Prostorski zvok Dolby Atmos iz ene same palice (#VIDEO)
Matjaž Ropret 28. aprila 2019 ob 09:18

Nemško podjetje Sennheiser je postalo globalni partner sejma zabavne elektronike IFA, hkrati pa si poskuša pridobiti primat pri zvočnih letvah. Najnovejši izdelek Ambeo Soundbar so zasnovali z namenom, da bi bil “eden najboljših na trgu,” čeprav z njim šele vstopajo na področje dnevnosobnega zvoka. Ne bom sodil, ali je res tako dober, lahko pa po krajšem poslušanju potrdim, da ustvarja presenetljivo prepričljiv prostorski učinek, in malce bolj podrobno pojasnim, kaj je posebnost tega proizvoda.

Zvočne letve, ki simulirajo prostorski zvok, čeprav so vsi zvočniki integrirani v eno (daljše) ohišje in po sobi ni razpostavljenega ničesar drugega, niso nikakršna novost. Je pa malce manj takih, ki se lahko pohvalijo z oznako Dolby Atmos, kajti ta predpostavlja zvočnike tudi na stropu, ne samo v sredini, ob strani in zadaj. Ambeo Sondbar naj bi ustvarjal zvok, kot bi ga dobili iz sistema 5.1.4, kar pomeni klasičnih pet zvočnikov okrog gledalca (center, ter levo in desno spredaj in zadaj), nizkotonec in še štirje zgoraj. Za vse to ima letev kar 13 zvočnikov, šest basovskih, pet visokotoncev obrnjenih proti gledalcu in dva obrnjena navzgor. Algoritme za ustrezne zamike in odboje zvoka, ki preslepijo ušesa in možgane, da se vse skupaj sliši obkrožajoče, so razvili skupaj z institutom Fraunhofer. Letev pa poleg tehnologije Dolby Atmos podpira še kodeka MPEG-H in DTS:X.

Vsebina mora biti seveda primerno posneta, da se učinek res dobro sliši. Nogometna tekma, ki so jo producirali s 360-stopinjskimi mikrofoni je zato res dajala vtis, kot da smo gledalci sredi stadiona. Pri filmih bo tudi marsikaj odvisno od tega, kako so posneti in tudi kako pridejo do gledalca. Največja verjetno za res dober zvok so ploščki UHD blu-ray. Sama letev je sicer kar velika in verjetno tudi težka, televizor skorajda ne sme stati na nogah (sicer bo kakšen cm slike na spodnjem koncu zakrit), temveč obešen na steno. Soundbar ponuja štiri priključke HDMI, od teh enega s povratnim kanalom (e-ARC), poleg njih pa še optični priključek, bluetooth in chromecast. Kot vsak resen prostorski sistem ima priložen mikrofon za kalibracijo zvoka glede prostor. V večjih državah prihaja v prodajo čez natanko en mesec s priporočeno ceno 2.499 evrov.

Nekaj o tem izdelku sem povedal tudi v vlogu iz napovednega dogodka za sejem IFA, kjer so letev tudi predstavili. Poleg tega pa je v videu še nekaj mojih misli o kitajskih televizorjih, o katerih sem sicer pisal včeraj.

Naslovna fotografija: Sennheiser

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja