Pri A1 novi paketi z bistveno več »interneta« za nižjo ceno
Matjaž Ropret 16. septembra 2021 ob 06:26

Kadar se v operaterskih krogih začne valiti plaz, ga je težko ustaviti. Po Telemachovi prenovi paketov Več, Telekomovi uvedbi novega svežnja za mlade Supr in nato še obogatitvi ponudbe HoT, je zdaj tu A1 Slovenija s povsem novimi, kot pravijo neomejenimi paketi MIO. In načrti za intenzivnejšo gradnjo omrežja 5G.

Nove možnosti za naročnike so tri, vse vsebujejo neomejene klice in kratka sporočila in vsem je skupna lastnost »neomejen prenos podatkov.« V praksi to pomeni, da tudi po porabi vključenih količin naročnik lahko naprej brska po spletu ali družabnih  omrežjih, gleda video, posluša pretočno glasbo ali pretaka podatke na kakršen koli način že, vendar z znižano hitrostjo 2/1 Mb/s. Kar je še vedno kolikor toliko uporabno, vsekakor bistveno bolje od nekdanjega omejevanja na res neuporabnih 64 Kb/s. To lastnost bodo v kratkem dobili tudi starejši paketi, denimo A1 Go. Seveda pa se novi razlikujejo po količini vključenih gigabajtov, ki so naročniku na voljo pri polni hitrosti. MiniMIO za 11,99 evrov na mesec jih vsebuje 10 GB, midiMIO za 16,99 evrov 100 GB in maxiMIO za 22,99 evrov 500 GB. V gostovanju znotraj Evropske unije oz. evropskega gospodarskega prostora pa so količine brez doplačila naslednje – 8051 MB, 11409 MB in 15438 MB.

Ni dvoma, da je A1 moral storiti nekaj bolj odločnega in vsaj malo drznega. Jure Bohinc, ki je v tem podjetju odgovoren za upravljanje ponudbe, je poudaril, da jih ni strah ponuditi neomejenega prenosa podatkov in dostopa do 5G brez doplačila in omejevanja hitrosti. »Štetje gigabajtov je že nekoliko passé, tudi povečevanje ne prinaša več veliko,« je zatrdil Bohinc. Po njegovih besedah je čas, da se uporabniki dokončno otresejo strahu, koliko podatkov bodo prenesli v mobilnem omrežju in povsem pozabijo na Wi-Fi.

Še ena razlika med paketi so vključene brezplačne razvedrilne vsebine. Video je tisti, ki najbolj poganja rast podatkovnega prometa, ta se namreč gledano skozi operaterjevo prizmo vsako leto podvoji. Naročniki na srednji paket dobijo eno od storitev zastonj za pol leta, naročniki na najvišji paket pa za dve leti. Izbirajo lahko med A1 Xplore music by Deezer, HBO Go in Voyo.

Naročniki bodo lahko uživali v gigabitni hitrosti, a le če se bodo poklopili določeni pogoji. Prvi in osnovni je povezava v omrežje 5G. V omrežju LTE je hitrost omejena na 200/50 Mb/s. V A1 imajo sicer ta čas nekaj več kot 30 delujočih baznih postaj za tehnologijo pete generacije, do konca meseca jih želijo imeti 70. Glavnina širitve tega omrežja pa bo prihodnje leto, saj želijo v 2022 s signalom pokriti vsaj 60 odstotkov prebivalstva, kar pomeni vsa mesta in glavne ceste, pa tudi določen del podeželja. Letos so v infrastrukturo investirali dvakrat več kot lani, skupaj s pristojbino za uporabo frekvenc pa bi bila vlaganja štirikrat višja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za pet evrov doplačila na mesec je mogoče pridobiti dodatno kartico SIM, ki izkorišča podatkovne količine iz paketa. Pri srednjem je limit ena kartico, pri zgornjem dve. Ne da pa se s temi dodatnimi karticami klicati ali pošiljati sporočil. Povezovanje naročnin v »družino« prinese kakšen evro popusta, pri čemer mora biti naročnik dejansko ista oseba (davčna številka), ne da se zgolj obkljukati naročnikov, ki so sodijo na skupni račun.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
 • Pozdravljeni,
  Delil bi nasvet vsem, ki še niso naročniki spletne pretočne glasbe, da si najprej preberejo uporabniške izkušnje
  v izogib neprijetnostim, ki jih lahko doletijo.
  Sam imam z enim od “najboljših” ponudnikov spletne pretočne glazbe, zelo slabe izkušnje, ki so se začele
  s koncem septembra. Najprej so se izgovarjali s potekom nekih certifikatov. Po več urgencah preko spletnega pogovora še ne morem poslušati prav nič. Njihov veličastni zadnji odgovor pa je: seznanjeni smo s tem problemom
  in niste edini. Račun na koncu meseca -8,99€ za mesec oktober , poslušali ste 724 pesmi, povprečno 24 na dan.
  Sam sem na Trustpilotu, uporabniške izkušnje prebral prepozno.

  • Iz tega ne razberemo prav dobro niti o čem oz. kom sploh govorite niti kakšno povezavo ima to s člankom. Tudi ne poznamo primerov, da kdo ne bi mogel poslušati glasbe, ki jo je plačal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.