolj približa dvestotim evrov. Raje jih porabite za kaj drugega. Če vam je do večjega zaslona, potem je seveda mogoče izbirati zgolj med prihajajočim 14 Plus in katerim od modelov Pro Max. Prvega bomo lahko ocenili šele oktobra, nadejamo pa se, da bo zaradi bolj znosne mase za držanje prijetnejši kot res masivni 14 Pro Max. Ljubitelji Minija letos niste bili deležni novega modela, povsem verjetno ga sploh ne bo več, zato je 13 Mini najbrž zadnja priložnost za nakup zmogljivega telefona takih mer.

Pro skriva nekaj zanimivih novosti

Razlika med spodnjo in zgornjo linijo je letos verjetno večja kot kadarkoli v zadnjih nekaj letih. Modela Pro sta pridobila že omenjeno novo fotografsko tipalo, neverjetno svetel zaslon in možnost njegove zatemnitve za stalno prikazovanje vsebine v zaklenjenem načinu (»vedno vključen zaslon«, ki ga konkurenca, resda na drugačen način, ponuja že najmanj desetletje), akcijski način snemanja (največ v razločljivosti 2,8K) in kinematografski video v 4K, novo implementacijo sprednjih kamer in tipal, namesto zareze, imenovano dinamični otok, pa tudi nov procesor s približno 10- do 15-odstotnim dvigom zmogljivosti.

Na zunaj je najbolj opazna novost otok, črnina na zaslonu, ki so jo lepo izrabili za prikazovanje določenih informacij in hiter dostop do tistega, kar teče v ozadju (npr. glasba ali navigacija). Rešitev je zanimiva in elegantna, koliko jo bodo izkoristili razvijalci aplikacij, pa bomo šele videli. O foto in video novostih več v videu, so pa tako pozitivne kot negativne. Zatemnjevanje zaslona mi je manj všeč kot klasično prikazovanje zgolj določenih elementov na povsem črnem. Moti tudi običajna Applova averzija do omogočanja kakršnega koli uporabniškega prilagajanja.

Kdor ima 13 Pro ali 13 Pro Max naj ga veselo uporablja naprej, čas za zamenjavo bo morda prihodnje leto oz. takrat, ko Apple končno uvede priključek USB-C in morda tudi omogoči hitrejše polnjenje. Za lastnike modelov 12 Pro in 12 Pro Max bi morda bilo kaj motivacije za nadgradnjo, kajti spremembe pri kamerah, zaslon z višjim in dinamičnim osveževanjem in še kakšna novost niso povsem za odmet. Toda po komaj dveh letih znova upravičiti res visoko ceno, bo kar težko. Kdor pa je na modelih 11 ali starejših, bo verjetno počasi začel razmišljati o zamenjavi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za nakup iPhonov v operaterskih paketih obiščite A1 Slovenija, v prosti prodaji pa iStyle. Obema podjetjema se zahvaljujemo za testne telefone!

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.