Prihaja F1 TV Pro, tudi za slovenske ljubitelje Formule 1
Matjaž Ropret 1. marca 2018 ob 10:42

Dokler je poslovni del Formule 1 obvladoval Bernie Ecclestone (pri športnem ima še vedno veliko besede Mednarodna avtomobilistična zveza FIA), je bila popolna osredotočenost na pogodbe s televizijskimi hišami. Ko pa je to tekmovanje od malega Angleža prevzela ameriška korporacija Liberty Media, je hitro postalo jasno, da sledi malo večja prilagoditev sodobnim tehnologijam in stvarnosti. Zato je napoved naročniške storitve za spremljanje dirk dokaj pričakovana.

Tako bo izgledala F1 TV Pro. Foto: Formula 1

Iz Formule 1 so tako ob začetku predsezonskih testiranj in sejma MWC (oboje poteka v Barceloni) sporočili, da bo v kratkem začela delovati storitev naročniškega pretočnega videa F1 TV, ki bo na voljo za mesečno naročnino med osmimi in dvanajstimi dolarji (odvisno od države). S tem spletnim videom na zahtevo bodo tako bencinski navdušenci v nekaterih državah dobili dodatno alternativo ogleda dirk in spremljajočega programa, ponekod pa bo to sploh edina in zelo dobrodošla možnost za spremljanje borb Lewisa Hamiltona, Sebastiana Vettla, Maxa Verstappna in ostalih. Zanimivo je sicer, da govorijo o mesečni naročnini. Košarkarska liga NBA denimo svojo tovrstno storitev prodaja na sezonski ravni – letos je naročnina za Slovenijo znašala nekje med stotimi in 150 evri, odvisno od paketa. Ti športi so namreč sezonske, vsaj štiri mesec na leto se ne dogaja nič.

Mogoče se bo preseliti v kokpit vsakega od dirkačev. Foto: Formula 1

Na voljo bosta dve vrsti storitve. F1 TV Pro bo ponujala prenose vseh dirk brez oglasov, s komentarji v različnih jezikih (angleščini, francoščini, nemščini in španščini), poleg tega pa še prenose treningov, kvalifikacij, novinarskih konferenc in intervjuje z dirkači. Mogoče bo preklopiti tudi na pogled iz kokpita katerega koli od dvajsetih dirkačev. In na ogled ne bo samo Formula 1, temveč še druge dirkaške serije, kot so Formula 2, GP3 in Porsche Supercup. Cenejša možnost bo F1 TV Access, ki pa ne bo omogočala ogleda dirk v živo, temveč bodo v tistem času na voljo zgolj podatki o tem, kaj se dogaja na progi in radijski komentar. Lahko pa si bodo naročniki kasneje ogledali izseke dogajanja v posameznih dirkaških vikendih in imeli bodo dostop do arhiva. Bo pa F1 TV Access na voljo skoraj povsod, medtem ko bo F1 TV Pro v prvi sezoni omejena na nekaj deset držav.

Prav seznam držav je bila najbolj pričakovan podatek, kaj na začetku so v sporočilu za javnost omenili le, da se bo na storitev mogoče naročiti v nekaj več kot dvajsetih državah, med drugim v Nemčiji, Avstriji, Franciji, ZDA, Belgiji, na Madžarskem in v večini držav Južne Amerike. Pri čemer bodo strogo preverjali, od kod dejansko prihaja naročnik. Bi pa moralo biti omogočeno spremljanje povsod po EU, v skladu z novo regulativo o koncu zemljepisnega blokiranja. Nekateri novinarji so na omenjenih testiranjih že pridobili podroben seznam »teritorijev«, kjer bo F1 TV Pro na voljo.

