Pregled telefonov v operaterskih akcijah – Telemach, julij 2019
Tehnozvezdje 22. julija 2019 ob 14:14

Operaterji pogosto postavijo ta ali oni izdelek v »akcijo«, ga razglasijo za »telefon meseca« in običajno je cena res nekoliko nižja. Toda preden obstoječi ali nov naročnik podpiše dvoletno vezavo, mora skozi miselni proces. Tako glede tega, koliko je ponudba res ugodna, kot glede ustreznosti samega telefona. Na Tehnozvezdju vsake toliko časa pogledamo katero od tovrstnih ponudb, tokrat smo prečesali julijski Telemachovi. Meseca še ni konec, nekateri so se šele vrnili z dopusta, in bi mogoče še izkoristili kaj od tega na »razprodaji«. Zato poglejmo, kaj ta operater sploh oglašuje v vročih poletnih dneh.

Telemach ima v akciji julijske izpostavljene telefone različnih znamk in posebej še trojico Samsungov (no, v bistvu četverico, ker pri enem kupec dobi še drugega zraven). Rahla posebnost obeh akcij je v tem, da ne vključujejo samo cenejših ali starejših modelov telefonov, kar je zelo pogosto, ampak tudi povsem nove in iz višjih zmogljivostnih razredov. Za take bi tudi sami lažje podpisali vezavo. Pri obeh se za spletno naročilo dobi pol leta brezplačne naročnine, kar se zagotovo splača izkoristiti, če je že posredi vezava.

LG G8s

LG-jev paradni model prve polovice tega leta je res še povsem svež in operater niti ne oglašuje kakšnega popusta zanj, toda slabih 550 evrov (če seštejemo vse obroke) pri najvišjem paketu ali slabiš 600 evrov pri srednjem naročniškem paketu sta glede ne priporočeno maloprodajno ceno pričakovani postavki. Zato pa kupec dobi za eno leto podaljšanja garancije. Toda bolj pomembno je, kakšen je sam telefon. Za razliko od nekaterih prejšnjih modelov tega proizvajalce precej simpatičen. Na večini področij je zelo, zelo soliden, od hitrega procesorja in spodobnega zaslona OLED (precej boljšega kot pri lanskih LG-jevih telefonih) do odličnega zvoka ter bolj robustnega ohišja, kot ga premore marsikateri konkurent. Fotografsko zaradi kopice objektivov omogoča marsikaj, kakovost fotografij pa je malenkost zaostaja za najboljšimi. Zato pa je video zelo dober. Predvsem pa je korejsko podjetje bistveno omililo razsežnost svoje androidne preobleke in se zavezalo k hitrejšim posodobitvam, kar je lep in spodbuden korak naprej. Kdor pa hoče seksi telefon, z minimalnimi robovi, brez velike zareze in morda ukrivljenim zaslonom, bo moral pogledati kam drugam in vsak mesec plačevati višji znesek.

Samsung Galaxy S10
Na robu zaslona je luknja za sprednji fotoaparat.

Mogoče je to prav Galaxy S10, ki pa je v tej akciji v kompletu z akcijsko kamero Gopro Hero 7 Black. Skupna cena z najvišjim naročniškim paketom je 900 evrov, kolikor v prosti prodaji stane samo telefon (kamera velja približno 400 evrov). Telefonu ni mogoče očitati skoraj ničesar, s posodobitvami programske opreme v mesecih po začetku prodaje so pri Samsungu precej izboljšali tudi delovanje fotoaparata, čeprav njegovo strojno zasnovo vlečejo že od Galaxyja S7 naprej. Vseeno pa je ta ponudba po našem mnenju pretežno zanimiva za tiste, ki si želijo ali rabijo omenjeno kamero. Na uspešno prodajo na dokaj statičnem slovenskem fotografskem trgu raje ne bi računali.

Huawei P30 Lite

To je zelo soliden telefon (nižjega) srednjega razreda, večinoma brez pretiranih kompromisov, ki so običajno značilni za tovrstne modele. Primeren je za vsakega kupca, ki si želi moderen in na vseh področjih kolikor toliko dober telefon, a zanj ne bi odštel celega premoženja. Toda ta ponudba vključuje še popolnoma brezžične slušalke Freebuds in komur je kaj do njih, naj jo izkoristi, sicer pa se da konkretni telefon za podobno ceno dobiti brez vezave ali pa z njo ceneje.

Samsung Galaxy A50 in A40

Od teh dveh bi zanesljivo izbrali model z višjo številko, ki je podobno kot zgornji Huawei zelo spodoben. V primerjavi s kitajskim tekmecem ponuja lepši zaslon AMOLED in za marsikateri okus prijaznejši uporabniški vmesnik, pa tudi čitalnik prstnih odtisov, integriran v zaslon, kar pa ni nujno prednost. Fotoaparat podobno kot pri konkurentu ponuja običajen in ultraširok pogled, kakovostno pa sta primerljiva. Zraven tega telefona je še tablica s podporo za povezovanje v mobilna omrežja (LTE) in to je znova nekaj, za kar je treba imeti resno potrebo, sicer je bolje telefon kupiti posebej. Enako velja za A40 v kompletu s sicer skrajno atraktivnim malim dronom Ryze Tello, pri katerem pa se je treba zavedati, da je odlična igrača, ni pa orodje za kakšne resnejše snemanje iz zraka.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Samsungova akcija

Potem pa pridemo še do »Samsungovih dnevov«. V tej akciji so znižani telefoni Galaxy S10+, Galaxy S10e in Galaxy Note9, pri katerem kupec dobi še prej omenjenega Galaxyja A40 (za otroka ali za staro mamo). Galaxy S10+ lahko priporočimo skoraj vsakomur. Gledano v celoti verjetno ta čas ni telefona, ki bi ga lahko brez zadržkov postavili pred Samsungovega aduta. Na kakšnem področju, denimo Huawei P30 (Pro) in Pixel 3 v fotografiji, ali mogoče nekateri v trajanju baterije, so določeni modeli močnejši. Toda pri zaslonu, oblikovanju, izdelavi in naboru funkcionalnosti je ta izdelek pred vsemi. Edino za majhne dlani ni najbolj primeren.

Za ljubitelje majhnih telefonov je v tej akciji Galaxy S10e, ki je res prijeten za držanje in še v izstopajočih barvah je na voljo. Malce debelejši, a zato tudi manj drseč. V primerjavi z večjim in dražjim bratom kupec izgubi nekaj pri velikosti (logično) in ločljivosti zaslona, ki je tudi povsem raven, a še vedno čudovit. Poleg tega manjkajo še optični zum – fotoaparat ima dva objektiva namesto treh -, zaslonska prepoznava prstnih odtisov (namesto nje je čitalnik ob strani) ter dvojen selfijevski fotoaparat. Toda v osnovi je to vendarle enak telefon in za manj kot petsto evrov z vezavo je težko dobiti boljšega.

Akcijska cena za Galaxy Note 9 pa je pričakovana, saj bodo kmalu predstavili desetico. A ne glede na to je Zapisnikar z oznako devet še vedno »mašina«, ki ima le malenkost manj zmogljiv procesor od zgornjih dveh telefonov, sicer pa ponuja bolj ali manj vse, kar si kupec lahko zamisli, vključno z zelo vsestranskim pisalom. Treba si je samo odgovoriti na vprašanje, ali je to prava velikost telefon in ali bodo vse te zmožnosti izkoriščene. In, kot rečeno, to ponudbo je smiselno izkoristiti pod pogojem, da je nekdo v (razširjeni) družini, ki se bo razveselil Galaxyja A40.

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva oz. več avtorjev, zato se ne da podpisati enega posameznika.
Tehnozvezdje - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja