Preteklost se je vrnila v Mariboru!
Tehnozvezdje 19. oktobra 2018 ob 17:56

V četrtek je v Mariboru v Salonu uporabnih umetnosti potekalo srečanje vseh ljubiteljev retro računalniške scene in z odzivom navdušencev presenetilo organizatorja.

Marko Pigac je pripravil okroglo mizo, na kateri so sedeli on kot moderator in gostje Jonas Ž., Bor Greiner, oba legendarna pionirja (in pirata) računalniške scene ter Artur Švarc kot zbiratelj računalniške krame, ki je včerajšnji dogodek skorajda zapustil v solzah, ko je videl, da pri nas obstaja nekdo, ki ima nekaj deset Amig in še veliko ostalih računal.

Šalo na stran, ura in pol sproščene debate in predvsem obujanja spominov bi lahko trajala še vsaj enkrat toliko, pa tem še ne bi zmanjkalo. O začetkih računalništva pri nas, piratstvu, nabavi (in švercu) računalnikov, ko jih pri nas še ni bilo in seveda o današnjih tehnologijah in zablodah računalništva.

Dogodka se je udeležilo kar 80 obiskovalcev, ki so poslušali debate, se družili, obujali spomine, med njimi velik del Amigistov, ki so v strahu poslušali o Death by Varta in nujnosti menjave kondenzatorjev.

Na ogled so bili C64, dve Amigi 1200 in ena Amiga 500 (in nedelujoči ZX81).

Če je bil to eden od pionirskih korakov v tej smeri pri nas, organizator z vdanimi somišljeniki obljublja meet veliko večjih razsežnosti za prihodnje leto, ki bo trajal cel vikend in bo sestavljen iz okroglih miz, delavnic, pa tudi retro koncerta. Povabili bodo tudi več znanih gostov iz tujine.

Cel večer se je kot mistično pojavljalo ime najbolj legendarnega slovenskega pirata, ki se danes odločno distancira od te zgodbe, a sodelujoči trdijo, da ni vrag, da ga drugo leto ne bodo zvlekli na eno pivo in gasilsko sliko. Imena seveda znalcem ni treba posebej omenjati.

Potrdilo se je, da je ta scena še kako živa in zanimivo je bilo videti kar nekaj malih otrok, ki so osupli gledali v stare računalnike z joysticki, ki so nekaj čisto drugega kot danes razširjeni mobilniki in tablice.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva oz. več avtorjev, zato se ne da podpisati enega posameznika.
Tehnozvezdje - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.