Pregled Telemachove božične ponudbe telefonov in ostalih naprav
Matjaž Ropret 10. decembra 2020 ob 12:17

Občasno podrobneje pogledamo posebne operaterske ponudbe. Tokrat je na vrsti Telemach, ki ima v letošnjem predbožičnem obdobju najbolj obsežen nabor naprav po nekoliko nižjih cenah. Med temi izdelki niso zgolj telefoni, večinoma pa so iz nižjega in srednjega zmogljivostnega razreda, pri katerih v določenih primerih niti boljša cena ne more zakriti določenih očitnih pomanjkljivosti.

Poglejmo  nekatere posamezne izdelke, tiste, ki so iz takih ali drugačnih razlogov najbolj vredni pozornosti. Kot vedno pri Telemachu je vezava smiselna pri paketih Še več in Največ, za naročnike na osnovni sveženj Več se nam zdi bolje najti kakšen ugoden mobilnik v prosti prodaji ali med rabljenimi.

Huawei Nova 5T

Ta telefon je bil eden zadnjih Huaweijevih s polnim Googlovim Androidom. V Evropo so ga lani jeseni pripeljali prav zaradi tega razloga, saj so ga prej pod drugim imenom prodajali v drugih regijah. Splovili so ga z Androidom 9, a vmes je menda dobil nadgradnjo na izdajo 10, vprašanje pa je, če se lahko uporabniki nadejajo še kakšne večje posodobitve. Odlika Nove 5T je sicer predvsem procesor Kirin 980, najzmogljivejši Huaweijev iz leta 2018, kar pomeni, da je še vedno v prednosti pred mnogimi iz nižjega in srednjega razreda. Zaslon in fotoaparat pri tem telefonu ne izstopata, prav tako ne ostale lastnosti, kot so kakovost materialov, zvočniki, velikost baterije in hitrost polnjenja. V vsem tem smo letos videli nekaj modelov (drugih proizvajalcev) za solidno ceno, ki so bistveno naprednejši. Dotični huawei je v tej ponudbi še vedno lahko solidna izbira, saj je dokaj poceni, a kdor na izpostavljenih področjih pričakuje kaj več, saj se ozre proti kakšnemu od letošnjih modelov.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro (in Redmi Note 9)

Xiaomijev dražji predstavnik v tej ponudbi morda ni tako atraktiven kot je sicer precej podobni Poco X3 NFC iz istega podjetja, a je kar dober prikaz, kakšen je v letu 2020 spodoben poceni mobilnik. Ponaša se z dovolj dobrim procesorjem (Snapdragon 720G) in zaslonom, da se nihče ne more pritoževati, z orjaško baterijo (5020 mAh) in še hitrim polnjenjem, pa tudi foto-video sklop je v redu, če že ni najboljši v tem cenovnem razredu. Težko bi trdili, da je v čem opazno inferioren od zgornjega Huaweija, čeprav je slednji ob prihodu na trg stal bistveno več. Cenejši model brez oznake Pro ima manjši zaslon (a zaradi tega ni manjši telefon), manj zmogljiv procesor in slabši fotoaparat. Zato ob dokaj majhni razliki v ceni priporočamo Redmi Note 9 Pro.

Samsung Galaxy S20 FE

Modeli z vrha Samsungove modelne pahljače so odlični, a za marsikoga predragi. Še posebej v tem koronskem letu. Kar je ugotovil tudi korejski proizvajalec in pripravil cenejšo izvedbo v liniji Galaxy S20. Novi S20 FE se po velikosti zaslona umešča med modela S20 in S20+, fizično pa je celo največji od vseh, saj so prav pri oblikovanju in materialih sklenili največ kompromisov za znižanje cene. Zaslon ni ob straneh upognjen, temveč povsem raven, in okrog njega je malce več robov. Hrbtišče je plastično namesto stekleno in telefon kot celota deluje manj prestižno. Povsem možno pa je, da kakšen padec, ki ga premijska brata ne bi, odnese brez poškodb. Zmogljivostno je telefon enak, pa tudi fotoaparat zmore enake posnetke (vključno z ultraširokim kotom in 3-kratno povečavo), ki so poleg tega večinoma na pogled enaki ali vsaj niso zelo daleč stran od »originala«.

