Procesorski primanjkljaj bi lahko odnesel telefone Galaxy Note
Matjaž Ropret 17. marca 2021 ob 10:15

Vsesplošno globalno pomanjkanje mikroprocesorjev bo očitno kmalu vplivalo tudi na panogo, ki se je doslej težavam uspela izogibati. Samsung je namreč na skupščini delničarjev napovedal težavno drugo četrtletje zaradi omenjenega razloga. Ena od žrtev bi utegnila biti linija Galaxy Note, ki pa je bila že tako ali tako na prepihu.

Samsungovi predstavniki so po poročanju Bloomberga delničarje opozorili na »resno neravnotežje« v polprevodniški industriji, ki bo imelo posledice na poslovanje. V prevodu to pomeni, da preprosto ni mogoče dobiti takih količin procesorjev in drugih čipov, kot bi jih podjetja rada. Samsung je sicer me večjimi proizvajalci procesorjev, vendar za ta namen nima svoji tovarn, temveč najema zunanje izvajalce, kot je tajvanski TSMC. Teh izdelovalcev pa je malo in imajo zaradi pandemije že mesece težave, ne obratujejo pri polnih kapacitetah in zdaj so jim težave začele povzročati še vremenske razmere, kot je suša na Tajvanu.

V Samsungu razmišljajo, da bi letos izpustili telefone Galaxy Note oz. jih prestavili na prihodnje leto, je med drugim povedal eden od dveh izvršnih direktorjev podjetja Koh Dong-jin (ko je bil nekaj časa direktor oddelka za mobilne naprave smo pa poznali pod okrajšavo DJ Koh). Dodal je sicer, da gre za poenostavitev ponudbe. Toda primanjkljaj pri ključni sestavini zagotovo olajša odločanje, kajti za serijo Note smo že lani slišali veliko govoric, da se poslavlja zaradi Samsungovega osredotočanja na naprave s prepogljivimi zasloni (Fold in Flip), ki jih v podjetju vidijo kot prihodnost, vsaj v zgornjem cenovnem razredu. Glede na majhne razlike med telefoni Galaxy S in Galaxy Note v zadnjih letih tudi ne bi bilo nič presenetljivega, če bi se slednji poslovili. Letos so že dodali podporo za pisalo S Pen modelu Galaxy S21 Ultra, resda je implementacija slabša kot pri modelih Note, a zagotovo bo »pravo« pridobil Galaxy Z Fold3, ki ga brez dodatnih zapletov lahko pričakujemo avgusta.

Kriza s procesorji že zelo vpliva za grafične kartice, ki jih je (ob vnovični maniji z rudarjenjem kriptovalut) skoraj nemogoče dobiti ali pa so nekajkrat dražje od priporočenih cen. Prav tako imajo težave proizvajalci prenosnikov, še posebej tistih s procesorji AMD, z Intelovimi je nekoliko bolje, saj ima ta korporacija lastne proizvodne kapacitete za procesorje, s precejšnjimi izzivi pa se sooča tudi avtomobilska industrija, saj nekaj generacij starejši in manj dobičkonosni čipi zanjo ta čas niso prioriteta ob določanju, kaj se v tovarnah splača proizvajati.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja