NEDELJSKI NASVET: Presenečeni boste, katere slušalke nosijo kul ljudje
Marjan Kodelja 23. januarja 2022 ob 06:46

Preprosto in cenene žične slušalke se vračajo skozi velika vrata iz estetskih in praktičnih razlogov.

Sva z Matjažem nasedla modni muhi iz ušes štrlečih belih paličic, ki jo je spodbudil Apple s predstavitvijo brezžičnih slušalk AirPod leta 2016, ker rada piševa o njih? Ker ima marsikdo nekritičen odnos do tega izdelovalca, naj bo jasno, da še zdaleč ni prvi predstavil bluetooth ušesnih čepkov, temveč je najbolj izkoristil trženjsko mašinerijo in ugled na trgu za njihovo promocijo podkrepljeno s sočasnim umikom analognega 3,5 milimetrskega priključka iz svojih naprav! Od takrat sva jih preizkusila veliko, a nikdar nisva pozabila omeniti slabosti. Ne govorim le o potrebi po stalnem polnjenju baterij, temveč o kakovosti zvoka, ki ga omejuje velikost, standard brezžičnega prenosa podatkov in zmogljivosti vgrajenega digitalno analognega pretvornika (DAC). A nič od tega ni vplivalo na popularnost ušesnih čepkov, saj so postali neizogibna značilnost vsakdanjega življenja. Nešteto nas dela, hodi, klepeta in se rekreira z iz ušes štrlečima dvema paličicama. Morda celo razmišljate o nakupu novega para, saj obljublja kakovostnejši zvok, bolje duši hrup ali vpeljuje novo funkcijo, kot je na primer prostorski zvok. Skratka. Tovrstne slušalke so postale preveč razširjenje. Vsak jih že ima. Niso več standardni simbol. Postale so daleč preveč razširjene, da bi bile frajerske. Paradoksalno trendseterji in mnenjski voditelji oživljajo staro tehnologijo – žične slušalke.

Ko že govorim o zanimivem trendu, vas vabim, da na portalu Vse bo v redu zavarovalnice Triglav, preberete članek o poslovnih trendih, kjer je v ospredju hibridno delo!

Kot bi čuti, da je pred vrati nov trend, sem o prednostih žičnih slušalk na splošno pisal v začetku prejšnjega meseca. Tedaj na splošno neodvisno od kategorij žičnih slušalk. Toda modne postajajo preproste, najcenejše, tiste, ki smo jih včasih dobili poleg vsakega boljšega telefona. Nekaterim so še vedno dodatne. Praktično razlog je jasen. Medtem ko dobri brezžični čepki stanejo 70 in več evrov, žične stanejo 20, morda celo manj. Lažje kupite nove, ko se kabel prekine ali se jih preprosto naveličate. Ko jih zavržete, manj obremenjujejo okolje, kajti imajo manj delov in manj škodljivih snovi – v mislih imam predvsem baterije. Nobene discipline ne zahtevajo, saj jih ni treba polniti in hkrati so popolne, če vas, čeprav po nepotrebnem, skrbijo radijski valovi brezžične povezave.

Vrvica (kabel), ki se vije od slušalk, je kot oglasna deska z zapisom »ne moti«, ki vas zato vidno izolirajo. Jasno je, da poslušate glasbo, medtem ko se ušesni čepki subtilno zlijejo s telesom, so manj opazni in zato okolica meni, da ste na voljo. Predvsem pa žične slušalke obkroža nostalgični duh brezskrbnosti in lahkotnosti, kar je ravno tako eden izmed razlogov, da spet prihajajo v modo. Če želite biti v družbi opazni, je verjetno čas, da pobrskate po predalu s starimi stvarmi in če imate novejši telefon brez ustreznega priključka, da si omislite potreben prilagodilnik (adapter). Kul ljudje zdaj spet nosijo žične slušalke in tako bo, dokler se modne zapovedi spet ne obrnjeno na glavo!

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
    • Lahko. Apple slušalke Earpods z mikrofonom in daljinskim upravljanjem ali Sennheiser slušalke CX 100. Še cel kup jih najdete če v spletno trgovino vpišete “žične slušalke”. Za dvajset evrov dobite že zelo kakovostne. Lep pozdrav

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.