Prihaja LG-jev telefon z raztegljivim zaslonom?
Matjaž Ropret 11. januarja 2021 ob 17:01

LG je v novinarsko konferenco na digitalnem sejmu CES, seveda v video obliki, »skril« prototip pametnega telefona z raztegljivim zaslonom. Naprava, vidiš jo lahko v spodnjem videu, je podobna kot koncepta, ki sta ju že prikazala TCL in Oppo. Predpostavljamo, da bodo tudi tu motorčki poskrbeli, da se bo zaslon odvil ali zvil nazaj na rolo, medtem pa se bo slika dinamično prilagajala in bo to podaljševanje videti skoraj neopazno. Uporabnik pa bo s tem dobil nekaj podobnega kot pri Samsungovih napravah Galaxy Z Fold, ki so v »zaprti« obliki veliki kot telefon, v odprti pa majhna tablica.

V LG-ju na sami predstavitvi niso omenili tega prototipa, tudi v materialih za medije ni niti besedice o njem, tako da ne vemo ničesar o dejanskem izdelku in ali ga lahko pričakujemo še letos. Ni pa nemogoče, kajti tudi TCL napoveduje, da bo vsaj enega od svojih konceptov še letos spravil v množično proizvodnjo.

V LG-ju so sicer glavnino novinarske konference namenili televizorjem, kjer so med vodilnimi proizvajalci. Zaslone OLED so po lastnih besedah letos povzdignili še na višjo raven, saj so izdelali najsvetlejše doslej. Jasno, da jih bodo vgrajevali v televizorje z vrha cenovne lestvice. Zraven bo za izboljšanje kakovosti slike skrbela četrta generacija slikovnega procesorja α (Alpha) 9, ki vsebuje, kakopak, umetno inteligenco. Z njo prepoznava objekte, kot so obrazi ali telesa, in razloči med motivi in ozadjem, ter vse obdeluje ločeno, »da s tem doseže bolj tridimenzionalen učinek slike.« Poleg tega zna prepoznati žanr in na osnovi tega določati, kakšna osvetlitev scene je primerna. Novi procesor bo vgrajen v modele OLED Z1, G1 in C1, QNED99 in QNED95 ter NANO99 and NANO95.

LG-jevi novi modeli OLED. Foto: LG

QNED je LG-jevo komercialno poimenovanje za televizorje s tehnologijo mini LED. To smo že na kratko pojasnili, ko smo pisali o podobnih Samsungovih izdelkih. Gre za zaslone LCD, ki pa imajo osvetlitev z do 30 tisoč miniaturnimi svetečimi diodami, razporejenimi v 2500 območij, ki jih omenjeni slikovni procesor v vsakem trenutku lahko vklaplja in izklaplja. S tem dosega bolj črno črno in s tem boljše kontraste, pa tudi večjo svetilnost in bolj živahne barve. V LG-ju pravijo, da take črnine nima noben drug zaslon LCD.

Televizorji QNED. Foto: LG

Televizorji LG z letnico 2021 bodo deležni tudi prenovljenega okolja WebOS, v katerem bo menda na »domačem zaslonu« mogoče lažje najti želeno vsebino in hitreje priti v aplikacije. Pa tudi daljinskega upravljalnika z več tipkami za hiter dostop do storitev pretočnega videa in navideznih pomočnikov. Večje bo tudi število modelov s podporo za priključek HDMI 2.1, ki sta ga bila lani deležna zgolj modela OLED GX in CX. Celotna linija bo podpirala zvočni format eARC in samodejno nastavljanje krajše zakasnitve (ALLM), pomembne za igričarje. QNED90, NANO90 in NANO85 bodo podpirali tudi spremenljivo hitrost osveževanja (VRR), več modelov pa bo imelo tudi podporo za standarda G-Sync in FreeSync.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja