Pripravite se na mogočne Zmaje (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 3. avgusta 2022 ob 06:03

Vrača se fantazijski svet Igre prestolov, le da bomo tokrat spremljali prigode belolasih pripadnikov plemenite rodbine, ki so se plodili med seboj in imeli zmaje za domače ljubljenčke.

Zmajeva hiša (House of the Dragon) povzema drugo polovico vsebine romana Ogenj in kri (Fire & Blood), ki jo je George R. R. Martin izdal konec leta 2018. Dotika se zgodovine rodbine Targaryen od njihovega prihoda na Zahodnje in osvajanja Sedmih kraljestev. Serija, pri kateri je poleg Martina soavtor Ryan J. Condal, opisuje krajše časovno obdobje. Vrne nas v čas dve stoletji pred dogodki Igre prestolov, tik pred krvavo državljansko vojno poimenovano Ples zmajev, ko se je prvič začutila slutnja padca dinastije.

Zgodovina rodbine je veliko pestrejša in sega daleč v preteklost na polotok Valyria kontinenta Essos onkraj Ozkega morja. Na tistem delu sveta, kjer je mladost preživela mati zmajev Daenerys, zadnje preživela članica po begu iz Zahodnjega. Pleme preprostih ovčarjev je namreč pod vulkanom odkrilo zmajev brlog. S čarovnijo, biči in rogovi so jih ukrotili in postali znano kot jezdeci zmajev. Izredna bitja so jim dala moč za osvajanje kontinenta in majhnega otoka Zmajev kamen daleč na zahodu. Tik preden je bila v naravni katastrofi uničena Valyria skupaj s prebivalci in njihovimi zmaji, so se nanj s petimi svojimi preselili člani eno od tamkajšnjih plemenitih rodbin, hiša Targaryen z jasnim namenom. Osvojiti Sedma kraljestva. Ostalo je zgodovina. Ne naša, temveč njihova opisana v omenjenem romanu, katerega del bomo spremljali v seriji, ki jo marsikdo težko pričakujejo. HBO si namreč obeta vsaj tolikšno priljubljenost, kot jo je imela Igra prestolov. Brez zadnje osme sezone, za katero še vedno velja, da je bila daleč pod kritiko.

Dobro je, da se seriji le nežno navezujeta eno na drugo, zato jo boste zlahka spremljali, čeprav o prvi, ki je kronološko postavljena v kasnejši čas, ne boste vedeli ničesar. A tako kot v izvirni, bo tudi nova serija postregla z bogatim naborom likov z ožjo zasedbo glavnih. To so kralj Viserys I (Paddy Considine), njegova prvorojenka in dedinja princesa Rhaenrya (Emma D’Arcy), kraljev mlajši brat princ Daemon (Matt Smith – njega se bo marsikdo z odobravanjem spomnil v vlogi enajste inkarnacije doktorja Whoja), kraljeva roka Otto Hightower (Rhys Ifans), njegova hči Alicent Hightower (Olivia Cooke) in vitez Criston Cole zaljubljen v Rhaenryo (Fabien Frankel).

Zmajeva hiša je zgolj ena do predzgodb priljubljenih fantazijskih svetov, saj se septembra obeta premiera serije Prstanov moči, predzgodbe Gospodarjev prstanov. Amazon in HBO sta se tako zapletla v manjšo vojno, kateri bo gledalcem ponudil vsebino, ki jih bo bolj pritegnila, pri čemer stavita na slavo »izvirnikov«. Ko sem že pri njima. Romane Georga R. R. Martina ne moremo popolnoma enačiti z deli pisatelja J.R.R. Tolkiena. Svet zadnjega je namreč neprimerno bolj fantazijski. Kajti če Igri prestolov vzamemo zmaje in bele hodce, potem ostane pripoved o boju srednjeveških plemičev za moč in oblast! Nekaj pa je kot na dlani. Seriji sta pogoltnili veliko denarja, zato bosta razkošni, dodelani in (verjetno) tudi izredno gledljivih. Prednost Zmajeve hiše je še ta, da jo boste poleg v pretočni storitvi HBO Max lahko spremljali še na programu HBO in bo zatorej opremljena s slovenskimi podnapisi.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja