Pri prenosnikih se iz leta v leto spremeni malo, v petih letih pa precej
Matjaž Ropret 19. aprila 2021 ob 11:25

Microsoftovi najnovejši prenosniki Surface Laptop 4 so izvrsten pokazatelj, kako že ves čas deluje panoga. Pri taki osvežitvi, kot je tokratna, lahko marsikdo zamahne z roko, saj razen novih procesorjev ni druge pomembnejše spremembe. Vseeno pa se lahko že s tem opazno povečajo zmogljivosti in podaljša avtonomija baterije, morda tudi sama uporaba zaradi manjšega (ali večjega) segrevanja in hrupa ventilatorjev. Posamezne generacije prinesejo še izboljšave pri povezljivosti, zaslonu, zvočnikih in samem ohišju, pa je čez nekaj let to povsem predrugačen računalnik.

Surface Laptop 4 bo znova na voljo v dveh velikostih, 13.5- in 15-palčnim zaslon in znova bo glede na konkurenco dokaj drag (konfiguracija s Core i7, 16 GB pomnilnika in 512 GB diska s 13,5-palčnim zaslonom bo v Nemčiji denimo stala 1649 evrov), kar pa bodo v Microsoftu zanesljivo opravičevali s prestižnimi materiali, izvrstnim zaslonom (na dotik) in še čim. Po drugi strani pa je možno v nasprotni smeri očitati vztrajanje pri skromnem naboru priključkov (samo en USB-C brez podpore za Thunderbolt 3 ali 4), majhni bateriji (povečali so jo za 2 Wh na 47 Wh) ter enem in istem ohišju že štiri generacije.

Razlika od prejšnje je sicer v tem, da bodo kupci pri obeh velikostih lahko izbirali med Intelovim ali AMD-jevim procesorjem. Toda rahlo protežiranje Intela ostaja, saj bodo izvedbe z več pomnilnika in diska na voljo zgolj s procesorji tega proizvajalca, gre sicer za čipe enajste generacije, na AMD-jevi strani pa se bo tudi treba zadovoljiti s prejšnjo generacijo procesorjev Ryzen (5 4680U in 7 4980U). Pohvalno je, da so končno opustili različico s 128 GB diska. Že res, da je s tem vstopna cena nekoliko višja, toda čez nekaj mesecev se za naprave Surface (v tujini) običajno začnejo akcije in v teh se večinoma znajdejo konfiguracije s spodnjega dela ponudbe. Dobro je torej, če so te vsaj približno sprejemljive z vidika uporabnosti.

V Nemčiji te dni prihaja v prodajo osveženi Huawei Matebook X Pro, v Sloveniji ga menda lahko pričakujemo sredi maja. Podobno kot Surface Laptop je tudi ta prenosnik že od predstavitve pred tremi leti oblikovno in funkcionalno nespremenjen, res pa je, da je bil takrat izjemno sodoben in je tako še zdaj atraktiven, vendar ne več enako izstopajoč. Je pa tudi Huawei prešel na Intelove procesorje enajste generacije in opustil ločeni grafični procesor Geforce MX zaradi bistveno zmogljivejše grafike Iris Xe v novih Intelovih čipih. Tisti Geforce zaradi tankega ohišja in slabotnega hlajenja nikoli ni imel veliko smisla in ni mogel izkoristiti svojega potenciala. Ironično pa so prav v tej generaciji posodobili sistem hlajenja, saj so dodali drugi ventilator, kar je neobičajno za ultralahke prenosnike. Tako se morda lahko nadejamo daljšega vzdrževanja polnih zmogljivosti in s tem hitrejšega opravljanja zahtevnejših nalog.

Dell je medtem XPS-u 13 9310, ki smo ga testirali nedavno, dodal še eno možnost pri zaslonu in tudi ta je v Nemčiji že naprodaj (vendar z dobavnim rokom približno dveh mesecev) za najmanj 1749 evrov pri konfiguraciji i7, 16/512 GB oz. 1849 evrov za 1 TB SSD-ja. Kar se sploh ne zdi pretirano in je v bistvu ceneje od tistega ekrana 4K, ki smo ga testirali. Gre namreč za zaslon OLED. Sicer z nekoliko nižjo ločljivostjo »3,5K« (3456 x 2160) in 400 kandelami svetilnosti (zaslon 4K je sicer svetlejši s 500 kandelami), vendar dobro pokritostjo barvnega prostora DCI-P3 in seveda izvrstnimi kontrasti ter pravo črnino. Prenosnik je sicer popolnoma enak tako na zunaj kot interno.

Fotografije: Dell in Microsoft

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.