Prihodnje leto prihajata Apple Pay in Garmin Pay
Matjaž Ropret 3. decembra 2018 ob 07:09

V Sloveniji vsaj tri banke – Abanka, Intesa Sanpaolo in NLB – že ponujajo možnost »mobilne denarnice« ali z drugimi besedami plačevanja s pametnim telefonom. K temu pa lahko prištejemo še neodvisno platformo mBills. Slednja je edina, ki ni omejena na androidne naprave, vendar ne ponuja tako elegantnega načina kot bančni sistemi, kjer mobilnik povsem zamenja brezstično plačilno kartico. Prav tako se še ne da plačil potrjevati s pametnimi urami. Toda v letu 2019 se bo to spremenilo, saj se po naših informacijah z bankami že dogovarjata tako Apple kot Garmin.

Oba ameriška tehnološka velikana naj bi svoji plačilni platformi v prihodnjem letu prenesla še v Slovenijo, kjer še posebej jabolčnega marsikdo težko pričakuje. Sistem Apple Pay nekajkrat na leto doživi širitev v nekaj novih držav in zelo verjetno bo korporacija Slovenijo vključila skupaj s še nekaterimi bližnjimi trgi, denimo Avstrijo in Nemčijo, kjer s to ponudbo tudi še ni prisotna. Garmin pa je možnost plačevanja s svojimi urami, ki vsebujejo čip NFC, nedavno uvedel v sosednji Avstriji. In med predstavitvijo ob robu oglaševalskega dogodka Zlati Boben je predstavnik Mastercarda v Sloveniji Luka Gabrovšek že omenjal možnost plačevanja z (Garminovimi) urami, česar verjetno ne bi storil, če začetek delovanja storitve ne bi bil dokaj blizu. Mastercard ima velik interes, da se ti moderni plačilni sistemi širijo in uveljavljajo, saj tako potrošniki precej več uporabljajo njegove kartice, četudi digitalizirane, kar pomeni še večji preboj brezstične tehnologije in še manj plačevanja z gotovino.

Foto: Garmin

Od bank so v prvi vrsti kandidatk, da pristopijo k Applovi in Garminovi storitvi vse tri zgoraj naštete. V NLB so že sami želeli ponuditi možnost plačevanja tudi z jabolčnimi telefoni, ker pa to zaradi zaprtosti tehnologije NFC – to v telefonih iPhone lahko s polno funkcionalnostjo uporablja samo Apple Pay – ni mogoče, bo največja banka v državi zagotovo že od začetka zraven. V tej banki v zadnjem času tudi dajejo zelo močan poudarek digitalizaciji in sodobnim načinom uporabe. Banka Koper oz. zdaj Intesa Sanpaolo je bila tudi tradicionalno zelo naklonjena uvajanju digitalnih novosti med prvimi, čeprav je zanimivo, da v Italiji, kjer Apple Pay že deluje, te banke (še) ni med sodelujočimi. Od ostalih bi lahko zraven pričakovali še NKBM, ki je v lasti ameriškega sklada Appolo in se bo zato zagotovo pripravljena pogovarjati z ameriškima korporacijama. V Italiji med bankami znotraj sistema Apple Pay najdemo Unicredit, v Franciji pa Société Générale, ki v Sloveniji nastopa pod znamko SKB. Povsod, kjer je sama prisotna in kjer je Apple Pay na voljo, pa je zraven tudi nemška izključno digitalna banka N26. Kako ne bi bila, saj so take storitve v osrčju njene DNK, očitno pa se raje zanaša na druge ponudnike, kot da bi tako platformo razvijala sama.

Za uporabnike ni bistvene razlike v tem, ali mu aplikacijo ponudi banka ali proizvajalec naprave. Mora se zgolj vpisati s svojimi podatki (davčna številka in številke bančnih kartic, mogoče še kaj) in potem na blagajni namesto, da bi vlekel iz žepa denarnico in iz nje kartico, zgolj prime v roke telefon, ga odklene in približa terminalu POS. Ti bodo kmalu vsi podpirali brezstično plačevanje, tako da ne bi smelo več biti kakšnih zadržkov in omejitev. Za zdaj s telefonom še ni mogoče dvigovati gotovine na bankomatih, vendar v NLB, ki že ima mrežo bankomatov z brezstičnimi polji, napovedujejo, da ta funkcionalnost prihaja še letos. Ne vemo pa, kdaj bodo sledile ostale banke.

Foto: Garmin

Prav tako ni jasno, ali na širitvi svojih plačilnih storitev v Slovenijo kaj delajo ostali ponudniki, še posebej Google in Samsung. Sploh G Pay, tako kot tudi Apple Pay, je zanimiv zaradi spletnega plačevanja. Samsung Pay pa bi bil potencialno na voljo zelo širokemu krogu uporabnikov, tako zaradi telefonov kot ur, če bi se ga korejski korporaciji zdelo vredno prenesti v našo državo. S tem bi zagotovo tudi povečala lojalnost svojih kupcev, vendar svoje začetne prednosti ni izkoristila in je pobudo povsem prepustila drugim.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Mastercard

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja