Matjaž Ropret 23. junija 2016 ob 18:45

Znana je Googlova namera in obljuba, da se bo znebil gesel, jih nadomestil z nečim bolj prijaznim. Pa mogoče še varnejšim. Ker geslo ne pomaga dosti, če ga je lahko uganiti.

Že do zdaj je bilo mogoče pri marsikateri spletni storitvi, ne samo Googlovi, vključiti dvostopenjsko verifikacijo. Kar je pomenilo, da je storitev na nastavljeno telefonsko številko poslala sms z enkratno kodo. Ampak ta način je samo povečal varnost, ničesar pa ni poenostavil, olajšal. Zdaj pa je Google za gmail in ostale svoje storitve omogočil prijavljanje v račun na računalniku (v spletnem brskalniku) s pomočjo telefona. Na njem je treba samo potrditi vpis in sistem uporabnika spusti v storitev. Sledijo navodila, kako zadevo nastaviti in uporabljati.

V možnostih "moj račun" v gmailu je treba poiskati razdelek prijava in varnost.
V možnostih “moj račun” v gmailu je treba poiskati razdelek prijava in varnost.
Nastavljanje se začne s kratko predstavitvijo.
Nastavljanje se začne s kratko predstavitvijo.

Najprej se je treba klasično vpisati v svoj googlovski račun (recimo v gmail). Potem klikniti na ikono s svojim imenom (ali inicialkami) in na možnost moj račun. Tam si trije glavni razdelki, zanima nas prijava in varnost, zato klik nanj. V njem je nekje desno spodaj možnost uporabite telefon za prijavo. S klikom na to opcijo se začne nastavljanje. Začne se s predstavitvijo, potem pa sledi izbira telefona. Možno je izbrati s seznama vseh, ki so trenutno prijavljeni z istim uporabniškim imenom. Zadeva deluje z vsakim androidnim telefonom, ki ima nameščeno zadnjo različico storitev play. Če imate vključeno samodejno posodabljanje aplikacij, potem ni skrbi. Drugače bo mogoče treba ročno posodobiti. Deluje pa tudi z iphonom, na katerega pa je treba namestiti Googlovo iskalno aplikacijo (google search) in se vanjo vpisati.

Izbrani telefon mora imeti nastavljeno zaklepanje zaslona. Najbolje seveda s prstnim odtisom, lahko pa tudi s katerim od drugih načinov (pin, vzorec, …). Brez zaklepanja vse skupaj ni varno in nastavljanje se pri tem koraku ustavi. Zadnja zadeva pri tem koraku pa je mobilna številka, kamor pride sporočilo za potrditev in mogoče kdaj v prihodnosti, če se pojavijo težave, koda za obnovitev gesla. Ko boste prišli skozi vse to, bo treba še enkrat (skoraj zadnjič) vpisati geslo in potem bo sledila poskusna prijava s telefonom.

Tu je glavnina nastavitev. Izbira telefona, ki mora imeti vključeno zaklepanje zaslona, in vpisovanje telefonske številke za dobivanje varnostnih kod.
Tu je glavnina nastavitev. Izbira telefona, ki mora imeti vključeno zaklepanje zaslona, in vpisovanje telefonske številke za dobivanje varnostnih kod.
Še enkrat bo treba vpisati geslo.
Še enkrat bo treba vpisati geslo.

To deluje tako, da uporabnik v brskalniku na računalniku izbere račun, v katerega se želi vpisati. Potem dobi obvestilo na telefon, ga odklene in pojavi se zaslon (na androidu se prikaže sam ali pa je treba klikniti na obvestilo, na iphonu pa je treba odpreti aplikacijo google), ki ga sprašuje, če se poskuša prijaviti v Googlovo storitev. Po potrditvi tega lahko sledi še dodatno varnostno vprašanje. V brskalniku se izpiše dvomestno število, na telefonu pa se pokažejo tri taka števila in treba se je dotakniti pravega. V kasnejših prijavah števila odpadejo, dovolj je že odklepanje telefona in potrditev. Mogoče se občasno, naključno vmes še prikrade kakšna prijava z geslom.

Po prvem poskusu se lahko uporabnik odloči ali mu je tak način vpisovanja v Googlov račun všeč ali ne.
Po prvem poskusu se lahko uporabnik odloči ali mu je tak način vpisovanja v Googlov račun všeč ali ne.
Tak zaslon se prikaže na telefonu, ko se uporabnik v brskalniku na računalniku želi prijaviti v račun.
Tak zaslon se prikaže na telefonu, ko se uporabnik v brskalniku na računalniku želi prijaviti v račun.

Kakšna je dobrobit vsega skupaj? Prva uporabnica, ki sem ji nastavil tak način prijave, je pripomnila, da vse skupaj ne vzame kaj dosti manj časa (če sploh) kot vtipkavanje gesla. Kar verjetno drži. Ampak ta način prijave je varnejši, ker bi moral potencialni kreker najprej dobiti pravi telefon in ga nekako odkleniti. Pa še ena malenkost. Lenobnim med brskanjem po spletu tudi ni treba kaj dosti premikati rok. Ena lahko ostane na miški ali sledilni ploščici, z drugo odklenem telefon in potrdim prijavo. Elegantno in varno, če že ni hitreje. In nimam skrbi, da bi se zatipkal pri dolgem, varnem geslu.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki