Matjaž Ropret 16. septembra 2016 ob 18:20
iphone7oba3
S sprednje strani na pogled ni sprememb.

Tehnozvezdje je še pred začetkom prodaje v Sloveniji imelo priložnost na kratko preizkusiti iPhone 7 in 7 Plus in tako lahko delimo prve vtise. Na pogled je edina razlika spodaj, kjer je bil prej izhod za slušalke, zdaj pa so malo večje reže za zvočnik in mikrofon. Z vseh ostalih kotov sta sedmici enaki kot iphone 6 ali 6s. No, črte za anteno so samo še ob robu telefonov, kar je mnogo bolj estetsko kot prej, ko je bila še vodoravna črta pod fotoaparatom. Nove črne različice nismo videli, oba telefona sta bila srebrna, tako da o tej novosti ne moremo povedati kaj dosti. Razen tega, da ameriški ocenjevalci poudarjajo, da se hitro poznajo praske.

Drugačna je samo še izboklina za fotoaparat pri modelu Plus, ki je seveda večja, ker je fotoaparat dvojen. Z dvema tipaloma in dvema objektivoma, enim širokokotnim in drugim z dvakratno optično povečavo. To se nam zdi doslej najbolj posrečena implementacija dvojnega fotoaparata. Preklapljanje med obema pogledoma je enostavno, samo s pritiskom na 1x ali 2x na zaslonu, in tudi hipno. O kakovosti težko sodimo, fotografije z drugega tipala izgledajo malenkost bolj zrnate, ker je tipalo manjše in so zato tudi točke na njem manjše (obe tipali jih ima 12 milijonov), a je to še vedno bistveno bolje kot izrezovanje in povečevanje iz širokokotnega motiva.

V vsem ostalem je fotografska izkušnja pri sedmici enaka kot pri šestici ali 6s, le bliskavica je nekoliko močnejša in ima več odtenkov, sprednji fotoaparat pa ima zdaj sedem milijonov točk. Za bolj podrobne selfije. Pri malem iphonu sta tipalo in svetlobna moč (f/1,8) prav tako izboljšana, ni pa dvojnega pogleda, ker najbrž v tako majhnem ohišju za to ni prostora. Sprednji fotoaparat je enak kot pri Plusu.

Druga večja sprememba je tipka pod zaslonom, ki ni več fizična tipka, ampak na dotik občutljiva površina. Podobno kot pri nekaterih androidnih modelih, recimo htc 10 ali oneplus 3, le da tu daje povratne informacije z vibriranjem in jo je mogoče pritisniti na različne načine. Prvih nekaj pritiskov bo zanesljivo napačnih, ker se je zadevi treba privaditi. Za skok domov je treba pritisniti s konico prsta, daljši pritisk pa prikliče glasovno upravljanje. Pri prvem tipka klikne, pri drugem pa konkretno zavibrira. Za dvoklik je treba uporabiti enako taktiko kot pri enem kliku. Samo dotik te površine ne naredi ničesar. Razen pri odklepanju zaslona, ko je dovolj prst samo prisloniti na čitalec.

iphone7dvojnotipalo1
Levo dvojni fotoaparat modela Plus, desno enojni male sedmice.

Naslednje večje novosti, hitrosti procesorja nismo mogli preizkusiti, domnevamo pa, da se bo predvsem poznala v igrah. Med običajno uporabo vse izgleda tekoče in gladko. A tako je bilo že prej. Prav tako je že prej odlično izgledal zaslon in težko je brez intenzivnega ogledovanja fotografij, spletnih strani in še česa oceniti, koliko je novi, s širšim barvnim spektrom, res kvalitetnejši. V sistemu ios 10, ki so ga deležni vsi iphoni od petice naprej, so najbolj opazne novosti povezane s prikazovanjem obvestil in pomočnico Siri.

Ker Apple še naprej vztraja pri enaki obliki, to pomeni, da je predvsem model plus precej velik v primerjavi z drugimi telefoni z enako, petinpol palčno diagonalo zaslona. Pri Applu niso zmanjšali robov ali povečali zaslona in tako bodo v dvojnem fotoaparatu uživali samo tisti, ki se bodo sprijaznili z nošenjem verjetno malo prevelikega (ampak tankega) telefona. Več o tem pa bomo seveda lahko povedali, ko obe sedmici konkretno stestiramo med vsakdanjo uporabo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.