Prihajajo telefoni s čitalcem prstih odtisov, integriranim v zaslon
Matjaž Ropret 2. maja 2016 ob 21:06

LG-jev oddelek LG Innotek je objavil, da je njihovim inženirjem uspelo integrirati čitalec prstnih odtisov v steklo, ki pokriva zaslon na dotik. Že pred sejmom MWC v Barceloni pa je podobno sporočilo za javnost poslal eden od treh glavnih proizvajalcev čitalcev prstnih odtisov Fingerprint Cards. Skupaj s podjetjem TPK, ki je specializirano za zaščitna stekla in laminacijsko tehnologijo, so izdelali podoben prototip stekla z vgrajenim čitalcem.

To pomeni samo eno. Kmalu, verjetno še letos, prihajajo prvi telefoni, ki bodo čitalec prstnih odtisov imeli integriran v zaslon, in tako ne bodo imeli namenske tipke zanj. Ker je čitalec v steklu, bi lahko bil (tudi) na zadnji strani telefona, če bo ta steklena (kot je npr. pri galaxyju s7). Mogoče bomo kmalu tudi deležni telefonov z več tovrstnimi čitalci, ker bi še olajšalo odklepanje tako telefona kot posameznih aplikacij in potrjevanje plačil in podobnega.

Tako LG kot Fingerprint Cards sta pojasnila, da sta uspela izrezati majhno (0,3 mm debelo) brazdo na spodnjem delu zadnje strani stekla in vanjo vstaviti potrebno elektroniko. Podjetji tudi trdita, da je čitalec enako natančen kot v tipki oz. namenski vdolbini na telefonu, kot jih poznamo danes. Možnost napake naj bi bila 0,002-odstotna. Kako bo s tem praksi in kakšna bo hitrost prepoznave prsta, bomo seveda šele videli.

Za Apple sem prehod na čitalec, integriran v zaslon, napovedal že ob prihodu iphona 6s z zaslonom, ki prepozna moč pritiska nanj. Če bo letošnji iphone 7 še obdržal tipko pod zaslonom, je naslednji zagotovo ne bo imel več. Apple resda ne bo uporabil tehnologije enega od omenjenih podjetij, saj čitalce razvija sam, potem ko je leta 2012 prevzel podjetje Authentec. Zagotovo pa ima v svojih laboratorijih že podobne rešitve, kot sta jih predstavila LG in Fingerprint Cards. Pri slednjem čitalce prstnih odtisov v zadnjem času dobiva večina proizvajalcev pametnih telefonov, potem ko je njihov izdelek Huaweiju jeseni leta 2014 omogočil, da je v modelu mate 7 ponudil prvi dobro delujoč čitalec prstnih odtisov v androidnem svetu. Od večjih proizvajalcev ima le Samsung drugega dobavitelja, podjetje Synaptics. To pa nedvomno snuje nekaj podobnega kot ostali v industriji, saj je jasno, v katero smer gre razvoj.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.