Profesionalno fotografiranje s telefonom
Matjaž Ropret 17. aprila 2019 ob 06:27

Telefoni so osvojili fotografsko trdnjavo, o tem ni nobenega dvoma. Z različnimi triki pa se poskušajo prebiti čez zadnji večji oviri, ki še držita pri življenju resne fotoaparate – teleobjektive in fotografiranje v slabi svetlobi. Ustanovitelj podjetja Lumulabs si je za svoj naslednji izziv zato zadal razvoj pripomočka, ki bo zraven telefona v žepu in bo temu zagotovil dovolj svetlobe tako za kvaliteto kot za kreativnost.

Ta pripomoček je LIT Flash, ki ga Marko Pirc in ekipa opisujejo kot »prvo inteligentno ksenonsko bliskavico za pametne telefone.« Pirc je že s svetlomerom Lumu poskušal olajšati in modernizirati delo fotografom, vendar ta napravica je bila v osnovi še vedno namenjena delu s klasičnimi fotoaparati, čeprav je sama za delovanje potrebovala iPhone ali iPad. Z bliskavico LIT Flash pa želi odpraviti še drugo frustracijo pri fotografiranju – pomanjkanje naravne ali umetne svetlobe v prostoru oz. okolju in premalo kontrole nad osvetlitvijo in vzdušjem na posnetku. Na drugi strani pa se ekipa zaveda, da zdaj pač fotografiramo z mobilniki, ki tudi premorejo kup tehnologije, ki je klasični fotoaparati preprosto ne.

Po drugi strani pa so določene fizikalne prednosti in možnost uporabe dodatne opreme še vedno na strani tradicionalnih orodij, zato razvijajo LIT Flash, za katerega so začeli tudi kampanjo zbiranja sredstev na Kickstarterju. V osnovi je to bliskavica žepne velikosti, mogoče podobna nekdanjim baterijskim svetilkam, ki se modrozobo povezuje s telefonom (vgrajen je bluetooth 5.0, vendar je združljiv s starejšimi različicami). Uporabljati se ga bo dalo v različnih situacijah in za več namenov. Lahko preprosto za dodatno osvetlitev, tako podnevi kot ponoči. Vse več telefonov zdaj ponuja nočni način, toda konkretna dodatna svetloba – LIT Flash bo zmogel 40 Ws, kar ustreza vodilnemu številu 32 – je čisto nekaj drugega in posnetku da veliko več detajlov, lepše in čistejše barve in predvsem enakomerno osvetlitev. Druga možnost je fotografiranje z izredno hitro sinhronizacijo (HSS), kar pomeni zelo kratek čas osvetlitve, tudi zgolj 1/10.000s, s čimer je mogoče ujeti trenutek in »ustaviti« akcijo. Še en namen je ustvariti protisvetlobo soncu v ozadju, da se na obrazih na vidijo sence. Nadalje se bo mogoče igrati z delnim osvetljevanjem in pa stroboskopskimi učinki.

Vse skupaj naj bi delovalo preprosto v namenski aplikaciji, kjer bo uporabnik lahko vse prepustil samodejnemu načinu, posegel po enem od »kreativnih« ali povsem ročnem upravljanju. Aplikacija bo na voljo tako za iOS kot za Android in fotografirati bo mogoče tudi v surovem načinu (raw) za več možnosti kasnejše obdelave fotografij. Sama bliskavica bo imela standarden navoj za pritrditev na stojalo, bajonet za dodatke (filtre), polnila se bo prek USB-C, baterija z 2800 mAh pa naj bi zdržala 400 proženj (200 pri polni moči), masa naprave pa bo 250 g.

Tako naj bi izgledala aplikacija za LIT Flash. Foto: LIT Vision

Predvidoma bo bliskavica LIT Flash stala 329 dolarjev ali 291 evrov, če ceno prevedemo v bolj domačo valuti. Na Kickstarterju najcenejša, vendar številčno omejena možnost za prednaročilo velja 179 dolarjev (158 evrov), naslednji med dovolj hitrimi jo bodo dobili za 199 dolarjev, ostali pa za 249 dolarjev. Ponujajo še posebno kickstarterjevsko različico z rdečim gumbom za 279 dolarjev. Podporniki v tej kampanji naj bi svoje bliskavice dobili v prvih mesecih prihodnjega leta.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja