Protivirusni ekscentrik John McAfee je po svoje zaključil zgodbo
Matjaž Ropret 24. junija 2021 ob 06:27

Po poročanju španskih medijev je v zaporniški celici v Barceloni umrl razvpiti John McAfee, ki je pred tremi desetletji zaslovel kot eden pionirjev protivirusnih programov, nato pa svojo slavo »utrdil« z različnim ekscentričnim in ekscesnim obnašanjem, tudi s tvitanjem popolnih neumnosti, neverjetnih zgodbic in dvomljivih »finančnih« nasvetov. Storil naj bi samomor, ko je sodišče pritrdilo njegovi izročitvi Združenim državam Amerike.

John McAfee, rojen v Veliki Britaniji zaradi službovanja njegova očeta tamkaj, se je zadnja leta domovine sicer pretežno izogibal, a vseeno mimogrede poskusil z dvema kandidaturama za ameriškega predsednika. V »politiki« ni bil uspešen, četudi je s svojimi dvoumnimi, težko razumljivimi izjavami po svoje imel potencial. Oblasti so ga želele pripeljati nazaj zaradi obtožb o utaji davkov pri preprodaji kriptovalut. V katalonski prestolnici so 75-letnega tajkuna aretirali oktobra lani, kar še zdaleč ni bila njegova prva tovrstna epizoda. Je pa ta trajala nekoliko dlje in se iz nje ni uspel izviti kot iz vseh prejšnjih. Vedno je namreč nekje našel čoln ali zasebno letalo in s svojim nenadnim odhodom nekako prehitel tiste, ki bi ga hoteli kaj izprašati, mogoče tudi preveriti bančne račune.

Diplomirani matematik je l. 1987 ustanovil podjetje McAfee Associates, potem ko je pred tem med drugim služboval v Nasi, Xeroxu in Lockheedu, kjer se je prvič srečal z računalniškim virusom in začel razvijati program za boj proti zlonamerni kodi. Njegovo podjetje je postalo skoraj sinonim za ponudnika protivirusnega programja, ustanovitelj pa ga je zapustil l. 1994. Družbo je l. 2010 kupil Intel, jo l. 2014 na veselje ustanovitelja preimenoval v Intel Security, vendar jo nazadnje tri leta kasneje delno odprodal in pod starim imenom (McAfeejevega komentarja o tem nisem zasledil) izločil v samostojno podjetje.

Kasneje je McAfee ustavil še več programerskih podjetij, denimo Tribal Voice, znano po klepetalnem program PowWow, in bil partner pri več investicijskih skladih. Svoj delež v Tribal Voice, morda celo enem prvih razvijalcev družabnih omrežij, je dokončno prodal l. 1999 in zaslužil 17 milijonov dolarjev. Dobro desetletje kasneje je Jim Zoromski iz tega podjetja pojasnjeval, da se je McAfee običajno ustrašil resnega dela, ko so storitve postajale preveč priljubljene.

V medije je sploh v zadnjem desetletju večinoma prihajal le še zaradi škandaloznih zgodb.

V letih 2018 in 2019 je poskušal manipulirati s tečaji kriptovalut, podobno kot s svojimi tviti zdaj počne Elon Musk. Vendar je McAfee delal predvsem za svoje donose in še zaračunaval za objave. Lani se je v črni kroniki znašel, ko je naznanil, da so ga na Norveškem aretirali, ker je namesto maske za preprečevanje širjenja koronavirusa čez obraz nosil kar tangice. Kmalu je »priznal«, da se je to zgodilo na letališču v Nemčiji, vse skupaj pa bi lahko bila tudi potegavščina.

Še nekaj let prej je prišel navzkriž s policijo in preiskovalci v Belizeju, kjer je takrat živel in kjer so ga sumili umora soseda. Še preden bi ga prijeli in se resno lotili preiskave, mu je uspelo pobegniti, in to kar v ZDA. Dokumentarec Gringo: The Dangerous Life of John McAfee (Gringo: Nevarno življenje Johna McAfeeja) režiserke Nanette Burstein iz l. 2016 je razkrival ozadje kar dveh umorov, saj bi »poskrbel« tudi za drugega vlomilca v njegovo hišo. Kot pa vemo že mafijskih zgodb, tovrstni liki redko odgovarjajo za prave zločine, nazadnje jih (tokrat očitno dobesedno) pokoplje izogibanje plačilu davkov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.