Pri Lenovu se bo kmalu vse imenovalo Yoga
Matjaž Ropret 8. septembra 2019 ob 07:36

Medtem ko ostali proizvajalci nekoliko opuščajo vrtljive prenosnike, je Lenovo že pretežni del svoje ponudbe prestavil pod linijo Yoga. Res pa je, da je tudi tam zdaj že mogoče najti primerke, ki niso »dvoživke«, temveč so čisto običajne zasnove. Še poudarka pa bodo pri vodilnem ponudniku očitno dali seriji ThinkBook, saj so marsikomu »pravi« ThinkPadi preprosto predragi.

V Lenovu so s svojimi raziskavami med (potencialnimi) kupci ugotovili, da si poslovni uporabniki, še posebej mlajši, želijo prenosnikov s kakovostnimi materiali in naprednimi varnostnimi rešitvami. Modeli ThinkBook sicer niso nič drugačni, kot smo jih že spoznali, a so osveženi z Intelovimi procesorji desete generacije. Skupaj s pogoni PCIe SSD in pomnilnikom DDR4 bi moralo biti hitrosti dovolj za večino opravil. Kdor pa se ukvarja z grafično intenzivnimi zadevami in resnim programiranjem, pa bo že v osnovi izbiral med drugačnimi prenosniki.

ThinkBooki so na voljo v dveh velikostih, s 14,1- in 15,6-palčnim zaslonom. Še posebej manjši od obeh so dovolj lahko za redno prenašanje naokrog. Ohišje je res simpatično, narejeno iz kombinacije aluminija in magnezija, debelina ni pretirana in trdnost se je zdela dobra. Založenost s priključki je solidna, prisoten je USB-C, vendar brez podpore za Thunderbolt 3, pa tui žični omrežni priključek, ni pa denimo čitalnika za pomnilniške kartice. Boljše konfiguracije imajo tudi podporo za brezžični protokol Wi-Fi 6.

ThinkBook 13s

Varnostni vidik začenja čitalnik prstnih odtisov v tipki za vklop oz. izklop, tako da ima lahko uporabnik nastavljeno močnejše geslo za vstop v sistem Windows, a mu ga ni treba skoraj nikoli vpisati. Med rešitvami »ThinkShield« so še skrita vrata USB in pa »zaslonka« za kamero, ki je tako lahko večino časa pokrita in je malce bolj paranoičnim uporabnikom ni treba prelepiti. ThinkBooki naj bi se cenovno začeli pod 700 evri, a ne vemo, s kakšnimi konfiguracijami. Zato domnevamo, da bo dobro opremljen ne glede na nižjo cenovno umeščenost od ThinkPada v vsakem primeru stal več kot tisoč evrov.

Na drugi strani so Yoge, kjer je zdaj za moj okus že preveč različnih modelov. Tudi takih, ki tja ne sodijo, kot je denimo S740. Ta ima zaslon brez podpore dotiku in vrtenja naokrog (odpre se »samo« do 180 stopinj). Od »pravih« modelov Yoga je C640 namenjena širšemu krogu uporabnikov, med drugim že ima prepoznavo prstnih odtisov in možnost vgrajene povezljivosti LTE, ponašala pa naj bi se tudi z dolgotrajno avtonomijo. Model C940 pa je premijski. Je tanjši, lažji, premore osrednji zvočnik s tehnologijo Dolby Atmos. Zaslon pa je lahko 4K HDR.

Osveženi ThinkBooki in Yoge bodo v prodajo postopno prišli do konca leta, kot vedno pa je vprašanje, koliko od njih tudi v slovenske trgovine.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja