Prstani moči: Zmajeva hiša je ob prstanih videti nekako amaterska (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 7. septembra 2022 ob 06:12

Sijaj bogate in čudovite Tolkienove zgodovinske drame vas bo očaral in navdušil. Naj vam zaupam manjši nasvet. Oglejte si jo na največjem možnem in hkrati najbolj kakovostnem zaslonu (z najboljšimi možnimi nastavitvami).

(Opomba: V opisu izdamo malenkost razvoja zgodbe, vendar ne preveč. ;))

Zgodba domnevno najdražje serije vseh časov, osem delov naj bi stalo 465 milijonov dolarjev, je v osnovi začrtana in jasna. Na eni strani sile dobrega, kjer so v osredju vilinci, kovanje prstanov moči in na drugi počasni več stoletni vzpon drugega zlobnega lorda Saurona do njegovega navideznega padca, ko mu Isildur v zadnji bitki odseka prst z edinim prstanom. A kljub temu je dovolj »praznega« prostora, da so ga zapolnile podrobne zgodbe znanih likov, katerih usoda je ljubiteljem Gospodarjev prstanov znana, do novih, ki jih biblija Srednjega sveta ne pozna, pa bodo vendarle imeli pomembne vloge.

Galadriel (Morfydd Clark) še ni vilinka, ki jo je spoznal hobit Frodo, temveč vodja vojaške enote, ki po padcu Melkorja (zlobnega lorda, imenovanega tudi Morgoth) ob koncu prve dobe išče njegovega najbolj vdanega sledilca Saurona. Pravzaprav je edina, ki še verjame, da je ubijalec brata še živ. Ko se ji ostali vilinci postavijo po robu, nejevoljno pristane na vrnitev v prestolnico z upanjem, da ji bo vilinski kralj Gil-galad (Benjamin Walker) na razpolago dal novo enoto. Račun brez krčmarja. Ta raje odloči, da je vojna proti »zlu« končana ter Galadriel in vilince, ki so se borili z njo, nagradi z najbolj veličastnim darilom. Vrnitev v deželo nesmrtnih Valinor. Že ko se tja odpravijo nekateri liki trilogije Gospodarja prstanov, se mi je zdelo, da gre pravzaprav za nekakšen odhod v onstranstvo, in ne nekaj, kar bi si vsi srčno želeli. Galadriel tako tik pred zdajci skoči z ladje in začne plavati nazaj proti Srednjemu svetu. Logično mar ne? Drugače ne bi nastopila v Hobitu in Gospodarju prstanov stoletja kasneje.

Medtem v Srednjem svetu spoznavamo like, ki bodo v seriji igrali pomembne vloge. Vilinec Elrond (Robert Aramayo) dobi nalogo pomagati vilinskemu kovaču Celebrimborju (Charles Edwards) pri njegovem velikem projektu. Vemo kakšnem. Kovanju prstanov. Vilinec Arondir (Ismael Cruz Córdova) z nedovoljenimi čustvi do človeške zdravilke Bronwyn (Nazanin Boniadi), ugotovi, da so Orki še kako živi. Še večja skrivnost pa se medtem dogaja v vasi Harfootov (Hobitov), saj Nori Brandyfoot (Markella Kavenagh) in Poppy Proudfellow (Megan Richards) v kraterju padlega meteorita najdeta skrivnostnega možakarja (Daniel Weyman).

Poleg čudovite scenografije, prikaza ljudi, vilincev, škratov in drugih bitij, ki naseljujejo Srednji svet, boste v seriji našli znane prizore. Elrond dvajset let prepozno obišče škrata in princa Durina četrtega (Owain Arthur). Ta je do njega ciničen in zamerljiv, a ga vseeno pripelje domov, da bi se opravičil ženi Disi (Sophia Nomvete), ker ni prišel na njuno poroko. Ko reče »odšel bo«, ona reče »ostal bo« in ga pogleda na način, ki jasno pove, čigava bo obveljala. Takoj sledi zaplet. Škrati nekaj skrivajo. A kdo ne? Tako, brez preveč »kvarnikov« zdaj veste, kaj je pesnik hotel povedati oziroma kako se bo v nadaljevanju zapletala in razpletala zgodba, v katero bodo poleg omenjenih vstopili še drugi like. Posejano je tudi seme radovednosti. Vse namreč zanima, kdo je skrivnostnež?

Ocene gledalcev so izredno »binarne«. Ali jim je serija všeč in jo ocenijo s pet, ali pa jim ni, ter ji zato dodelijo enko. Vmesnih ocen je namreč bolj za vzorec. To kaže na velika pričakovanja in na razočaranje nekaterih, ki so pričakovali nekaj, a dobili nekaj drugega. Takšno razmišljanje pa ni primerno. Če si razočaran, ker serije ni dosegla tvojih pričakovanj, še ne pomeni, da je slaba. Kdor se bo znebil pričakovanj in bo serijo gledal neobremenjeno, bo takoj opazil kakovost. Scenografija, še posebej panoramski prizori Valinorja in Srednjega sveta, so milo rečeno in brez pretiravanja osupljivi. Maska ravno tako. Posebej všeč vam bodo škratje, ki imajo obenem kar nekaj človeških lastnosti. Posebni učinki so na ravni denarja, ki so ga za snemanje in postprodukcijo porabili. Serija je produkcijsko odlična in se jo že zaradi tega splača pogledati. Še posebej na res dobrem televizorju, ki lahko na pravi način prikaže vse, kar podatkovni tok z Amazonove storitve vsebuje. Osebno tudi nisem v dvomih. Za razred ali dve je boljša od Zmajeve hiše, s katero se trenutno bori za primat.

Kaj: fantazijska serija The Lord of the Rings: The Rings of Power

Kje: Pretočna storitev Amazon Prime (ali saj veš KJE!)

Ocena 3,9: Amazon je naredil produkcijsko odlično serijo, zaradi katere se zdi, kot bi bila »Zmajeva hiša« narejena v Minecraftu.

Priporočilo: Vredno ogleda, tudi če niste pretirani ljubitelj fantazijskega žarna. Okolje, bitja in zgodba so prikazani na način, ki ne zahteva pretiranih starostnih omejitev.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.