Prihodnje leto bo v EU konec zemljepisnega blokiranja kupljenih ali naročenih vsebin
Matjaž Ropret 9. februarja 2017 ob 16:30

Ena glavnih obljub aktualne evropske komisije ob nastopu mandata je bila odprava zemljepisnih omejitev za kupljene digitalne vsebine. Z včerajšnjim dogovorom evropske komisije, sveta in parlamenta se lahko nadejamo, da bomo od prihodnjega leta naprej res po celotni EU lahko gledali in poslušali vse, kar imamo naročeno doma.

Težava je znana in res zoprna. Takoj, ko se priključim na omrežje v tujini, tudi če samo sto metrov za mejo, izgubim možnost ogleda skoraj vsega, na kar sem naročen. Od mobilne televizije pri operaterju (d3go, mobia tv, simobil now, tv2go, tvin) do plačljivih storitev pretočnega videa (Amazon Prime Video, HBO go, Netflix, Voyo, …) in celo glasbe in še česa. Resnici na ljubo se Netflix in še kakšno storitev da gledati, vendar s katalogom tiste države, kjer »gostujem«. Nova uredba o čezmejni prenosljivosti spletnih storitev bo omogočila, da bomo Evropejke in Evropejci, kot so zapisali v evropski komisiji,

med potovanjem po EU v celoti izkoriščali svoje spletne naročnine na storitve za predvajanje filmov, športnih dogodkov, e-knjig, video iger ali glasbe.

Konkretno to pomeni, da bomo lahko v vseh državah EU gledali vse tisto, kar gledamo doma. In je seveda dostopno prek interneta, brez namenske opreme (set-top-boksov) in zahteve po uporabi točno določenega omrežja. Torej tudi na morju na Hrvaškem ali med sejmom v Berlinu bi moral imeti možnost gledati serije na priljubljeni storitvi pretočnega videa in športni prenos v ustrezni aplikaciji. Kajti, če sem za to plačal doma, lahko izkoristim kjerkoli, tudi v tujini.

Ponudniki bodo lahko na več načinov preverili državo prebivališča posameznega naročnika. Ali s podatki o plačilu (po domače, s številko kreditne kartice), z naslovom IP ali s pogodbo o naročnini na internetne storitve. Na ta način, bodo vedeli, da sem Slovenec in da mi morajo ponuditi dostop do vsebin, ki so na voljo v Sloveniji, tudi v vseh drugih državah EU. Novih pravil se bodo morali držati vsi »ponudniki plačljivih storitev spletnih vsebin.« Lahko pa bodo tovrstno možnost ponudili tudi ponudniki brezplačnih vsebin, kot so javni RTV-ji (TV Slovenija).

Pri vsem skupaj se nakazuje nekaj potencialnih težav in možnih izogibanj novih pravil. Za Netflix, Voyo in podobne verjetno ne bo dileme. To so plačljive spletne storitve, zanje bodo nova pravila o preprečevanju zemljepisnega blokiranja obvezna, torej jih bomo gledali po celotni EU. In v katalogu bi morala biti celotna vsebina, ki je na voljo v Sloveniji. Če bo še kaj zraven, se verjetno ne bo nihče pritoževal. Pri nekaterih (Amazon Prime Video, Deezer, Google Play, iTunes, Netflix, …) je že zdaj določene vsebine mogoče prenesti na telefon ali tablice in jih pogledati oz. preposlušati kjerkoli na svetu.

Bolj vprašljivo je, kako bo z mobilno televizijo, saj večina teh storitev ni neposredno plačljivih, niti spletnih, ampak so večinoma na voljo zgolj kot eden od »bonbončkov« pri fiksni naročnini na televizijo ali pri naročnini na mobilno telefonijo. Ponudniki bi se lahko izgovarjali, da zanje uredba ne velja, toda po drugi strani so v teh storitvah na voljo vsebine, ki jih ima uporabnik naročene in bi do njih moral imeti dostop povsod (recimo športni prenosi). Bomo videli. In že zdaj vsaj en operater (Telemach) gledanje svoje mobilne televizije pogojuje z uporabo njegovega omrežja (fiksnega ali mobilnega), tega pa v drugih državah EU ni.

Izognile se bodo najbrž tudi nacionalke, kot je TV Slovenija s svojim RTV 4D. Prek tega bi si marsikdo kdaj želel pogledati smučarsko, košarkarsko, nogometno ali drugo tekmo, ker je ravno takrat v tujini, pa je ne more, ker TVS nima zakupljenih pravic za druge države. Če bi TV Slovenija uvedla prijavo v aplikacijo, kjer bi uporabnik na enega od zgoraj omenjenih načinov dokazal, da je Slovenec, bi bile lahko te vsebine registriranim uporabnikom na voljo tudi v Sloveniji. Vprašanje pa je, če se bodo na TVS odločili za tak korak. In podobno bi lahko veljalo še za kakšno brezplačno storitev z vsebinami, kjer so posredi avtorske pravice.

Seveda pa uredba ne popravlja ničesar glede same dostopnosti vsebin v posameznih državah. Glede tega, kaj je na Amazonu, Netflixu ali Pickboxu, kje je dostopen Spotify in kje Youtube Red, bo še vedno vse v rokah ponudnikov in njihovih dogovorov z imetniki avtorskih pravic in kolektivnimi organizacijami za zaščito avtorjev in izvajalcev.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Bi bilo super da bi bilo tudi obratno: da bi lahko v Sloveniji, proti placilu seveda, dostopali do vsebin tujih ponudnikov kot je npr. Sky on demand…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.