Prenovljena oblika, a nič v nebo vpijajočega!
Marjan Kodelja 26. februarja 2018 ob 09:32

Sony se tudi tokrat ni izneveril. Težko je sicer presenetiti, če nove modele predstavljaš vsake pol leta, skrivnosti pa rade, namenoma ali ne, curljajo v javnost. O novih modelih Xperia XZ2 in XZ2 Compact smo, še predno so ju pokazali, vedeli skoraj vse.

Hideyuki Furumi je zbrane novinarje opomnil, da imajo zelo ambiciozno vizijo preko katere želijo v svoje izdelke uvesti filozofijo Kando, ki pomeni čustveno vpletenost. Če bi to prevedli v razumljivejšo govorico, izdelke delajo z ljubeznijo in so zato več kot le skupek strojne in programske opreme. Tozadevno je Furumu mimogrede predstavil brezžične slušalke Ear Duo, ki med drugim tudi beležijo fizično dejavnost. Na voljo bodo v beli ali zlati barvi, na Ameriškem Amazonu pa že zbirajo prednaročila (280$).

Oblikovno z novima telefonoma Sony stopa v dobo ozkih zaslonov (razmerje 2:1), s tanjšimi robovi in predvsem manj »škatlastim« ohišjem. XZ2 ima 5,7 palčni zaslon ločljivosti 2160×1440 pik, njegova značilnost pa je tudi prikaz slike visokega dinamičnega razpona HDR. Vgrajena programska oprema medna tudi »slabšim« videom doda nekaj »hdra«. Pričakovano se je Sony odločil za procesor Snapdragon 845 s pripadajočim hardverom za prenos hitrosti 1,2 Gb/s preko tozadevno zmogljivega mobilnega omrežja.

Bralnik prsnih odtisov je na hrbtišču pod kamero, ki ostaja enooka. Mimogrede, na koncu izredno kratke tiskovne konference je Furumi odškrtnil vrata v prihodnost z videom, v katerem igra glavno vlogo dvooka kamera s pripadajočim procesorjem, ki ima izredne zmogljivosti v zelo slabih svetlobnih razmerah. Kdaj bo na voljo in predvsem v katerem telefonu, pa bo pokazal čas. V XZ2 je še ni, ta je namreč vzeta iz modela Premium (19 milijonsko tipalo), vendar to neke mere izboljšana. Snema lahko namreč video ločljivosti 4K in v HDR-u, super počasni posnetek (960 sličic na sekundo) pa je po novem v polni HD razločljivosti.

Ima pa XZ2 še eno novost, o uporabnosti katere se bomo še prerekali. Zvočni signal gre sočasno tudi na vibracijski motor, ki se »trese v ritmu zvoka« med gledanjem filmov ali igranjem iger.

XZ2 Compact je 5 palčni model, strojno dokaj podoben večjemu bratu. Se pa od njega tudi razlikuje. Hrbtišče je plastično in ne stekleno ter tudi ni estetsko zaobljeno, nima možnosti brezžičnega polnjenja, pa tudi prej omenjenega sistema tresenja nima. Kakopak obema manjka običajni avdio priključek, kar čudi, saj je Sony še do nedavnega veliko dal na zvok visoke kakovosti.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja