Prepogljivih bo več, jih pa čaka še veliko prepričevanja kupcev
Matjaž Ropret 23. junija 2021 ob 13:29

Naprave s prepogljivimi zasloni poznamo že nekaj časa, a še vedno se z njimi ukvarjata pretežno dva proizvajalca. Od njiju eden malce bolj dejavno, drugi pa zaradi vseh težav, s katerimi se sooča, bolj butično, čeprav so bili prvotni nameni zagotovo drugačni. V drugi polovici leta bi se lahko scena, če gre verjeti govoricam, precej spremenila, morda bodo »prepogljivčki« končno dobili pravi pospešek.

Napovedovanja, ali so zložljivi telefoni oz. tablice, pri katerih notranjo površino pretežno zaseda zaslon – nekdanji preklopni telefoni s fizičnimi tipkovnicami seveda semkaj ne štejejo – prihodnost, so nehvaležna. Prepričan sem, da bodo obstali in se bodo vsaj določenemu delu uporabnikov zdeli dobra možnost za večnamenski pripomoček. Telefon, ki je lahko tablica in tudi mini prenosnik. Ravno tako pa sem prepričan, da še dolgo ne bodo izrinili klasike z mesta najbolj priljubljene oblike, ker cena in trpežnost ne bosta dosegli pravih nivojev.

Samsung, dejavnejši od v uvodu omenjene dvojice, bo verjetno poleti predstavil Galaxy Z Fold3 in Z Flip2. Za jesen pa poznavalci razmer napovedujejo še dvojico ali trojico tovrstnih Honorjevih naprav ter po najmanj enega prepogljivega Xiaomija in Googlovega Pixla. Od teh je Xiaomi pred časom že poslal v prodajo svojega »Folda«, vendar ne v Evropi. Pri Samsungovem zagotovo lahko pričakujemo določene izboljšave v konstrukciji, verjetno manjšo špranjo, ko je telefon zaprt, drugačno zaščito zaslona, saj lanska folija čez upogljivo »steklo« ni bila posebej vrhunske kakovosti, verjetno tudi podzaslonsko kamero. Morda bosta nova Galaxyja Z celo prišla k operaterjem in trgovcem z nižjo izhodiščno ceno kot lanska. To je zagotovo cilj tudi pri Honorju in Xiaomiju, medtem ko se Google večinoma ni podrejal cenovnim pritiskom in bi prav lahko šel v višave.

Vsekakor pa je cena prvi in najbolj pomemben dejavnik, da ta kategorija naprav najde večje število kupcev. Drugega Folda je bilo v Nemčiji v nekaterih kratkotrajnih akcijah, celo neposredno pri proizvajalcu, že mogoče kupiti za tisoč evrov ali celo manj, kar je atraktivna cena. Vsekakor pa ni atraktivnih začetnih dva tisoč evrov in na taki postavki reč še vedno vztraja v Sloveniji. Če bi nova generacija štartala pri približno 1500 evrih, bi bil to dober obet, da se zadeva počasi začne širiti v množični del trga. Če bo vztrajala na dveh tisočakih, bo še naprej ostajala v domeni ekskluzivnosti in prestiža.

Naslednje, kar se mi zdi zelo pomembno, je boljša prilagoditev programske opreme. Večji zaslon mora biti dobro izkoriščen in nuditi konkretno prednost pred zunanjim oz. običajnim pametnih telefonom. Če se ne da lepo razporejati aplikacij, če ni mogoče zraven videa optimalno izkoristiti preostale zaslonske površine, če ni ustrezna (razdeljene) tipkovnice in če je nasploh vse skupaj omejeno in neprilagojeno, je koristi malo, naprava pa nič kaj dosti več od drage igrače.

Vzdržljivost se je doslej izkazala za presenetljivo dobro, vseeno pa dvomljivci ostajajo. In res dobre rešitve glede zaščite zaslona doslej še nismo videli. Prav tako bo nervozen vsakdo, ki želi imeti vodotesen telefon. In še eno področje, kjer prepogljivi večinoma zaostajajo, je fotografija in video. Tu na žalost govorice na napovedujejo bistvenega preskoka, kar je škoda, kajti kdor kupuje mobilnik za toliko denarja, večinoma želi imeti tudi najboljše kamere.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Na vseh omenjenih področjih torej proizvajalce še čaka precej dela, bomo pa že v prihodnjih mesecih videli, koliko bo napredka in povečanja ponudbe.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja