Pri telefonu Xiaomi Mix 4 so sprednjo kamero zelo dobro skrili
Matjaž Ropret 23. novembra 2021 ob 11:24

Xiaomi tokrat ni bil prvi, zelo verjetno pa je nalogo opravil najbolje doslej. Govorimo o skrivanju sprednje (»selfijevske«) kamere telefona v zaslon. Pri modelu Mix 4 se je res ne vidi, kakovost pa tudi ne more biti slabša od tega, kar ponuja konkurenca.

Že več let se proizvajalci pametnih telefonov trudijo ponuditi takega, pri katerem bi bil na sprednji strani zgolj neokrnjen zaslon. Xiaomi je z modelom Mi Mix že pred leti na treh straneh skoraj na minimum skrčil robove okrog zaslona, vendar pa je pustil toliko »brade«, da je vanjo vgradil še objektiv in tipalo fotoaparata. Pri tretji generaciji tega izdelka je prešel na potisni mehanizem (angl. slider), kjer se je del s kamero skril za zaslon, ko ni bil v uporabi. Nekatere druge znamke so za kratek čas prisegale na motorizirane izskočne kamere ali pa na vrtljive, da se je foto-video sklop z zadnje strani obrnil še za uporabo na sprednji. Te opcije z določenih vidikov niso napačne, še posebej obračanje glavne kamere še za uporabo v selfijevske namene. Toda premični deli niso priljubljeni ne pri proizvajalcih ne pri uporabnikih, saj gre bistveno lažje kaj narobe, kot če stvar fiksna, ves čas na svojem mestu.

ZTE je prvi v model Axon 20 5G prvi vgradil podzaslonsko kamero, letos je pripravil že naslednika Axon 30 5G. Vmes je še Samsung uporabil tako rešitev pri notranji kamera prepogljivega modela Galaxy Z Fold3. Prvi poskus je bil po vseh ocenah tujih kolegov (pod)povprečen, tudi nad kakovostjo in izvedbo pri Samsungu niso bili najbolj navdušeni. Krog kamere je ves čas viden in fotografije z borimi štirimi milijoni pik so pogojno uporabne. Toda namen te kamere je predvsem v spletnih pogovorih, saj ima naprava še zunanjo selfijevsko kamero, predvsem pa se da sebe kadrirati za fotografiranje in snemanje tudi z glavno.

Xiaomi tokrat ni preveč hitel, ampak je tehnologijo toliko izpopolnil, da je za razliko od omenjene dvojice že v prvi generaciji ponudil nekaj, kar daje dober vtis. Toliko so prilagodili velikost in obliko pik, ki sestavljajo zaslon, da te po eni strani predstavljajo majhno oviro za pot svetlobe do fotografskega tipala pod njimi, a so po drugi strani toliko svetle, da se tipala ob pogledu naravnost v zaslon sploh ne opazi. Da sem videl kamero, sem moral telefon obračati in ga gledati precej od strani. Kar je razvidno z ene od fotografij. Vsekakor je ta krogec neopazen med običajno uporabo telefona in nikakor ne moti gledanja videa. Tipalo ima spodobnih 20 milijonov pik, ki jih združuje po štiri v eno večjo, torej končna ločljivost fotografij ni fenomenalna, a ravno še uporabna. Združene pike so tako velike 1,6 μm, kar je že dovolj za zajemanje solidne količine svetlobe. Žal ne morem pokazati kakšne fotografije, je bilo pa tisto, kar sem na predstavitvi telefona posnel, videti bolje od Foldovih fotografij.

V večini ostalih lastnosti je Mix 4 izdelek višjega razreda. Izstopa še s keramičnim hrbtiščem, kakršnega je imel že eden njegovih predhodnikov, Mi Mix 2. Zaradi tega je masa (225 g) kar zajetna, čeprav je malo manjši kot denimo Mi 11 Ultra ali konkurenčni Galaxy S21 Ultra. Zaslon je rahlo ukrivljen in veliko 6,67 palcev, seveda vrste OLED in s polno visoko ločljivostjo, 10-bitnimi barvami in 120-herčnim osveževanjem. Večpredstavnostno izkušnjo dopolnjujeta stereo zvočnika s pripisom Harman Kardon. Za delovanje skrbi procesor Snapdragon 888+, za čim boljši sprejem brezžičnih signalov (tudi 5G, seveda) kar 19 anten, za čim boljše odvajanje toplote pa grafenska ploščica. Slednja pomaga tudi med polnjenjem dveh baterij s skupno kapaciteto 4500 mAh, ki lahko poteka s kar 120 W po kablu ali 50 W brezžično. Pri kamerah na zadnjih strani imamo glavno s klasičnim 108-milijonskim tipalom, 13-milijonsko ultraširoko in periskopski teleobjektiv s petkratno optično povečavo in tipalom z osmimi milijoni pik.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V Sloveniji in nasploh Evropi bomo sicer morali na prvi Xiaomijev telefon s kamero, skrito v zaslonu, še malo počakati. Mix 4 je namreč naprodaj zgolj na Kitajskem in tako bo verjetno tudi ostalo. Toda že kmalu v letu 2022 bo verjetno kakšen model s tovrstno, morda celo še malce izboljšano tehnologijo na voljo tudi v teh krajih. Upajmo, da ne zgolj na samem vrhu cenovne lestvice.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja