Prva večja sprememba za Huaweijeve ure po več letih
Matjaž Ropret 5. junija 2021 ob 11:19

Huawei je po kar konkretni prelomnici, ko je model Watch 2 nasledila Watch GT nato svoje ure zgolj kozmetično in funkcijsko dopolnjeval. Zdaj pa predstavil Watch 3, ki znova predstavlja malo večjo novost. Ne zaradi operacijskega sistema Harmony OS.

Ura bo na voljo z različnimi paščki, vendar ne nujno v Sloveniji.

Ure iz linije Watch GT so vse uporabljale enako strojno zasnovo, procesor in zaslon sta bila skozi vse generacije enaka, malo so vmes povečali kapaciteto delovnega in podatkovnega pomnilnika ter dodali nekaj tipal. Z Watch 3 pa dobivamo nov zaslon in domnevno tudi nov, hitrejši in učinkovitejši procesor, čeprav v podjetju ne razkrivajo, za kateri čip gre. Dodana je tudi podpora za povezovanje v mobilna omrežja z vgrajeno operatersko »kartico« (eSIM) in novo je tipalo za merjenje telesne temperature. Kako natančno je to in kaj lahko pripomore k zdaj že kar obsežnemu spremljanju »zdravstvenih« podatkov, bo treba preveriti v praksi, kot smo že storili za merjenje kisika v krvi, spremljanje spanja in merjenje krvnega tlaka.

Medtem ko je prej zaslon OLED Huaweijevih ur meril 1,39 palca in imel ločljivost 454 x 454 pik, so ga zdaj s tanjšanjem robov za malenkost raztegnili na 1,43 palca premera in ločljivost 466 x 466. Največja svetilnost je tisoč kandel na m2, kar bi moralo zagotavljati dobro vidljivost tudi na močnem soncu. Premer samih ur sicer ostaja 46 mm, razen pri izvedbi Pro, ki je nekoliko večja z 48 mm in ima tudi safirno steklo, kar je dobra varovalka pred praskami.

Za sam dizajn v podjetju pravijo, da »vzpostavlja ravnovesje med estetiko pametnih in klasičnih ur.« Ohišje je iz poliranega nerjavečega jekla, steklo pa se lepo elegantno zaključi, znova nima nikakršnega roba. Končno pa je Huawei implementiral nekaj, kar bi lahko že pri davno nazaj pri Watch 2. Namreč vrtljiv gumb oz. v urarskem žargonu krono. Ta omogoča natančno povečevanje ali pomanjševanje slike na zaslonu ali pomikanje po izbirnikih. Ponuja tudi povratne informacije z vibriranjem.

Sistem Lite OS so v Huaweiju vključili v del širše zgodbe operacijskega sistema in povezljivosti naprav Harmony OS. Hkrati so precej predrugačili izgled uporabniškega vmesnika. Izstopajo še posebej mreža aplikacij namesto prejšnjega polkrožnega navpičnega seznama. S tem naj bi bilo izbiranje želene olajšano, ni pa težko ugotoviti, kje so programerji dobili navdih za to spremembo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za Watch 3 Pro smo že dejali, da je nekoliko večja in ima safirno steklo, premore pa tudi ohišje iz titana in večjo kapaciteto baterije, kar ji daje še kakšen dodaten dan avtonomije, še posebej ob povezanosti v mobilna omrežja. Običajna različica naj bi nudila 14 dni delovanja oz. tri dni s povezljivostjo LTE, medtem ko Pro to podaljša na 21 in 5 dni. Poleg tega je ena redkih ur s sprejemnikom GPS na dveh frekvenčnih območjih (1 in 5). S tem bi morala zagotavljati zanesljivejši sprejem in boljšo natančnost še posebej v na področjih z veliko ovirami, kot so visoke zgradbe ali gosto poraščen gozd.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja