Prihodnji teden prihajajo Macbooki z Applovim procesorjem, toda kateri?
Matjaž Ropret 3. novembra 2020 ob 16:44

Apple je za 10. november napovedal še tretjo predstavitev to jesen. Kot je pri tem podjetju v navadi, bo potekala v torek ob 19h po srednjeevropskem času (ob 10h dopoldne po pacifiškem, ki velja v Silicijevi dolini). Tokrat pa ima naslov Še nekaj (One more thing), kar je seveda slavna besedna igra pokojnega Steva Jobsa, ki je nekajkrat na tovrstnih dogodkih pred koncem presenetil s še eno dodatno napravo. Poleg novih ur in tablic (septembra) ter telefonov in zvočnika (oktobra) tako novembra prihaja še nekaj pomembnega iz najvrednejše korporacije na svetu – za manj pomembne novosti so v zadnjem času zgolj razposlali sporočilo za javnost. V ospredju bo(do) zagotovo osebni računalnik(i) z Applovim lastnim procesorjem.

Prehod z Intelovih na svoje procesorje pri računalnikih Mac je Apple oznanil na junijskem dogodku, prvem iz letošnje serije spletnih prenosov, ki je nadomestil siceršnjo konferenco WWDC. Takrat so tudi napovedali, da prvi model na novi osnovi lahko pričakujemo še letos. Obenem pa tudi še kakšnega z Intelovim procesorjem, saj ti ne bodo kar tako izginili iz ponudbe in prodaje, pa tudi ne iz podpore, kar bo seveda še toliko bolj pomembno za vse uporabnike, ki jim ti računalniki predstavljajo nezamenljiva delovna orodja. Vse od junija sem pa ni bilo nikakršnih zanesljivih špekulacij, kaj in kdaj dejansko namerava Apple najprej predstaviti in poslati v trgovine na novi platformi. Največkrat so poznavalci razmer omenjali ali reinkarnacijo Macbooka z 12-palčnim zaslonom ali Macbooka Air z drugačnim procesorjem. Toda slišali smo lahko tudi ugibanja o Macbookih Pro, tako s 13- kot s 14-palčnim zaslonom ter namiznih modelih iMac in Mac Mini.

Zdaj Bloombergov novinar Mark Gurman, eden najbolj znanih in zanesljivih med tistimi, ki razkrivajo prihajajoče novosti z jabolčnim znakom, napoveduje Macbooka Air ter Macbooka Pro. Po njegovih besedah ta čas že izdelujejo Macbook Air ter 13- in 16-palčni Macbook Pro z novimi procesorji. Manjša dva, tako Gurman, sestavljajo v tovarnah podjetja Foxconn (Hon Hai), in ta dva sta v proizvodnem procesu nekoliko dlje, zato naj bi ju skoraj zagotovo predstavili prihodnji teden. Večji Macbook Pro pa nastaja v tovarnah podjetja Quanta Computer in ta proizvodnja nekoliko zaostaja, a še vedno bi lahko na predstavitvi napovedali tudi ta model, vendar verjetno z malce kasnejšim datumom začetka prodaje. Zelo verjetno pa Apple ne bi pripravil dogodka že v začetku novembra, če ne bi nameraval še ta mesec začeti prodaje novih prenosnikov.

Tako Air kot oba Pro-ja naj bi bili sicer identični poznanim modelom z Intelovimi procesorji, vendar z zamenjanim silicijem. Ta bo tako po Gurmanovih napovedih kot tudi po predvidevanjih drugih poznavalcev temeljil na »procesorju« A14 Bionic, ki že poganja družino telefonov iPhone 12 in tablico iPad Air. Bo pa čip v računalnikih skoraj zagotovo deloval pri višjih frekvencah, ker bodo inženirji lahko zagotovili boljše hlajenje (verjetno še vedno brez ventilatorjev), morda bo imel celo več jeder, pa tudi zmogljivejši grafični del. Medtem ko bodo verjetno deli za umetno inteligenco, za varno shranjevanje občutljivih informacij in ostali identični, kot jih poznamo z mobilnih naprav.

Apple je junija bolj v marketinščini pojasnil, čemu sploh ta sprememba. Kot poudarja analitik Patrick Moorhead, bo zdaj čas za podrobnejšo razlago, kaj sprememba procesorjev prinaša. V čem bodo zaradi nje na boljšem končni uporabniki. Med možnostmi so daljše trajanje baterije, popolna tišina pri delovanju računalnikov, stalna povezanost v mobilna omrežja, še boljša integracija z mobilnimi napravami in seveda tudi nižje cene, kajti Apple naj bi pri vsakem posameznem računalniku znižal stroške za sestavne dele za sto do dvesto evrov.

Potem bodo pomembni še vidiki, kot so združljivost obstoječih programov in zunanje strojne opreme z novo platformo, spremembe – tako pozitivne kot negativne – za razvijalce programov, konkretnejša časovnica celotnega prehoda, ki naj bi trajal dve leti, in še kaj.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Poleg novih Macbookov bi lahko Apple v torek obelodanil še kakšno novost. Med kandidati so denimo »ploščice« AirTags, ki bodo pomagale pri natančnem lociranju izgubljenih naprav znotraj stanovanja. Seveda tistih naprav, ki že imajo čip za brezžično oddajanje na ultraširokem območju (ultra-wideband). Tak je denimo iPhone 12, zvočnik Homepod Mini, verjetno bo tudi daljinski upravljalnik prihodnjega modela predvajalnika Apple TV (tudi ta se lahko prikaže v torek), pa najbrž kar večina prihajajočih Applovih naprav. Med kandidati za skorajšnjo predstavitev so še čezušesne slušalke Airpods Studio in (znova) posodobljeni iPad Pro, a po nekaterih informacijah bi lahko oboje pri Applu zamaknili v pomlad.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.