Protekcionizem in strah, a »kjer je dim, je tudi ogenj«.
Marjan Kodelja 27. marca 2018 ob 15:00

Življenje me je naučilo, da nič ni tako, kot se zdi na prvi pogled. Nikoli stvari niso črno bele ter nikdar odgovor niti približno ni tako enoznačen, ko se kaže na prvi pogled. In ko pri nas operaterji in uporabniki nekritično posegajo po kitajski opremi kot po vročih žemljicah, onstran Atlantika Kitajska podjetja, kot sta Huawei in ZTE, tik pred sklenitvijo mečejo iz poslovnih dogovorov. Pa naj gre za subvencionirano prodajo telefonov in omrežne opreme ali sodelovanje pri razvoju omrežja 5G.

Dobro, bodo dejali oni, ki tozadevno pri nas skrbijo za javnomnenjsko dobrobit enega od omenjenih podjetij, nič ni res, vse je zlagano, tekmeci se nas bojijo ter mečejo polena pod noge in podobno. Pa tega javnosti ne sporočajo vlogerji in vlogerke, ki jih imajo trenutno zelo v čislih. Tudi sam sem bil v dvomih, še posebej ko je krmili najbolj pomembne države na svetu prevzel slovenski zet, da so skrbi glede morebitne možnosti vohunjenja kitajskega državnega aparata preko kitajske opreme prodane na tuje, precenjene. Pa saj to, kar očitajo Kitajcem, Američani in njihova podjetja brezsramno počnejo po svetu, pa se jim ne zdi prav nič »problematično«. In ravno v tej točki bi se morali ustaviti in še enkrat razmisliti, mar ne!

Američani imajo sklad za gradnjo omrežij na komercialno manj zanimivih področij. Predsednik organizacije FFC Ajit Pai je potrdil predlog, da operaterjem, ki bi se odločili za nabavo Huawei-jeve ali ZTE-jeve omrežne opreme, omejijo dostop do teh sredstev.

Če torej Američani tehnološko vohunijo, torej vedo, kako se to počne, kako nečedno dejanje skrivati, vedo pa tudi, kdo takisto počne enako. Ameriška administracija javno ne objavi dokazov, a ker se na vse pretega trudi omejiti nabavo kitajske telekomunikacijske opreme za domača omrežja, potem njihov strah ni le iz trte izvit. Izgovori, da pač uradniki nagajajo kitajskim podjetjem, da ščitijo domačega Appla, Qualcomma, pa še koga in na pol svojega Samsunga, pa zvodenijo. Bilo pa bi preveč očitno ter predvsem preveč banalno, da bi bilo v ozadju le to!

Zgodbo še najbolj opiše starodavna modrost, da kjer je dim, je tudi ogenj. Zaslužni člani ljudske armade lahko po zaključku kariere odprejo svoje podjetje in vojska jim pri tem pomaga. In kaj je pri tem problematičnega? Pravzaprav nič. Vsaj polovica Izraelskih tehnoloških podjetij je nastalo na enak način. Težave so drugje. Kolikor že obračamo stvari, na Kitajskem ni demokracije in ni nadzora »javnosti«, kot ga poznamo na Zahodu. Čeprav roko na srce, ta tudi v tem delu sveta močno peša, saj si prodajalci opreme, pa naj bodo iz zahoda ali vzhoda, upajo trditi marsikaj, tudi če je »pravljica«. Ampak kot si upamo zapisati, da so kitajski izdelki boljši, kot so bili, si upamo tudi reči, da se iz njih malce »kadi«. In vse bolj se mi dozdeva, da je v tem zrno resnice. Gotovo in ničkolikokrat dokazano je namreč, da zahodna tehnološka podjetja zbirajo podatke o uporabnikih, torej vohunijo za nami, do koliko teh pa imajo dostop tajne službe, pa je stvar zakonov, žvižgačev oziroma poglobljene debate. Popolnoma enako počnejo tudi kitajska tehnološka podjetja, saj je to osnovni postulat tehnološkega razvoja z mantro, da so informacija valuta novih dni. A če kitajski aparat od njih zahteva podatke, potem ni zakonskih ovir, ni žvižgačev, pa tudi poglobljene debate ne. Ali drugače. Američani dobro vedo, zakaj mečejo Kitajce iz svojih telekomunikacij!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.