Prihaja Windows v spletnem brskalniku
Matjaž Ropret 15. julija 2021 ob 11:44

Dolgo že poznamo programsko opremo za virtualizacijo in dolgo že krožijo govorice o sistemu Windows v oblaku. Z 2. avgustom to postaja realnost, saj je Microsofot napovedal Windows 365. To je storitev, ki bo omogočala uporabo Windows 10 (in kasneje 11) v brskalniku na katerem koli računalniku.

Windows 365 bo vsaj na začetku poslovnim uporabnikom namenjena storitev, pri kateri si bo mogoče v oblaku ustvariti računalnik po svojih željah in finančnih zmožnosti, potem pa do njega dostopati od kjerkoli. Tako bo mogoče ne glede na to, ali bo uporabnik sedel za običajnim PC-jem, Chromebookom, iPadom ali čim drugim poganjati iste programe in dostopati do istih datotek. Vse skozi spletni brskalnik, pri čemer bo edina zahteva (kolikor toliko) spodobna internetna povezava. Kajti podobno kot pri oblačnih igričarskih storitvah bo vse skupaj teklo na oddaljenem strežniku in se pretakalo v uporabnikov brskalnik. Bo pa ta storitev seveda osredotočena na produktivnost, ne bo namenjena poganjanju iger. Tudi še ni jasno, ali bo kdaj na voljo domačim uporabnikom.

Koristi za poslovne so dokaj jasne. Podjetjem, ki se jim pogosto spreminja število zaposlenih oz. pogodbenikov, v okviru določenih časovno omejenih projektov in še kje vsaj v teoriji ne bo treba kupovati računalnikov, ki bi izpolnjevali zahteve glede zmogljivosti, ampak bodo lahko potrebe pokrili s precej cenejšimi. Microsoft obljublja obilo različnih »konfiguracij« računalnikov v oblaku, vse do osmih procesorjev in 32 GB pomnilnika, menda jih bo mogoče tudi sproti spreminjati. Nasploh bodo lahko podjetja pripravila navidezna okolja za svoje zaposlene, da bo ti lahko delali ne glede na lokacijo in napravo.

Konfiguriranje zmogljivejše »mašine« bo lahko tudi eden od razlogov za uporabo, saj bi se kdo lahko odločil, da bo iz oblaka poganjal nekaj, kar zahteva močnejši procesor, več pomnilnika ali zmogljivo grafično kartico, namesto da bi na vrat na nos kupoval novo strojno opremo.

Sistem Windows bo mogoče poganjati tudi v okoljih, ki sicer prisegajo na kakšno drugo platformo (Linux, Chrome OS, MacOS, Android, iOS, …), pri tem pa se ne bo treba zanašati na t. i. virtualke in pridobivati licence, ampak se naročiti na storitev neposredno pri ponudniku operacijskega sistema. Seveda pa bo potencialna prednost tudi v tem, da bo računalnik z vso programsko opremo in podatki, ter vedno posodobljenih operacijskim sistemom, na voljo kadarkoli in kjerkoli, potrebna bo zgolj ustrezna povezljivost.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Vse to je teorija. Kako bo zadeva delovala v praksi, na kakšen način jo bodo podjetja uporabljala in kakšne bodo sploh cene, bomo šele videli.

Fotografiji: Microsoft

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.