Daleč smo že pripluli, rabimo pa še nekaj vetra v jadra
Matjaž Ropret 29. novembra 2017 ob 08:33

Tehnozvezdje počasi prihaja na razpotje. Ne, hiperprostorske obvoznice, ki bi nas preusmerila kar drugam ali izbrisala iz galaksije, ni na obzorju. Res pa je, da nismo šli pogledat na komaj dobra štiri svetlobna leta oddaljeno Alfo Kentavra, če nas mogoče čaka kakšno obvestilo. Stvar je v tem, da imamo kar konstanten obisk, da smo že pridobili lepo število zvestih bralcev in tudi nekaj veljave v slovenskem prostoru, še posebej s svojimi mnenji in nasveti. A vendar  še precej premalo za večino oglaševalcev in sponzorjev, kjer se pravo štetje začne v stotisočih. Zato za dodaten preskok najprej potrebujemo nekaj dodatne pomoči.

Najprej hvala vsem, ki nas berete, gledate naše videe, se naročate na obvestilnik, komentirate, se na nas obračate z vprašanji, prošnjami za nasvete, predlogi za članke in pripombami. To daje zagon, četudi delamo z napol praznim upanjem, da bo nekoč iz vsega skupaj nekaj nastalo. Vsem, ki na Amazonu (nemškem ali britanskem) in sploh v Gearbestu nakupujete prek naših povezav. In seveda še posebej vsem darovalcem donacij. Te so nam, skupaj s provizijami od nakupov, že pomagale kupiti kakšen kos opreme, sofinancirati zanimive naprave za testiranje ali plačati del naročnin, ki jih potrebujemo za obratovanje in pripravo vsebin. Še vedno pričakujemo, da bo portal s svojimi kakovostnimi in edinstvenimi članki na dolgi rok zanimiv za oglaševalce in druge partnerje, v vmesnem času pa prispevki posameznih podpornikov kajpak pridejo zelo prav. Še posebej, če želimo ponujati čim bolj raznolike topike in se razlikovati od drugih tovrstnih portalov in revij.

Ponosni smo na marsikateri dosežek. Najprej na to, da za mnoga vprašanja iskalniki in priporočila bralcev najprej pokažejo na naše članke. Da smo pri kakšni zgodbi tudi prvi, čeprav nismo medij z resno infrastrukturo in namenskimi zbiralci informacij ter hitrost sploh ni naša glavna mantra. Da nas resno jemljete tako bralci kot industrija. Da raste število sledilcev na družabnih omrežjih in še posebej naročnikov na tedenski obvestilnik. Da imamo lep odziv na nagradne igre. Še letos se nadejamo novega obdarovanja bralcev oz. naročnikov.

Precej pa je tudi vidikov, ki bi jih radi še izboljšali. Ne moremo pokriti vseh tem, ki bi jih radi. In tistim, ki jih, se pogosto ne moremo posvetiti dovolj izdatno ali jih dovolj bogato opremiti s fotografskim in infografičnim materialom. Želimo posneti več videov, tudi obuditi oddajajo, ki smo jo pripravljali pomladi, a je po poletnih počitnicah zaradi različnih razlogov, tudi osebnih, ostala v mirovanju. In še vedno je lep del vsebin spisan povsem prostovoljno, brez plačila.

Ampak ni namen tega pisanja pretirano govoriti o sebi in te obremenjevati z našimi dosežki in problemi. Odločitev o stoodstotni angažiranosti v Tehnozvezdje je bila povsem zavestna. Vse opisano pa je bila samo kratka ponazoritev razlogov, zakaj si drznemo še enkrat prositi za podporo. Slovenski prostor za tovrstne »projekte« nima tveganega kapitala, ki poganja večino ameriških tehnoloških portalov. Za peščico podpornikov se zdaj poteguje že precej novomedijskih zasedb. Večino oglasnih prihodkov pobere televizija, če smo natančnejši, ena televizijska hiša. Kar pogosto je vprašanje, zakaj ne pišemo (in snemamo) v angleščini ter se usmerimo na globalni trg, ki bi nas skoraj zagotovo preživel. Odgovor je enostaven, čeravno ekonomsko neracionalen. Ker želimo pisati za slovensko govoreče občinstvo, mu ponujati vsebino, ki jo v maternem jeziku le še redko kje lahko dobi. Bomo vsi odnehali, obupali in vse prepustili angleško pišočim medijem? Kar se nas tiče, ne bomo. Smo šele dobro začeli.

Prihaja konec leta in če bo tudi nas obiskal kateri od trojice dobrih mož, bomo lažje, z manj skrbi potegnili črto pod letnico 2017, praznovali prihod leta Gospodovega 2018 in naredili smele načrte zanj. Če se ti zdimo vredni kakšnega evra podpore, če si trije pisci na portalu zaslužimo pico in pivo, imaš na voljo dva načina, da nam to privoščiš. Lahko na dnu strani ali pa kar tule klikneš na gumb podpri.
Odpelje te na Paypalov sistem za donacije, in tam nakažeš poljuben znesek. Lahko pa skeniraš kodo qr na koncu tega odstavka z aplikacijo Hal mBills, če jo uporabljaš, in v njej doniraš 20 evrov ali večkratnik tega zneska. Že zdaj se ti za vsak prispevek res iz srca, iskreno zahvaljujemo.

Enako bomo hvaležni za vsak nakup, ki gre prek naših povezav in tako prispeva nekaj centov ali evrov provizije. Pri čemer tebe kot kupca to nič ne stane. Gre samo za dobro voljo, da v trgovino vstopiš čez povezavo, ne s svojega zaznamka. In dodaj, res lepo prosimo, Tehnozvezdje.si med izjeme v programih in vtičnikih, ki blokirajo oglase. Ti nam še dodatno znižujejo število prikazov in otežujejo pogovore z oglaševalci in njihovimi agencijami. Z oglasi res ne smetimo in ne otežujemo branja člankov. Če te slučajno katera od reklam dovolj zanima, pa le klikni nanjo, tudi to v končnih bilancah pomaga. Poklikaj nas tudi na facebooku, twitterju, youtubu in flickrju, če nas še nisi. Pa res hvala za vse to in za spodbudo do zdaj.

Hkrati pa je to tudi apel na vse oglaševalce, sponzorje, mecene, potencialne partnerje pri pripravi vsebin in druge, ki bi lahko kakor koli pripomogli k nadaljnji bogatitvi in rasti Tehnozvezdja, da se nam oglasite in predstavite svoje ideje. Dajmo vsaj poskusit s skupnimi močmi in viri ustvarit nekaj večjega. Pa bomo ob letu osorej ali čez pet let videli, da se je splačalo.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja