Prva podzaslonska kamera je slaba, upamo, da ima Samsung v rokavu kaj boljšega
Matjaž Ropret 22. februarja 2021 ob 11:24

ZTE Axon 20 5G je prvi telefon s podzaslonskim selfijevskim fotoaparatom. Kar je očitno hvalevredno samo z vidika uporabnikov, ki z njim ne bodo nikoli fotografirali. Po najnovejših govoricah naj bi tovrstno rešitev ubral tudi Samsung za Galaxyja Z Fold3 5G, zato lahko le upamo, da ima na zalogi kakšno boljšo tehnologijo.

Znani Francoski laboratorij DXO Mark je preizkusil ta skriti fotoaparat in nad rezultati ni bil navdušen. Prisodil mu je oceno 26, s čimer je Axon 20 5G osvojil najmanj točk od vseh telefonov doslej. Ocene ostalih se začnejo nekje pri 70, najvišja na lestvici pa je 104 (Huawei Mate 40 Pro). Na ocene te institucije sicer ne dam veliko, vsaj ne v smislu rangiranja najboljših, toliko pa jim vseeno zaupam, da lahko verjamem besedam o slabi fotografski kakovosti pri omenjenem ZTE-ju. Ta bo po pisanju dobro obveščenih že ta teden na sejmu MWC v Šanghaju napovedal naslednjo, izboljšano generacijo telefona s podzaslonsko kamero.

Težav tega koncepta je v njegovi začetni fazi ogromno in v bistvu je edina pozitivna lastnost ta, da zajame fotografijo in da je motiv na njej prepoznaven. Toda ostrina je slaba in še pri tem je težko ujeti razdaljo na kateri aparat ostri, dinamični razpon je ozek, zato je hitro kaj presvetljeno, veliko je šuma in odbleskov, predvsem pa ima zadeva veliko težav z reprodukcijo barv. Te so medle, pogosto nepravilne, napačno prehajajo iz ene v drugo in izkazujejo še druge anomalije. Skratka, v DXO-ju tega izdelka ne priporočajo nikomur, ki vsaj občasno kaj fotografira ali snema s sprednjo kamero. Kdor pa bi telefon uporabljal za druge namene, za selfijevski aparat pa mu je popolnoma vseeno, bo verjetno celo vesel, da je med gledanjem drugih vsebin na zaslonu skrit.

ZTE Axon 20 5G.

Morda prav na to ciljajo pri Samsungu, ki se utegne znebiti luknje za fotoaparat pri telefonu s prepogljivim zaslonom Galaxy Z Fold3. Tako je vsaj tvitnil Ice Universe, znani prinašalec skrivnosti, ki je običajno tudi precej točen v svojih razkritjih. Samsung je sicer že od prvega do drugega Folda opravil veliko in morda celo najbolj dobrodošlo izboljšavo, saj je namesto orjaške in moteče zareze implementiral majhno luknjico. Ta je še najbolj moteča zato, ker se aplikacije ves čas prilagajajo na način, da pustijo neizkoriščen celoten pas v širini premera luknjice. Tako je vsaj bilo med mojim testiranjem Folda2. Če je zdaj kaj drugače, potem pravega razloga za podzaslonski fotoaparat niti ni. V nasprotnem primeru pa potezo pozdravljam, kajti za sliko pri video konferencah verjetno ta kamera ne bo slabša kot tiste v prenosnikih, prave selfije pa je pri Foldu tako ali tako najbolje zajemati z glavnim fotoaparatom, ob pomoči zunanjega zaslona.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Fotografiji: ZTE

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja