Pri Telekomu povili nove »četverčke«
Marjan Kodelja 6. septembra 2020 ob 06:15

Telekom Slovenije je predstavil nove združene pakete Neo Svet, katerih namen je prepričati vas, da vse kupujete pri istem »branjevcu«.

Zdi se, da so v pakete vključili zanimiv in uporaben nabor storitev, pa tudi cenovna raven je primerljiva razmeram na slovenskem trgu. Upam, da bo tako ostalo in ne bodo lomastili po vključenih količinah in storitvah, kot so pred leti po enem izmed mobilnih paketov. Cene bodo sicer postopoma naraščale, kot zadnjih nekaj let, za drugo pa želimo, da pustijo, kot je ali izboljšajo. Od štirih novih paketov eden izstopa navzdol, med srednjima je cenovna razlika majhna, zato se boste morali pošteno potruditi, katerega izbrati. Četrti sploh ni četverček, saj z njim nagovarjajo tiste, ki javno razglašate, da razen interneta in mobilne telefonije, drugega ne potrebujete! Hitro se bo videlo, ali je to res.

Že začetni paket obljublja hitrost fiksnega priključka v internet 100/20 megabitov na sekundo, kar je za večino slovenskih gospodinjstev dovolj. Tolikšna hitrost je na voljo le naročnikov, ki imajo dostop do optičnega omrežja, drugim, ki se zanašajo na tehnologije xDSL, so na voljo bistveno nižje. Na priključku ADSL v najboljšem primeru 20/1, na VDSL pa 20/2 megabita. Upoštevajoč, da se običajno tu notri skriva še pretakanje signala televizije IP in hitro postane jasno, da so omenjene hitrosti prenizke za sodobno rabo, še posebej v razmerah dela in učenja na daljavo. Prenos podatkov v smeri od uporabnika postane ozko grlo. Žal v primeru ADSLja hitrosti ostanejo pri vseh štirih novih paketih, s čimer je v marsičem izničena prednosti dražjih paketov, nekoliko boljše s 5 megabiti pa jo bodo odnesli lastniki priključkov VDSL. Na »slabšem« so tudi uporabniki omrežja OŠO, saj bodo ne glede na izbrani paket, omejeni na hitrost 100/2. Vsaj v primeru nesrečnikov, ki drugega kot priključka ADSL nimajo, bi zato veljalo razmisliti o uporabi mobilnega omrežja LTE za fiksne storitve.

Neo svet A je najcenejši od štirih novih paketov (od 56 evrov). Primeren za starejše ali za družine, kjer jim prenos podatkov v mobilnem omrežju ne pomeni veliko. Hitrost na fiksnem optičnem priključku je dovolj visoka, medtem ko je mobilnih podatkovnih količin le 5 gigabajtov. V okviru fiksne telefonije je vključenih 1000 minut klicev v vsa slovenska omrežja, kar se mi ne zdi preveč za omenjeno generacijo, saj so namreč navajeni in še vedno lojalni uporabniki »domačih« telefonov.

Paketa Neo Svet B (74 evorv) in C (78 evrov) stav skoraj vseh lastnostih zelo blizu. Bistvena razlika je v hitrosti dostopa v internet preko optičnega omrežja, do 300/40 ali 600/40 megabitov, vendar večina tega v praksi ne bo nikdar občutila. Večina namreč nima naprav, ki bi lahko izrabile tolikšne hitrosti do uporabnika, obenem pa tudi ne potreb, zato ta lastnost ne more biti ločevalnik med paketoma. Prava razlika se skriva v vključenih količinah na mobilnem delu. 100 ali 300 GB. S tem je tako. Če imate vsaj dva najstnika s pametnima telefonoma, ki bi ju želeli vključiti v paket, potem vzemite dražjega, drugače zadostuje tudi cenejše, saj bo letni strošek zato višji le za 48 evrov. Dražji paket nudi še neomejeno klicev iz fiksnega telefona v vsa slovenska omrežja, kar verjetno za mlajše družine nima večje vrednosti.

Ostane še paket Neo Super Net, ali res niste našli zanj zanimivejšega imena, ki je v bistvu Neo Svet C brez televizijskega dela. Zanj zahtevajo 51 evrov, in ker je tudi fiksna telefonija na voljo kot opcija, ni tako poceni, kot je videti.

Na mobilnem delu najcenejši paket dopušča hitrost prenosa podatkov 20/5 ostali trije 150/50 megabitov na sekundo. Nosilni mobilni številki lahko dodate še do štiri (15 evrov vsaka), s tem pa so pokrite potrebe večine slovenskih družin. V vseh paketih je digitalni sprejemnik Neo, po želji lahko naročite in plačate še kakšnega dodatnega, zatorej lahko izkoristite vse njegove prednosti. Lastno dostopno točko Wi-Fi na frekvenčnem območju 5 GHz in zvezdišče za naprave in tipala pametnega doma. V paket Neo Svet A je vključena mini programska shema, v druga dva pa shema mega HD.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Koliko bi torej tole stalo mene? Glede na moje potrebe bi bil verjetno smiseln Neo Svet C, saj »ta mala dva« ustvarite enormne podatkovne »račune« na youtubu in tiktoku. En Neo mi zadošča, potreboval bi še tri dodatne številke. Če sem prav izračunal, to znese vsaj 123 evrov.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.