Prva konkretna prenova za Microsoftove računalnike Surface po več letih
Matjaž Ropret 23. septembra 2021 ob 06:48

Bill Gates in Steve Jobs sta se menda spoštovala, a nista bila velika prijatelja, imela sta precej različne poglede na stvari in o podjetju, ki ga je vodil drugi, vsak izmed njiju ni imel najboljšega mnenja. Vseeno pa sta si Apple in Microsoft v nečem podobna. Odkar se drugi tudi resno ukvarja z izdelovanjem PC-jev, pri teh enako kot prvi več generacij vztraja pri enaki zunanjosti, nadgrajuje pretežno notranje elemente. Toda linija Surface za leto 2022 je v precejšnji meri nova.

Microsoft je že od začetka v nekoliko kočljivem položaju, saj kot razvijalec operacijskega sistema za večino osebnih računalnikov mora (dobro) sodelovati z vsemi proizvajalci strojne opreme. Tako je šef za Windows in Surface Panos Panay na sinočnjem dogodku hitel poudarjati, kako pomembni so vsi ti partnerji. Vseeno pa v Microsoftu menijo, da obstaja prostor še za njihove inovacije. Resnici na ljubo je koncept tablic z ovitki-tipkovnicami, ki so ga na začetku skoraj vsi kopirali, pri konkurenci precej zamrl, medtem ko Surface Pro, Surface Go in Surface Pro X živijo naprej. Nekaj podobnega, kot je Surface Laptop Studio, smo sicer že videli, pa vendar se v danem trenutku zdi zasnova originalna in edinstvena. Te naprave tudi ostajajo trdno v premijski cenovni sferi in tako precej nišne, zaradi česar nikogar prav zares ne ogrožajo in ne odžirajo tržnega deleža Acerju, HP-ju, Lenovu ali katere druge od pomembnih znamk.

Poglejmo torej ključne Microsoftove novosti, ki večinoma v prodajo prihajajo oktobra – vsaj na večjih trgih –, nekatere pa kasneje.

Surface Pro 8

Še vedno osrednja in ključna Microsoftova naprava, ki naj bi tudi najbolj prikazovala večplastno naravo Windows 11, primerna za delo in zabavo, je bistveno osvežena. Zaslon, še vedno z razmerjem stranic 3:2, so pri bolj ali manj enako velikem ohišju z 12,3 povečali na 13 palcev, ločljivost je višja 2880 x 1920, svetilnost prav tako, predvsem pa so osveževanje dvignili za 120 Hz. Nadgradili so spletno kamero na polno visoko ločljivost in vgradili mikrofone »studijske kakovosti« ter izboljšane zvočnike. Ovitek s tipkami ima zdaj v tistem delu, ki se magnetno pritrdi za steklo tablice, vdolbino za prav tako magnetno hrambo aktivnega pisala. Slednje je prav tako novo, zdaj celo z vibracijskim povratnim odzivom, in se v tisti vdolbini tudi polni.

Računalnik ima končno priključka Thunderbolt (4), ostaja pa tudi Surface Connect. Poganjal ga bo procesor Core i5 ali i7 enajste generacije, konkretno i5-1135G7 in i7-1185G7, diska bo od 128 GB do 1 TB, pomnilnika pa 8 ali 16 GB. Microsoft obljublja do 16 ur delovanja baterije, toda glede na izkušnje s prenosnikom Surface Laptop 4 bo pri uporabni svetilnosti zaslona in kolikor toliko zahtevni uporabi že polovično trajanje kar uspeh.

Največja težava tega izdelka ostajajo cene. Za skoraj 1200 evrov (v Nemčiji) pri izhodiščnem modelu kupec dobi 8 GB pomnilnika in skromnih 128 GB diska, posebej pa mora dokupiti še ovitek oz. tipkovnico in morda pisalo, kar ceno povzdigne na približno 1400 evrov. Za 512 GB diska je treba odšteti že skoraj tisočaka in pol (brez dodatkov) in za 16 GB pomnilnika skoraj dva tisočaka.

