Prodaja telefonov že padla na raven leta 2014, drugo četrtletje bo še slabše
Matjaž Ropret 1. maja 2020 ob 11:41

Vedeli smo, da je prodaja pametnih telefonov zaradi globalne pandemije padla, zdaj pa imamo prve konkretne številke. Odvisno od tega, komu verjamemo, so proizvajalci skupaj v promet spravili od 275 od 295 milijonov mobilnikov, kar pomeni za več kot deset odstotkov manj kot v lanskem prvem trimesečju in padec pod 300 milijonov po več kot petih letih. Med znamkami je nekoliko presenetljivo največji izgubar Samsung, ki pa je še vedno udobno na prvem mestu, največ pa sta pridobila Xiaomi in Realme.

»Kar se je začelo kot problem pri dobavi sestavnih delov zaradi zaprtja kitajskih tovarn, je preraslo v globalno gospodarsko krizo, ki se je do konca prvega četrtletja že odrazila v manjšem povpraševanju,« je dogajanje komentirala Nabila Popal iz analitske hiše IDC. In opozorila, da bodo številke v drugem trimesečju še precej slabše, saj se je aprila situacija poslabšala povsod po svetu, v veljavo so stopili različni ukrepi, začela so se odpuščanja. Že v prvem četrtletju se je prodaja v Zahodni Evropi zmanjšala za 18 odstotkov, v ZDA pa za 16 odstotkov.

Na vrhu med proizvajalci je sicer s približno 58 milijoni prodanih telefonov ostal Samsung, ki pa je prodal za skoraj petino manj kot v enakem lanskem obdobju. Še posebej družina Galaxy S20 menda ni taka uspešnica, kot so v podjetju pričakovali, zato pa gre dobro liniji Galaxy A. Na drugem mestu se je obdržal Huawei, ki je sicer prav tako zabeležil 17-odstotni padec, vendar je s pocenitvijo modelov P30 (Pro), Mate 30, Honor V30 in Honor 9X uspel zajeziti še večji padec, ki bi ga in ga verjetno bo doletel ob prehodu na nove telefone brez Googlovega Androida. Apple je s približno 37 milijoni prodanih iPhonov skoraj obdržal lanski nivo in je prvič po nekaj letih konkretno povečal svoj tržni delež, za približno odstotno točko in pol, morda celo dve odstotni točki. Še naprej je uspešnica cenovno ustrezno pozicionirani iPhone 11, v drugem četrtletju pa bo verjetno k nadaljevanju dobrih rezultatov pripomogel še novi iPhone SE.

Xiaomi, ki pretežno še vedno nastopa v nižjih cenovnih razredih, kljub očitnim aspiracijam tudi v zgornjem delu trga, je eden od redkih proizvajalcev z rastjo. To je dosegel še posebej na krilih indijskega trga, kjer sta svojo pozicijo okrepila tudi Vivo – ta se je vrnil med prvo peterico na globalni ravni – in znamka Realme. Slednji je denimo lansko prodajo skoraj potrojil.

Zanimiv, a niti ne nepričakovan pojav, ki ga je kriza samo še malo pospešila, je stiskanje manjših znamk. Tržni delež proizvajalcev, ki pretežno nastopajo v cenovnem razredu do 150 evrov, se je namreč dramatično zmanjšal, je poudaril Neil Shah iz analitske hiše Counterpoint Research. Po njegovih besedah zdaj vodilnih deset znamk od skupno več kot 400-ih, ki nastopajo na trgu pametnih telefonov, obvladuje že 83 odstotkov trga. Pa še od teh so mnoge v resnici eno in isto. Vivo, Oppo, Realme in Oneplus denimo vse sodijo pod okrilje konglomerata BBK Electronics. Xiaomi ima podznamki Redmi in Poco, Lenovo Motorolo in Huawei Honor. Težko je tekmovati proti velikanom, še posebej, kadar udari kriza.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja