Prihaja nov ponudnik storitev mobilne telefonije
Matjaž Ropret 26. oktobra 2016 ob 09:35

V prvi polovici prihodnjega leta bomo skoraj zagotovo dobili novega ponudnika mobilne telefonije. Podružnico v Sloveniji je namreč odprlo avstrijsko podjetje Ventocom in tudi zbralo ekipo, ki bo z delom začela novembra. Najverjetnejši prvi partner je diskontni trgovec Hofer.

Ventocom že slabi dve leti deluje v Avstriji, ustanovili so ga veterani telekomunikacijske industrije, na čelu z Michaelom Krammerjem. Ta je v preteklosti med drugim vodil avstrijski Tele.ring in nemški E-plus. Hkrati je tudi predsednik dunajskega nogometnega kluba Rapid. Podjetje je nekakšna platforma, posrednik, saj samo ne ponuja storitev končnim kupcem. Dogovori se z operaterji za uporabo omrežja, razvilo je lasten sistem obračunavanja (billing) in aplikacijo za uporabnike (tam je mogoče spremljati porabo, dokupovati dobroimetje, vklapljati opcije) in tudi upravlja celotno ponudbo navideznih operaterjev. Storitve ponuja večjim družbam, ki želijo svoj portfelj razširiti s storitvami mobilne telefonije, a o tem poslu ne vedo veliko. V Avstriji je bil prvi uporabnik storitev Ventocoma Hofer z znamko Hofer Telekom oz. Hot (po angleško vroče), ki je medtem že pridobil približno 3,5-odstotni tržni delež. Drugi partner je zavarovalnica Allianz (Allianz Sim), tretji, najnovejši pa drugi največji kabelski operater Liwest, ki je močan predvsem na območju Linza. V Ventocomu menda vztrajajo, da morajo njihovi partnerji izpolnjevati nekaj osnovnih zahtev – morajo biti velika podjetja s številnimi uporabniki in razširjeno prodajno mrežo, imeti morajo močno blagovno znamko in ugled. Kar izbiro bolj ali manj zoži na trgovce, zavarovalnice in banke. Predvsem pa želijo ponujati to, kar gre operaterjem slabše od rok, kot sta prijaznost in enostavnost pri upravljanju z naročniškim razmerjem, in česar nočejo ali ne znajo ponuditi. Allianz denimo v vseh paketih vključuje zavarovanje mobilnih naprav. Seveda je ena od lastnosti tudi cenovna privlačnost.

Slovenski Ventocom bo operativno začel delovati novembra. Kot direktor je v poslovnem registru vpisan Peter Nebenführ, toda glavnino ekipe, ki se bo dogovarjala z morebitnimi partnerji in oblikovala ponudbo, po naših informacijah sestavlja trojica nekdanjih Simobilovcev. S Simobilom naj bi podjetje tudi sklenilo pogodbo o uporabi omrežja (nacionalnem roamingu). Cena je menda ugodna, ker jo znižujejo Telekomove zaveze iz prevzema Debitela. Po nekaterih informacijah in tudi glede na njuno sodelovanje v Avstriji, bo prvi ponudnik na tej platformi Hofer. Vendar drugi viri trdijo, da Ventocom šele išče slovenske partnerje. Glede na prej omenjene pogoje veliko potencialnih kandidatov ni, nekateri med njimi (Spar, Petrol) pa že ponujajo storitve mobilne telefonije. V Hoferju na naše vprašanje, ali se res pripravljajo na vstop na trg mobilne telefonije, »zaradi poslovne politike podjetja« niso želeli odgovoriti. V vsakem primeru je po naših informacijah cilj, da prvega ponudnika storitev mobilne telefonije v režiji Ventocoma na trg pripeljejo v prvi polovici prihodnjega leta.

V Avstriji so navidezni operaterji pred dvema letom izkoristili konsolidacijo trga (združitev operaterjev 3 (Hutchison) in Orange) ter splošno povišanje cen po dragi dražbi frekvenc. in znova malo pretresli sceno. Trenutek za vstop na slovenski se morda na prvi pogled ne zdi tako primeren. Ponudba je precej zasičena, trije infrastrukturni operaterji so izboljšali svoja omrežja in se zapletajo v cenovne bitke, zadnji vstopniki, denimo že omenjeni Spar in Me2 (oba gostujeta pri Telekomu Slovenije), pa niso prinesli česa res novega ali vznemirljivega. Toda marsikateri od poskusov z navideznimi operaterji je izveden polovičarsko. Kolikšen je dejansko potencial za take ponudnike storitev na slovenskem trgu, pa bi lahko pokazal samo nekdo, ki bi se tega posla lotil res premišljeno in poskušal biti drugačen od večine operaterjev.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.