Prizadevanje za MOČ je večno
Marjan Kodelja 22. avgusta 2018 ob 06:29

Človek je nemirno bitje. Vedno nekaj išče in vedno mu nekaj manjka. Zadnje čase je to priključek, izvor energije, ki predstavlja žarek upanja za vsako izpraznjeno baterijo. Kako se lotiti ponavljajočega se iskanja »svetega grala« mobilnosti, na katerega se podoba tisti trenutek, ko dobimo svojo prvo mobilno napravo?

Kabli in vtičnice na dosegu roke

Ne obstaja strategija polnjenja, katero bi lahko uporabili kor univerzalni recept, saj ima vsak posameznik svoje navade. Jasno postaja zgolj to, da je (skoraj) nujno imeti več kot en napajalnik in več kot en USB C kabel. Če ste podpornik vsemogočnega odgriznjenega jabolka, potem pač njegove predmete čaščenja. Vsaj sveti gral pa je za vse enak – izvor »blagoslovljene« energije. Ne splača se živeti v zanikanju. Vsi postanemo nemirni in molimo k vzvišenemu bitju, ko kazalnik baterije pade pod 10 odstotkov.

Zato smo obeležja postavili na vsakem koraku, povsod tam, kjer pričakujemo odrešitev. En napajalnik v vtičnici doma, drugi v službi, tretji na vikendu, pa še kje za vsak primer. Ker nismo sami pri tej obsedenosti, partner je z nami od začetka, otroci se pridružijo kmalu, potreba po napajalnikih in kablih le še raste. Najbolj goreči so zato svoj dom opremili kar z vtičnicami USB in le kabel je nujen. Za vsak slučaj jim imamo na »lagerju« vsaj še kakšnih pet novih, da so pri roki. Dodajmo temu še napajalnike v vozilu, pa smo skoraj že pokrili vso potrebo po čaščenju.

Dodatna baterija nujna na poti

Pionirji in raziskovalci novih meja so pred stotimi in več leti na pot vzeli majhno »potovalno« biblijo, mi imamo v torbi dodatno baterijo. V njenem primeru velja, da je večje boljše. Šele ko smo tudi njo uvrstili med nujne relikvije, smo lahko mirni, da mobilne naprave nikjer in nekdaj ne bodo nepričakovano izpustile duše. Razen če smo pozabljivi in pozabimo redno polniti dodatnih baterij. Ampak tudi to se lahko zgodi, saj nesreča nikdar ne počiva. Tedaj pomaga le molitev in prenašanje nesreče in bolečine.

Ni katastrofa, če se polni prek noči, čeprav…

Ni mi jasno, od kod in od kdaj mit, da se lahko bateriji nekaj hudega stori, če je polna do roba, a še vedno priključena. Ne drži namreč čisto do vsake črke posebej oziroma je del dogme, vendar kot bi dejali, ni uradno potrjeno. Regulator, ki v telefonu skrbi za polnjenje, baterijo izklopi iz toka energije, ko je polna. Čeprav ni najbolje, ne bomo izobčeni zaradi polnjenja prek noči.

Polnost pa vendarle ni najboljša, kajti takrat se pojavijo reakcije, ki v končni fazi »degradirajo« elektrolit ter oslabijo baterijo. Vrhovna zapoved veleva, da je ves čas nekje med 30 in 80 odstotki. Poskrbeti moramo, da nikdar ne pade pod in se nikdar ne povzpne nad ti vrednosti. Biti tako predan bateriji in poskrbeti, da ves čas deluje v zanjo idealnih razmerah je težko, saj je tudi za največjega »vernika« lažje, če baterijo napolni do roba, nato pa jo uporablja, dokler pač zdrži. Nakar spet ponovi dnevni ritual.

Izhod v sili in nato konec

Večina mobilnih naprav pozna način varčevanja z energijo, ki ga vklopimo, ko se bateriji štete »ure«. Zaradi tega ostanemo z manj moči v roki, a vsaj naprava bo delovala dlje. Zadnje čase pa se je pojavilo še hitro polnjenje. Ampak spet smo pred težavo več med seboj nezdružljivih tehnologij in če imamo napajalnik, ki ni sposoben iztisniti dovolj soka (toka), ta možnost sploh ni uporabna. Tedaj se zatečemo h krajni meri. Med polnjenjem preklopimo napravo na letalski način ali izključimo in baterija se bo v danem času bolj napolnila.

Svet je krut in koncu se niti baterija ne more izogniti. Počasi a zanesljivo zadrži vse manj energije, dokler ne pride dan, ko ni sposobna naprave napajati niti nekaj ur. Takrat je čas za slovo, za novo ljubezen. A kaj, ko baterije ni mogoče preprosto zamenjati, saj je eden od siamskih dvojčkov. Drugi je kajpak mobilna naprava. Brez znanja in pravega orodja operacija ni mogoče in večina se zato obrne k novi napravi. Iskanje svetega grala mobilnosti pa se nadaljuje, le da na začetku spet ni tako pogosto kot v zreli dobri.

Začaran krog. Dejstva so kruta. Lahko smo še tako pripadni, lahko se še tako držimo zapovedi polnjena, lahko se zatečemo tudi k alternativnim magijam, življenja bateriji zato ne bomo podaljšali kaj dosti. Strošek nakupa nove naprave ali zamenjave baterije v obstoječi, nas prej ali slej dohiti. Zato jo polnite tako, kot vam najbolj ustreza. Ne splača se zaradi tega (največkrat pa tudi ni mogoče) spreminjati svoj življenjski slog!

Nasveti za podaljšanje življenjske dobe baterije, ki jih na spletu kar mrgoli, so v nasprotju z življenjskim slogom večine uporabnikov, pa tudi par mesecev, kolikor morda pridobimo, ni ravno nekaj, za kar se velja potruditi.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.