Surface Go 3

Za razliko od večjega »hibrida« je mali in res prenosni Go rahla osvežitev z novimi procesorji in nič dosti več. Še procesorski del je bolj polovičen, kajti osnovni Pentium Gold 6500Y je v bistvu preimenovani Core m3 iz prejšnjega generacije. Vseeno pa zdaj osnovni model ponuja enake zmogljivosti kot prejšnji z vrha linije. Zdaj je druga možnost Core i3-10100Y, ki je za razliko od Pentiuma štirijedrni in bi moral poskrbeti za opazno pohitritev. Različica s Pentiumom, 8 GB pomnilnika in 128 GB diska bo Nemčiji stala 599 evrov, za tisto z i3 bo treba odšteti 679 evrov, kar je celo nekoliko boljše izhodišče kot pri predhodniku. Zaslon z diagonalo 10,5 palcev in polno visoko ločljivostjo (3:2) ostaja enak, tudi ovitki prejšnjih generacij naj bi delovali z novo tablico.

Surface Laptop Studio

Doslej je Microsoft nad modelom Surface Laptop ponujal še prenosnik Surface Book, ki je bil resda zmogljivejši, a tudi nekoliko nenavaden in so se mu zaradi zaslona, ki ga je bilo mogoče iztakniti iz podnožja (tipkovnice) in kjer je bila večina elektronike, začele poznati omejitve te zasnove. To so spoznali tudi pri Microsoftu in zasnovali povsem novi Surface Laptop Studio. Ta na prvi pogled deluje kot klasičen prenosnik, mogoče celo kot Macbook Pro. Vsaj gledano od zgoraj. Kajti pogled od strani že razkrije prvo večji »čudaški« oblikovalski prijem, saj je tipkovnica postavljena na po površini manjši »podstavek« z veliko odprtinami za odvajanje toplega zraka. Toda glavno se skriva v pokrovu, saj je tega mogoče preklopiti na polovici in zaslon potegniti naprej, nakar se lahko zatakne ob začetku tipkovnice, tik za enormno (stekleno) sledilno ploščico, lahko gre v povsem ležeči položaj, primeren za denimo risanje ali skoraj tablično uporabo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Prenosnik naj bi bil sicer zmes dobre prenosljivosti, zmogljivosti in omogočanja kreativnosti. Ima 14,4-palčni zaslon z ločljivostjo 2400 x 1600 – uganili ste, tudi to predstavlja razmerje stranic 3:2 –, podporo dotikom in osveževanjem 120 Hz. Tehta približno 1,74 ali 1,82 kg, odvisno od grafične kartice in je menda večji, kot deluje na fotografijah. Poganja ga procesor iz družine H (35W), lahko i5-11300H ali i7-11370H, kar nakazuje na zmogljivosti blizu igričarskim. Pri i5 je grafična kartica integrirana (Iris Xe), skupaj z i7 pa lahko pride Nvidia RTX 3050 Ti s 4 GB namenskega pomnilnika. Delovnega pomnilnika je sicer 16 ali 32 GB, diska pa od 256 GB do 2 TB. Tudi tu sta na voljo dva priključka USB-C s protokolom Thunderbolt 4. Zanimivo je, da bodo konfiguracije z enako količino pomnilnika in diska na oni strani Atlantika na podobni cenovni ravni kot za Surface Pro 8. V Evropo ta naprava prihaja v začetku prihodnjega leta.

Surface Duo 2

Telefon z dvema zaslonoma dobiva izboljšave tam, kjer so ga lani najbolj kritizirali. Pri fotoaparatu, ki ima zdaj tri objektive in opazno izboklino, zaradi česar se naprava z »odprtima« zaslonoma ne poklopi več povsem skupaj, ima aktualen procesor (Snapdragon 888) in podporo za 5G ter NFC. Toda največja težava prvega Dua je bila programske narave, saj aplikacije niso bile prilagojene za koncept dveh zaslonov, veliko je bilo hroščev, Microsoftovih popravkov in posodobitev pa malo, še zdaj denimo ni Androida 11. V kolikor tega ne bodo izboljšali, je vse skupaj zaman. Tudi začetna cena na nivoju precej bolj spoliranega Samsunga Galaxy Z Fold3 ne bo pomagala k temu, da bi se telefoni z dvema zaslonoma prijeli.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.