Na njem je tudi Slovenija, prav tako Hrvaška, Bosna in Srbija. Spisek je po svoje zabaven, saj je na njem tudi Južna Tirolska, ki seveda ni država, je pa očitno območje, za katerega so bile italijanske televizijske postaje pripravljene odstopiti pravice. Prav Italija in Velika Britanija sta med najbolj očitnimi manjkajočimi državami, toda tamkajšnji plačljivi programi (Sky) so plačali dovolj milijonov, da se bodo vsaj za zdaj izognili internetni konkurenci. Kakšna bo konkretna slovenska cena še ni znano, niti še ni spletne strani te storitve ali aplikacij zanjo. Te naj bi bile na voljo za mobilne naprave in pametne televizorje, na platformah Android, Amazon in iOS. O kakovosti slike (domnevam, da še ne bo 4K) tudi še nič besed, so pa poudarili, da bo pasovno širino zagotavljalo podjetje Tata Communications, ki je tudi sicer uradni komunikacijski partner Formule 1. Ta pričakuje, da lahko z novo storitvijo pritegne do pet milijonov naročnikov.

Za slovenske ljubitelje dirkanja na najvišji ravni je ta naročniška varianta zagotovo dobrodošla novost. Letošnja sezona bo namreč že tretja zapored brez prenosov ali sploh kakršne koli pokritosti na slovenskih televizijah. Pred tem sta si Formulo 1 podajala TV Slovenija in Pro Plus (Pop TV) z izmenjajočima se komentatorjema Nikom Miheličem in Miranom Ališičem. Odtlej pa se da dirke gledati na avstrijskem ORF-u in nemškem RTL-u. Na žalost pri obeh samo v standardni kakovosti slike, medtem ko je že TV Slovenija prenašala v HD-ju, ki tudi pritiče najvišji ravni motošporta. Poleg tega niso izključene kakšne zatemnitve. V preteklih dveh sezonah jih sicer ni bilo, toda ORF je medtem opravil določene spremembe glede oddajanja in zato ni izključeno, da bi bolj pazil, kam seže signal, ki ima morda pravice samo za Avstrijo. RTL je sicer satelitski program, a vseeno primarno namenjen nemškemu tržišču. Oba sicer za zdaj sliko SD oddajata kot brezplačno, medtem ko imata HD kodiran za prebivalce Avstrije oz. Nemčije.

Sezona se sicer začne 25. (tega meseca) z dirko v Melbournu ob 16.10 po lokalnem času. Evropske dirke se bodo letos večinoma začenjale deset čez tri, ne več ob dveh popoldne, predvsem na željo televizijskih hiš, ki svoje terminske sklope najraje začenjajo ob uri, in jim tako ustreza štart nekaj minut čez. S prvo dirko bomo lahko tudi preizkusili F1 TV Pro. Konkretni vtisi torej sledijo čez slab mesec.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
7 komentarjev
 • ORF 1 SD preko DVB-T2 in RTL SD preko satelita sta na voljo FTA.
  Torej lahko Formulo 1 gledamo zastonj. To je treba izkoristiti, ker kdo ve kaj bo ko jima poteče pogodba.
  Nemški Sky je že sedaj želel imeti ekskluzivne TV pravice za Formulo 1, ker jih ni dobil ni kupil niti pay TV pravic za Formulo 1.
  Kar se ORF tiče pa upajmo, da si bodo na Dunaju premislili in bodo ukinili kodiranje (enkripcijo) svojih TV programov v HD preko DVB-T2.

  • Ekskluzivnih pravic za F1 ne bo dobil nihče več, ker Liberty, ki jih prodaja, zraven uvaja tole streaming storitev, in se bodo morali vsi sprijazniti z njo. Kjer so pravice letos potekle, nove pogodbe že vključujejo dejstvo, da bo štartala ta storitev. Kjer pa stare pogodbe še veljajo, kot recimo v VB za Sky (do leta 2023, se mi zdi), F1 TV Pro zaenkrat ne bo.
   Ja, lepo bi bilo, če bi ORF sprostil svoj HD, ker SD je res za v muzej.

   • Izklopiš zvok. Če pa bodo imeli tudi originalni ton brez komentarja pa ti niti to ni treba narediti.

     • Po informacijah iz področja kjer je mogoče dobiti madžarski TV program M4 Sport preko DVB-T imajo ob prenosih dirk Formula 1 poleg zvočne sledi z madžarskim komentarjem tudi zvočno sled s samo orginalnim zvokom brez komentarja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja