Procesorji Snapdragon v telefonih Samsung Galaxy S23 so dobra in slaba novica
Matjaž Ropret 21. januarja 2023 ob 16:51

Vse neuradne informacije že dlje časa napovedujejo, da Samsung letos ne bo uporabil lastnih procesorjev Exynos za najpomembnejšo serijo telefonov, zadnja »curljanja« to le še potrjujejo. Vsi primerki bodo povsod po svetu temeljili na Qualcommovem Snapdragonu 8 druge generacije, kar bo lahko na kratki rok odlično, a dolgoročno slabo. Razen za omenjeno ameriško podjetje, seveda.

Samsung si je očitno zagotovil malenkostno prednost pred ostalimi proizvajalci telefonov in najboljše serije procesorjev (te vedno na začetku testirajo, kolikšne »hitrosti« zdržijo brez težav), saj bo menda Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy, kakor naj ta sistem na čipu predstavljali, v Galaxyjih S23 tekel pri 3,36 GHz namesto pri največ 3,2 GHz. To je sicer samo takt glavnega, najbolj zmogljivega jedra, ostala štiri zmogljiva jedra (2+2) bodo kot pri vseh ostalih serijah tega procesorja zmogla 2,8 GHz, tri varčna jedra pa 2 GHz. Kolikošno hitrostno pridobitev bo to prineslo, je težko ugibati, za vsakdanjo uporabo verjetno nezaznavno, vsekakor pa jo bo v imidžu in marketinškem potencialu.

Ne glede na gigaherce bo ta procesor po vseh indikacijah precejšnja pridobitev. Še posebej za nas v Evropi, ki smo bili prejšnja leta primorani uporabljati Galaxyje S z Exynosi. Ti so se namreč v vseh testiranjih odrezali slabše kot Snapdragoni v ameriških izvedbah enakih telefonov. Tako glede zmogljivosti kot tudi trajanja baterije in kakovosti fotografij (ta je v veliki meri odvisna od obdelave signala s tipala, ki jo izvaja glavni procesor). Poleg tega menda druga generacija Snapdragon 8 predstavlja velik napredek v primerjavi s prvo, še posebej pri energijski učinkovitosti, glavni težavi lanskega procesorja. Bistveno so jo sicer Qualcommovi inženirji izboljšali že za Snapdragon 8+ prve generacije, za drugo generacijo pa še malenkost bolj.

Kar me pri tem skrbi, je še večja dominacija podjetja Qualcomm, kot smo ji že tako ali tako priča v zadnjem desetletju. Odkar je ameriška administracija ustavil Huawei in s tem tudi procesorje Kirin, se kolikor toliko konkurenčno trudi le še tajvanski Mediatek, vendar uspe prodreti v zelo malo telefonov višjega cenovnega razreda. Samsung je očitno nad slednjim z Exynosi vsaj za zdaj obupal in se bo usmeril kvečjemu v srednji in nižji razred, preostali prav tako lahko tekmujejo zgolj tam. Apple sicer razvija odlične, verjetno najboljše mobilne procesorje, vendar jih uporablja zgolj sam v svojih iPhonih in iPadih. Poskuša se sicer izviti iz Qualcommovega prijema za modeme in ostalo povezljivost, vendar še ni povsem tam, kar tudi kaže na izredno moč in navsezadnje odlične izdelke podjetja iz San Diega. Vendar smo na primeru Intela v svetu osebnega računalništva videli, da lahko korporacija brez resne konkurence sčasoma preveč zaspi in jo nato predrami šele resno izgubljanje tržnega deleža. Vmes pa uporabniki nekaj let dobivamo zelo mlačne nadgradnje in tudi kakšno povsem neposrečeno serijo procesorjev (to se sicer Qualcommu že v zdajšnjem položaju zgodi na vsakih nekaj let).

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
4 komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja