Prenovljeni Focus z novim obrazom in infozabavnim sistemom
Matjaž Ropret 16. oktobra 2021 ob 11:13

Ford je nepričakovano hitro prenovil enega svojih osrednjih modelov. Drugače rečeno, osveženega Focusa je pokazal nekoliko zgodaj, kar ta proizvajalec rad počne, kajti v prodajnih salonih ga lahko pričakujemo v drugem četrtletju prihodnjega leta. Potem, ko verjetno v prvem uzremo prenovljeno Fiesto.

Četrta generacija Focusa še ni nujno potrebovala osvežitve, toda vseeno bodo nekatere spremembe zelo dobrodošle. Spredaj sama maska in stekla ostajajo pretežno enaki, a nov lik, ki ga rišejo dnevne luči s svetečimi diodami in nekatere manjše spremembe na pločevini ter dodatkih povsem spremenijo optično dojemanje geometrije tega obraza. Zdi se, kot da so šele zdaj dokončali, kar so si zastavili.

Zadaj je manj sprememb, zato pa spet nekaj več v notranjosti. Osnovne poteze in elementi so enaki ali podobni, toda na vrhu armaturne plošče dominira orjaški zaslon z dokaj tankimi robovi, kar je tudi precejšen vizualni napredek od prejšnjega s konkretno porcijo plastike okrog ekrana. Spodaj pa skoraj ni več tipk in gumbov, saj so, kot Tesla ali skupina Volkswagen, večino upravljanja prenesli na zaslon. Vsaj v drugem primeru se to, resnici na ljubo, ni izkazalo za najboljšo potezo, bomo videli, kako bo pri Fordu. Sicer pa pravijo takole: »Novi zaslon na dotik vključuje tudi krmilnike za funkcije, kot sta ogrevanje in prezračevanje, ki jih je bilo treba prej aktivirati s fizičnimi gumbi, zdaj pa je sredinska konzola čistejša in še bolj urejena.«

Na zaslonu, verjetno bodo cenejše različice imele manjšega, teče novi infozabavni sistem Sync 4. Ta prinaša tudi nov uporabniški vmesnik, povezano navigacijo in druge storitve oz. aplikacije, glasovno upravljanje v več jezikih in še druge izboljšave. Kaj od tega pa bo delovalo v Sloveniji, je težko napovedati. Enako velja za naročnino Ford Secure, ki »bo lastniku ukradenega vozila zagotavlja 24-urno pomoč klicnega centra vključno s sledenjem in vračanjem vozila.«

Poleg običajnih, serijskih žarometov LED bo mogoče doplačati za matrične, ki med drugim ponujajo dinamično usmerjanje s pomočjo kamere, drugačen vzorec osvetlitve v dežju in ob osvetljevanju prometnih znakov, kolesarjev in pešcev.

Karavanska izvedba ima izboljšan prtljažnik, ki ponuja prilagodljivo dno, osrednji pregib za navpično pregrado in »mokro« območje za prevažanje mokrih čevljev, dežnikov in podobnega.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Motorna ponudba ostaja enaka, z znanim bencinskim litrskim trivaljnikom v več izvedbah (100, 125 in 155 KM) ter dizlom s 95 ali 120 »konji«. Novost je sedemstopnejski samodejni menjalnik tudi pri bencinskem motorju s sistemom blagega hibrida (125 ali 155 KM). Še vedno bo na voljo tudi šeststopenjski ročni menjalnik. Pravih ali celo priključnih hibridov za zdaj niso napovedali, kot tudi še ne govorijo o povsem električnem Focusu. Ta bo verjetno nastal enkrat v prihodnosti na povsem novi osnovi, podobno kot denimo konkurenčni Megane. A še pred tem v začetku prihodnjega leta v Slovenijo verjetno končno prihaja Mustang Mach-e.

Fotografije: Ford

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja