Prepogibate jih narobe!
Matjaž Ropret 18. aprila 2019 ob 08:40

Na sejmu MWC sem se letos občasno počutil kot v zlatarni. Proizvajalci so predstavljali ekskluzivne in drage naprave, še posebej prepogljive telefone (oz. tablice), ki pa smo si jih nato lahko ogledovali v vitrinah. Huawei je svojega prepogljivčka Mate X vsaj od blizu pokazal nekaterim izbrancem, Samsung pa Galaxyja Fold nikomur. Že takrat sem domneval, da imajo dobre razloge za to – niso želeli, da bi se ob morebitni neprevidni uporabi prehitro pokazale hibe zaslona in mehanizma za odpiranje in zapiranje. Zdaj se je izkazalo, da je bilo vsekakor nekaj na tem. In ob vsem, o čemer po komaj nekaj dneh testiranja tega modela poročajo ameriški kolegi, se sprašujem, če mogoče le ni še malo prezgodaj za to tehnologijo.

Vsaj štirje novinarji ali Youtuberji so se oglasili s primeri pokvarjenih zaslonov pri Galaxyju Fold. Novinarju portala The Verge Dietru Bohnu je očitno pod zaslon, z zadnje strani prišla drobtina nečesa ali nekaj drugega in najprej povzročila izboklino, nazadnje pa je zaslon počil in prikazali sta se navpična in vodoravna črta mrtvih »pikslov«. Stevu Kovachu z CNBC je zaslon po nekajsekundnem utripanju preprosto umrl. Bloombergov Mark Gurman in znani videoocenjevalec tehnoigrač Marques Brownlee pa sta storila napako z odstranjevanjem nečesa, kar deluje kot zaščitna folija na zaslonu. Gurman jo je povsem povlekel z ekrana in ta je kmalu odpovedal, »MKBHD« pa je zgolj začel in ko je uvidel, da je zaslon tam počrnel, je prenehal, toda škoda je bila že storjena in Samsungu ni preostalo drugega, kot da mu pošlje nadomestno napravo. Enako Gurmanu.

Vse skupaj je več kot samo slabo znamenje za napravo, ki stane dva tisoč evrov, in pri kateri se menda že takrat, ko deluje normalno, na pregibu zaslona vidi črta. Guba. Brazda. Kakorkoli že temu rečem, vsekakor zaslon ni povsem enovit. Pri napravi Royole Flexpai, ki sem jo v Barceloni lahko prijel v roke, v razprtem stanju zaslon sploh ni bil povsem poravnan, vedno je ostalo malo krivine, Samsungov naj bi bil, toda guba ostaja. Smo se pa že ob predstavitvi spraševali, kakšna bo trpežnost. Prvi znaki niso ravno obetavni. In lahko se vprašamo, kako bo s tem pri Mate X, kajti ta ima prepogljiv zaslon na zunanji strani, kar pomeni, da je stalno izpostavljen. Res pa je, mora imeti pregibni del še večji radij, zaradi česar se morda lepše, manj nasilno krivi.

Potem pa je tu skrivnostna Samsungova folija. Preizkuševalcev niso opozorili, da je nikakor ne smejo odstraniti. Na prodajnih izdelkih menda tak napis je. Ta polimerska zadeva pa je očitno del zaslona, ni namenjena zaščiti, ampak brez nje vse skupaj ne deluje. Problem je v tem, da ni integralen del zaslona, temveč na robovih rahlo odstopa. Drugače povedano, deluje kot klasična poceni zaščita, ki je marsikdo ne prenaša najbolje in bi se je z veseljem znebil. Takole pojasnjujejo, a malo pojasnijo v Samsungu:

Glavni zaslon Galaxyja Fold vsebuje zgornjo zaščitno plast, ki je del strukture zaslona, namenjena varovanju pred neželenimi praskami. Odstranitev te plasti ali dodajanje lepil na glavni zaslon lahko povzroči poškodbo.

Iz tega bi se dalo sklepati, da je ta folija samo zaščita pred tem, da se zaslon ne opraska, a je zelo očitno nekaj več. Nakazuje pa to na možnost, ki sem jo omenil v uvodu. Namreč na to, da mogoče tehnologija še ni dovolj dodelana. Če lahko v Samsungu prepogljiv zaslon (v velikih serijah) izdelajo samo tako, da ključno folijo samo prelepijo čez ostale plasti, ne pa integrirajo v sam zaslon, potem stvar mogoče še ni za prodajo. To enostavno predstavlja preveč izpostavljen izvor mnogih težav, ko bodo Galaxyji Fold v rokah nevednih in nepoučenih uporabnikov. Glede na to, da celo izkušenim novinarjem ni bilo jasno, kaj ta folija predstavlja, je njena prisotnost in (pre)lahka odstranljivost recept za katastrofo.

Nočem soditi prehitro, ker telefona še nisem imel v rokah in ker se mi sama ideja še vedno zdi privlačna in (nekoč) uporabna. Pa tudi nekdo mora biti prvi. Vprašanje pa je, če vredno za vsako ceno prehiteti vse ostale, samo zato, da si lahko pripišeš ta dosežek. Mogoče je vseeno bolje počakati, da tehnologija na stopnji, ko vsaj ne more iti nekaj zelo očitno narobe, če že prva generacija ni idealna, kar tako ali tako skoraj nikoli ni. Prehitro »izletavanje« s tehnologijo, ki ni zrela in povrhu vsega še predraga ter ne prinaša nujno velikih koristi, pa lahko vse skupaj celo pokoplje za precej let.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Huawei ima sedaj lepo možnost da s svojim Mate X naredi boljši prvi vtis pri zložljivih mobitelih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.