Realme 6

Na voljo je sicer že sedmica, toda novi model znamke Realme (iz konglomerata BBK Electronics, kamor sodijo še Oppo, Vivo in Oneplus) v bistvu prinaša malo konkretnih novosti. Že šestica je premogla zaslon s hitrejšim osveževanjem (90 Hz), solidno veliko baterijo (4300 mAh) in hitro polnjenje (30W), pa tudi dovolj dober procesor za vsakdanja opravila (Mediatek Helio G90T). Največja hiba je fotoaparat z nenavadno obdelavo signala, zaradi česar fotografijo izpadejo nenaravno. Komur je fotografska kakovost med ključnimi prioritetami, naj se ozre drugam, sicer pa je to zelo zanimiv telefon za malo denarja.

LG Velvet

Letošnji osrednji LG-jev mobilnik je nekoliko drugačen od serije G, ki smo je bili pri tej znamki vajeni v preteklih letih. Njegova zunanjost je izvrstna, čeravno bi bil lahko morda za malenkost manj razpotegnjen. Zaslon OLED in stereo zvočnika ter vodotesnost še dodatno poudarijo dober vtis. Ni pa to enako zmogljiva naprava kot najboljši Galaxyji in ostali iz višjega cenovnega razreda, enako velja še za foto in video zmožnosti, ki so v najboljšem primeru na ravni srednjega razreda.

Samsung Galaxy Tab A7

V skoraj popolni suši kakovostnih, a poceni androidnih tablic (s Trgovino Play) je Tab A7 najbrž najboljša izbira. Ima uporabno kombinacijo lepega zaslona, procesorja nižjega srednjega razreda, zadostne količine pomnilnika in baterijske zaloge ter ostalih lastnosti, kot so stereo zvočniki, za večpredstavnostno uporabo. S kakšnim ustreznim ovitkom in tipkovnico bluetooth pa je lahko tudi zasilni računalnik za šolanje na daljavo.

Huawei Watch GT2 Pro

Najboljša Huaweijeva ura doslej pušča malo neizpolnjenih želja. V primerjavi s predhodnicami so dodali merjenje vsebnosti kisika v krvi (SpO2), še nekaj dodatnih športov pri merjenju aktivnosti in tudi nekaj drugih izboljšav v sami programski opremi. Izgled ure, brez lunete, je tak, da jo je mogoče nositi za vsako priložnost, baterija še vedno zdrži do 14 dni in z uro je mogoče opravljati telefonske pogovore. Še vedno pa pogrešamo možnost ves čas vključenega zaslona, posebej med vadbo, in izvoz podatkov v Stravo ter druge neodvisne platforme.

Samsung Galaxy Watch Active 2

Samsung se ur loteva na drugačen način kot Huawei. Namesto na trajanje baterije daje poudarek na čim več funkcionalnosti. Tako je mogoče na izdelke iz družine Galaxy Watch namestiti marsikaj in tako še bolj nadomeščati telefon z zaslonom na zapestju. Merjenje vadbe je prav tako še nekoliko bolj dodelano, a bo zaradi omejitev baterije lahko tudi kratkotrajnejše. Ura je bolj športnega videza in primernejša za manjša zapestja od Huaweijeve.

Gopro Hero 9 Black

Najnovejši izdelek vodilnega med proizvajalci akcijskih kamer prinaša nekaj dobrodošlih novosti. V prvi vrsti zaslon na sprednji strani, ki je zelo uporaben za vloganje ali nasploh kakršno koli snemanje samega sebe. Komu lahko pride prav tudi ločljivost 6K, še posebej, če bo želel med montažo ustvariti kakšen učinek ali izrez brez poslabšanja kakovosti pri končni ločljivosti 4K. Hero 9 Black se dobro obnese tudi kot spletna kamera ali za neposredno oddajanje na Youtube, malce pa je v primerjavi s predhodniki nazadovala pri kakovosti fotografij.

Kompleti

Se splača katero od opisanih naprav kupiti v enem od kompletov, ki so jih oblikovali pri operaterju? Če si zelo želiš obeh v posameznem kompletu, potem zagotovo. Če pa imaš občutek, da drugega izdelka ne potrebuješ ali da kombinacija ni najbolj posrečena, potem je seveda najbolje pri operaterju kupiti zgolj telefon in nekje posebej najti uro, kamero ali sesalnik, ki ti bolj ustreza. Zavedati se je treba, da je pri vseh nakupih potrebna dvoletna vezava. Resda ta prinese še polletni 50-odstotni popust na izbrani naročniški paket mobilne telefonije, a smisel vezave, če že, bi vendarle moral biti v telefonu, ne v ostalih, večinoma cenejših potrošniških dobrinah.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.