Predstavljanje telefona po delih
Matjaž Ropret 11. januarja 2017 ob 22:02

Jasno je, da bo LG za svoj letošnji nosilni model pametnega telefona opustil modularnost. In s precejšno gotovostjo tudi lahko napovemo, da ga bo predstavil v času sejma MWC v Barceloni. Zelo verjetno v nedeljo, 26. februarja. Na isti dan, povsem mogoče celo ob isti uri (lani je že bilo tako, da sta se ti dve novinarski konferenci prekrivali), ko bo Huawei prvič prikazal P10. In zvečer istega dne bi utegnil še Samsung, če se bo držal tradicije zadnjih dveh barcelonskih sejmov, napovedati Galaxy S8. Največ pa zaenkrat vemo o G6.

V bistvu je kar LG sam začel po kosih predstavljati svojega novinca. Podružnica korejskega konglomerata LG Display, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo zaslonov, je napovedala nov ekran za mobilnike z diagonalo 5,7 palcev, ločljivostjo 1440 x 2880 in razmerjem stranic 18:9 ali 2:1. Kar pomeni, da bo zaslon neobičajno dolg, menda zato, ker imajo uporabniki radi večje prikazovalnike in ker je tudi vse več vsebin v kinematografskem razmerju. Večina zaslonov v mobilnikih ima televizijsko razmerje 16:9, videli pa smo tudi že kakšnega s 17:9, predvsem zaradi spodnje vrstice navideznih tipk za upravljanje sistema android.

Mogoče še bolj zanimiv je ta zaslon LCD (verjetno z matriko IPS) zaradi tehnološke naprednosti. Ima tehnologijo intouch, kar pomeni, da so vsa tipala za zaznavo dotika integrirana v sam zaslon. Ker pa nima dodatnega stekla čez plast, ki prepoznava dotike, je tanjši in je tako brez zaščitnega stekla debel manj kot mm, rob zgoraj je zmanjšan za 0,2 mm oz. petino, ob straneh pa za dobre pol cm oz. desetino v primerjavi s klasičnimi zasloni LCD z ločljivostjo QHD (kot je denimo v LG-ju G5). Kar bi lahko pomenilo, da G6 ne bo pretirano večji od predhodnika. Pa tudi, da ne bo imel ukrivljenega zaslona, tako kot najmanj ena ali celo obe različici S8 in morda tudi P10.

Nič ne bi bilo čudnega, če bi LG v prihodnjih dneh ali tednih razkril še kakšno lastnost (fotoaparat, procesor, …) prihajajočega mobilnika. V enem od videov za dvigovanje pozornosti tako poleg velikega zaslona omenjajo manjše ohišje, vodotesnost, vsestranski fotoaparat (verjetno spet dvojni) in zanesljivost. Podjetje je v preteklosti že kdaj ubralo podobno strategijo in trenutno nujno rabi kar največ pompa okrog novega izdelka, po neuspelem G5. Nasploh se bodo morali »staroselci« industrije pametnih telefonov, kot sta poleg LG-ja še HTC in Sony, zelo potruditi, da bodo spet vzbudili zanimanje kupcev. Kajti te poleg velikanov Appla in Samsunga, ki sta marketinško izjemno močna in zasidrana s svojima znamkama, zadnje čase bolj navdušujejo kitajski izzivalci omenjenih dinozavrov. Zanimivo bo videti, ali lahko Oppo, Oneplus, Xiaomi in podobni tudi v Barceloni ukradejo šov uveljavljenim igralcem. Kar bomo pozorno opazovali na kraju dogajanja.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.