Pri Telemachu se nekateri programi poslavljajo, drugi prihajajo
Matjaž Ropret 9. januarja 2020 ob 06:37

Programske sheme pri operaterjih so ves čas na prepihu, ker pogodbe za posredovanje vsebin naročnikom niso sklenjene za desetletje naprej, temveč so precej pogosto na vrsti nova pogajanja glede »pogojev«, kot temu rečejo operaterji in izdajatelji. S čimer mislijo na cene in umeščenost v sheme – nekatere pogodbe zahtevajo določene programe v osnovnih naročniških paketih. Tako Telemach pa zadnjih pogovorih s skupino Discovery umika šesterico programov, uvaja pa štiri nove, enega tudi iz omenjene skupine.

Sprememba se bo po tridesetdnevnem roku od napovedi, ki ga zahteva zakon, zgodila 3. februarja. V tem času imajo nezadovoljni naročniki tudi možnost prekinitve razmerja brez dodatnih stroškov. Takrat se bodo iz programskih shem tega operaterja (in tudi povezanega ponudnika Total TV) poslovili programi Animal Planet, DTX, Discovery Science, Food Network, FLN (Fine living) in Discovery HD Showcase. Razlog je po naših informacijah v tem, da je izdajatelj, ameriška skupina Discovery, zanje zahteval znesek, ki se je operaterju glede na (nizko) gledanost teh kanalov zdel previsok. So se pa dogovorili za nekaj drugih potez, ki naj bi delno kompenzirale to izgubo.

Na isti dan bo namreč Telemach dodal programe Home & Garden, Cinestar TV 2 (HD), Tržič TV (Hokej TV) in Mediaset Italia, osrednji program Discovery pa bo po novem v visoki razločljivosti. Home & Garden, ki bo imel slovenske podnapise, naj bi bil nekakšna zamenjava za Fine living, je pa nekoliko drugačen. Če je FNL bolj usmerjen v »life style« in dokumentarce o zanimivih hišah, stanovanjih, vrtovih in podobnem, je novi program, ki bo na voljo v sliki HD, namenjen nasvetom, kako prenoviti ali opremiti dom, kupiti ali prodati stanovanje, uporabiti različne materiale pri domačih opravilih. V nekaterih drugih državah menda dosega lepo gledanost, zato bodo z njim poskusili še v Sloveniji. Medijska skupina Discovery ga je pridobila predlani, ko je prevzela družbo Scripps Networks Interactive. Program Discovery HD Showcase odhaja iz shem, ker bo odslej celotna vsebina programa Discovery v HD. Glavni program skupine je bil še vedno zgolj v SD, na HD-različici pa so vrteli zgolj določene oddaje. Zdaj so na željo operaterjev vendarle sklenili celotno vsebino pošiljati v kvaliteti, ki pritiče letu 2020.

Cinestar TV 2 je še eden iz družine filmskih programov Cinestar TV. Po besedah Telemacha je razlog za njegovo uvedbo v dobri gledanosti in veliki priljubljenosti ostalih kanalov tega izdajatelja. Na »dvojki« bodo 24 ur na dan predvajali celovečerne filme, dokumentarne filme, novice iz sveta filma, ekskluzivne reportaže iz snemanj in ostale vsebine, primerne za vse starostne skupine. Vsi filmi bodo imeli slovenske podnapise, nekateri animirani otroški filmi pa bodo sinhronizirani. Potem je tu še Hokej TV oz. Tržič TV, ki je že v ponudbi nekaterih drugih operaterjev in so ga naročniki Telemacha pogrešali. Na njem so namreč (v sodelovanju s Hokejsko zvezo Slovenije) tekme Alpske lige, z Jesenicami in Olimpijo, tekme mednarodne hokejske lige IHL in srečanja državnega prvenstva v članski ter mlajših kategorijah, sicer pa vrtijo vsebino mesta Tržič in njegove širše okolice. Ter Mediaset Italia, za katerega so se prav tako zavzemali mnogi naročniki, predvsem na primorskem koncu. Velja za enega najbolj gledanih komercialnih italijanskih programov, z različnimi šovi in razvedrilnimi vsebinami.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Cinestar TV 2, Home & Garden in Tržič TV bodo v začetni shemi, Mediaset Italia pa v razširjeni shemi. Prva dva prihajata tudi v sheme Total TV in v njih se bo Discovery prav tako prelevil iz SD v HD. Med letom pa se bo morda glede tega kaj zgodilo še pri drugih programih.

Od poslavljajočih bo zagotovo največ odzivov sprožil Animal planet, saj so ga mnogi navajeni še iz časov samostojnih kabelskih operaterjev, preden je te prevzel Telemach. Vendar v slednjem trdijo, da gledanost ne opravičuje cene, pa tudi, da je v ponudbi precej primerljivih, denimo BBC Earth, National Geographic Wild in Planet Earth.  

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
8 komentarjev
   • Z največjo komercialno TV hišo so že podaljšali pogodbo ?
    Naslednji teden bo minilo že tri leta odkar več njihova dva glavna TV programa ni mogoče gledati zastonj.

    • Mislim, da še ni potekla. So pa operaterji že prej plačevali za ta paket programov, ni bil zastonj, čeprav je bil tudi FTA. Seveda pa je prav to dejstvo omejevalo možnosti za dvig cene pri operaterjih.

     • Torej morajo uporabniki kabelske oz. IP TV plačevati več zaradi tega, ker jih ni več mogoče gledati preko DVB-T ?

     • Na koncu pa je operater tisti, ki odloča ali bodo uporabniki plačevali več ali pa ne.
      Torej ali bo WIN tudi za uporabnika ali pa bo WIN samo za operaterja in ponudnika TV programov.

 • Nisem prej videl, da bi se še pravi čas odjavil iz telemacha. 🙁 Ukinitev teh kanalov je tako kot, da bi me na 14400 modem vrnili… sorry ne gre….
  Dodali so pa še več dreka in tako sploh ni važno…karkoli ko bi dodali….

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.