Prenosniki so trenutno bolj zanimivi od telefonov
Matjaž Ropret 12. septembra 2018 ob 06:47

Osebni računalniki so iz mode. To nam trobijo proizvajalci, ki poskušajo uveljaviti nove koncepte, analitske hiše, ki štejejo prodane primerke, napovedovalci prihodnosti. Pa je PC res odpisan? Ne bi rekel. Trenutno se na področju prenosnikov dogaja veliko več zanimivega kot pri telefonih. Navsezadnje marsikdo bolj željo pričakuje novega Macbooka Air kot iPhone Xs ali kakorkoli se bo že imenoval.

Že lani ali celo predlani se je začelo širiti mnenje, da so pametni telefoni dosegli določen nivo in da bistvenega napredka ni več. Tega prepričanja nisem povsem delil in ga še vedno ne, kajti še posebej pri fotoaparatskem delu so še vedno veliko razlike med dražjimi in cenejšimi modeli in tudi izboljšave iz generacije v generacijo so opazne. Toda večina ostalega je res v rahli stagnaciji ali pa vsaj že nekaj časa dovolj dobra tudi v srednjem razredu, da je vznemirjenja ob novih procesorjih, zaslonih in ostalem precej malo. Kar pa me še bolj moti je vsesplošna enakost, dolgočasnost in neinovativnost pri podobi in funkcijah. Vse je izjemno podobno in še vedno navdahnjeno od iPhonov. S prenosniki je drugače. Raznolikost je večja kot kdajkoli in nekatere trende lahko samo pozdravim.

Sprehod po dvoranah berlinskega sejmišča je bil nov dokaz, da telefoni postajajo dolgočasni, PC-ji pa se dvigajo kot feniks iz pepela. Od novih mobilnikov so bili le redki vredni omembe, pa še ti bolj zaradi cene kot zaradi kakšne nove tehnologije. Dobro, razvijati se je začel segment igričarskih telefonov, kjer vidimo še kaj več od klasične zasnove, denimo dodatno hlajenje in komande, drugačne materiale, zaslone s hitrejšim osveževanjem in še kaj. Toda telefoni za množice so si podobni kot jajce jajcu. In skoraj vsi imajo enako velike zaslone ter baterije.

Prenosni računalniki pa zdaj ponujajo različne oblike, namembnosti, velikosti, materiale, pristope. Vzemimo tanke in lahke. Stanjšali so jim robove okrog zaslona, poleg aluminija uporabili še magnezij, ogljikova vlakna in druge eksotične materiale, z vsem tem pa so jih precej zmanjšali in maso pripeljali na kilogram ali manj, še posebej agresivno Acer. Poskusi različnih znamk v tej smeri pa niso niti najmanj identični, vsak proizvajalec ima svojo oblikovalsko filozofijo in estetske vložke. Pa še uporabnostne, kot je Asusovo odpiranje pokrova Ergo-lift, ki dvigne osrednji del prenosnika za naklon tipkovnice in boljše odvajanje toplote. Medtem ko je Lenovo pa je vgradil zvočno »letev« za igranje muzike v vse smeri ali pa e-črnilni zaslon namesto tipkovnice. Kar veliko idej in večinoma solidna izvedba. Ob tem, da so proizvajalci našli vsak svoje oblikovalske in barvne smernice, da res niso več niti očitni kloni macbookov niti si niso pretirano podobni.

Kdor bi rad še lažjo in za v vsako torbo primerno napravo, lahko poseže po kakšnem od »križancev«, ki so v osnovi tablice, a jim je mogoče enostavno dodati tipkovnico. Mogoče ta razred naprav zaradi vsesplošnega hujšanja prenosnikov nekoliko izgublja na pomenu, a še vedno ima svoj čas in tudi privržence. Kdor rabi več zmogljivosti, prav tako ni prikrajšan. Lahko izbira med prenosnimi delovnimi postajami, igričarskimi modeli ali nabritimi poslovnimi prenosniki. Vse v raznolikih velikostih in debelinah. Ali za večjo prenosljivost ali za več »dihanja« procesorja in grafične kartice. Še nedolgo tega so bili izdelki, kakršna sta MSI GS65 Stealth Thin ali Razer Blade 15 (na naslovni fotografiji), samo pobožna želja. Oba ponujata šestjedrni procesor in grafično kartico vrhunskih zmogljivosti v paketu, ki tehta manj od klasičnega 15-palčnega prenosnika.

MSI GS65 Stealth Thin.

Na povsem drugem koncu spektra pa so poceni kitajski prenosniki, ki za razliko od telefonov še zdaleč niso samo cenejša in manj kakovostna kopija izdelkov bolj uveljavljenih znamk, ampak dejansko zapolnjujejo luknjo na trgu. Luknjo, ki jo puščajo večji proizvajalci, da ne bi sami sebi preveč zažrli prodaje dražjih modelov. In prav fascinantno je spremljati, s čim znamke, kot so Chuwi, Jumper, Teclast ali Yepo prihajajo na trg. V zadnjem času uspevajo »dovolj dobremu« dodajati še nekaj svoje edinstvenosti in tako ustvarjajo nišo, ki jo je treba spremljati. Kot tudi chromebooke z druge strani sveta, saj ti v ZDA že resno zavzemajo šolske učilnice. In čeprav so poceni in plastični, so bistveno bolj simpatični kot poceni  telefoni, ki večinoma predstavljajo samo nekakovostne posnemovalce dražjih in muko pri uporabi. Chromebooki pa so čisto uporabni PC-ji.

Res je, pri napravi, ki je v osnovi en sam zaslon, je težje inovirati, še posebej z zunanjostjo, kar pa še ne opravičuje izdelovalcev telefonov spanje in uporabo enih in istih komponent ter prijemov v nedogled. Njihova sreča je samo v tem, da telefone preprosto moramo menjati na vsakih nekaj let, računalniki, ki večinoma sedijo na mizah, pa zdržijo tudi po desetletje. Glede na trenutno pestrost in zmožnosti bi si prenosniki zaslužili boljšo prodajo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja