V Fordovem malčku enaka infozabava kot v večjih bratih
Matjaž Ropret 8. februarja 2018 ob 17:38

V manjših avtih pogosto tarnamo nad izostankom sodobne infozabave in aktivne pomoči vozniku. S tega stališča postane novica o Fordovi dokaj nenadejani prenovi modela Ka+ precej bolj zanimiva, kot bi bila sicer.

Ka+ je v Slovenijo prišel lani jeseni, torej pred komaj nekaj meseci, kot nekakšna zamenjava za cenejše izvedbe Fieste, ki je zdaj precej imenitnejši in tudi dražji avto. Vendar je novinec pripeljal s samo eno opremo, enim motorjem in peščico doplačljivih dodatkov. Vgrajeni infozabavni sistem pa je bil Sync 1, s kakršnim je pred približno šestimi leti prve kupce pozdravil Focus, ki je verjetno zapeljal v svoje zadnje leto pred prihodom novega, zdaj tudi že nekaj časa s precej modernejšo platformo Sync 3 in bistveno večjim barvnim zaslonom na dotik, tega Ka+ v aktualni izdaji še ne premore.

Pravzaprav so vsi Fordi, ki sem jih vozil v zadnjem letu, imeli ta sistem, od Fieste prek Focusa do Mondea, le velikost zaslonov se je malo razlikovala. In po novem ga bodo vgrajevali še v najmanjši Fordov avto, le informacije o tem, ali serijsko ali za doplačilo, še nimamo. Vedno sem se spraševal, ali je res nujna taka diferenciacija med manjšimi in večjimi avti, kar pa se počasi spreminja. Ne samo pri Fordu, tudi pri marsikateri drugi znamki je zdaj infozabava precej uniformna po celotni paleti, kar se mi zdi dobro tako za kupce kot za proizvajalce. Prvi ne glede na to, koliko denarja odštejejo za avto, dobijo pretežno enako izkušnjo (palec ali dva velikosti gor ali dol), drugi pa imajo manj dela z razvojem in vzdrževanjem različnih platform. Upam, da to pomeni tudi kakšno nadgradnjo skozi večletno lastništvo avtomobila. Kajti to doslej ni bila praksa, s tem, ko smo v svoja prevozna sredstva dobili konkretne računalniške naprave, pa je njihovo posodabljanje potrebno in smiselno. V Ka+ bo Sync 3 imel 6,5-palčni zaslon, združljiv bo z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto  in bo omogočal glasovno upravljanje.

Od druge tehnološke opreme bo prenovljeni model premogel še brisalce z zaznavanjem dežja, žarometi, ki se samodejno vklopijo, ko se zmrači, ogrevano vetrobransko steklo (izjemo koristen dodatek tako za zamrznjeno kot zarošeno šipo), ogrevanje sprednjih sedežev, parkirna tipala zadaj in tehnologijo MyKey. S to lahko lastnik nastavi največjo hitrost, omeji glasnost zvočnega sistema in prepreči izklop varnostnih funkcij, ko avto prepusti sinu ali hčerki. Le aktivne varnosti, denimo samodejnega ustavljanja predstavitveno gradivo žal ne omenja.

Prenove pa so se v Fordu lotili tudi zato, da so Ka+ po izgledu nekoliko približali ostalim modelom, ki jih prodajajo v Evropi, in ga z različico Active tudi malce povišali. S tem so vsaj optično iz njega naredili »križanca«, podobno kot že pri Fiesti Active, ki jo bodo tudi začeli prodajati letos. Avti z višjim sedenjem, boljšo preglednostjo in še kakšnimi dodatki za izlete v naravo so pač ta čas bolj priljubljeni. V malčka bodo po novem tudi vgrajevali več motorjev. Benciski 1,2-litrski bo na voljo s 70 ali 85 »konjskimi močmi«, pridružil pa se mu bo še 1,5-litrski dizel s 95 KM. Verjetno bo zmogljivejši bencinski kar prava izbira za ta avto, tudi finančno.

Kdaj točno se ga bo dalo kupiti, še ni povsem jasno, verjetno pa še letos. Ne vem, koliko se v Fordu bojijo, da bi zgodnja najava novega modela ustavila prodajo obstoječega. Take primere iz zgodovine že poznamo. Ni pa Ka+ ključen model za to znamko in če bo kdo za pol leta preložil nakup in počakal na novega, bodo Fordovci verjetno prav tako zadovoljni.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Polizdelki v stilu “kr neki” so stalnica pri Fordu z izjemo novejših motorjev. Glasovno upravljanje NEUPORABNO , slovenskega jezika ne pozna. Sam sem bil razočaran nad radiom, in še kaj bi lahko dodal. V glavnem so Fordi nedokončano delo projektantov – polizdelki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja