Predstaviti nove telefone z grožnjo odklopa od Googla nad glavo?
Matjaž Ropret 22. maja 2019 ob 06:36

Honor, samostojen oddelek znotraj Huaweija, je torej izpeljal predstavitev telefonov z oznako 20, kakor da se ni nič zgodilo. Mogoče je to bila to celo prava odločitev. Vmes je tudi ameriško ministrstvo za trgovino dalo Huaweiju 90-dnevno začasno dovoljenje za poslovanje z ameriškimi podjetji, ki naj bi bilo namenjeno podpori obstoječim napravam (in nato migraciji operaterjev na novo opremo drugih ponudnikov). Tako se lahko telefoni za zdaj nemoteno prodajajo, tudi Googlov odvzem androidne licence pride v veljavo kasneje in že tako ali tako za modele, predstavljene pred začetkom veljave tega ukrepa, obljubljajo običajno podporo. Kitajska korporacija tako še ima priložnost nadaljevati svoj prodajni pohod, Honor 20 in Honor 20 Pro pa delujeta precej obetavno. Zelo verjetno pa brez pomislekov med kupci ne bo šlo.

Predstavitev je bila napovedana že tedne vnaprej in več tisoč novinarjev je imelo rezervirane letalske karte ter hotelske sobe, zato bi bila odpoved zelo zoprna, marsikdo pa bi jo lahko razumel tudi neke vrste vdajo kitajskega podjetja. Te seveda nismo pričakovali, ostaja pa dejstvo, da si slabšega datuma za izdajo novih paradnih telefonov pri Honorju ne bi mogli izbrati, pa če bi cel dan s svinčnikom luknjali koledar. Vseeno pa bi bila mogoče na mestu kakšna omemba trenutna stanja stvari ali pa vsaj poskus zagotovila, da se kupcem ni treba ničesar bati in da v vsakem primeru kupujejo odličen telefon za naslednjih nekaj let. Pa česa takega niso izrekli, v bistvu so direktor George Zhao in njegova ekipa to dogajanje povsem ignorirali, niso pa dajali intervjujev, ki so sicer običajni na takih dogodkih in so bili tudi tokrat predvideni.

Honor 20 Pro z Googlovimi aplikacijami. Foto: Krunoslav Ćosić

Poglejmo si na kratko, kaj so dejansko predstavili, potem pa še kakšna misel o tem, ali se je glede potencialnega nakupa Huaweijev in Honorjev kaj spremenilo. Novo družino, ki je v bistvu nekakšna cenejša ali pa bolj mladostna možnost za tiste, ki se jim zdijo Huaweijevi modeli P30 predragi ali dolgočasni, sestavljajo Honor 20, Honor 20 Pro in Honor 20 Lite. Prvi je osrednji model in s priporočeno ceno 500 evrov tudi najbolj zanimiv, saj ponuja skoraj vrhunske specifikacije za razumen znesek. Kot že pri modelu View 20 je sprednja stran pretežno zaslon, z majhnim okroglim izrezom za fotoaparat. Diagonala je 6,26 palcev pri »nategnjeni« polni visoki ločljivosti in enak LCD je tudi v modelu Pro, ki bo sto evrov dražji. Model Lite za 300 evrov bo imel rahlo manjši (6,21 palcev) in verjetno manj kakovosten zaslon s polkrožno zarezo na sredi namesto luknje na levi. Procesor pri obeh dražjih izvedbah bo Kirin 980, poznan iz serije Huawei P30 in lanskega Mate 20 Pro, Lite pa dobiva Kirina 710, kakršen poganja tudi P30 Lite. Količina pomnilnika raste od štirih, prek šestih in do osmih gigabajtov, shrambe pa je 128 ali 256 GB. Kot je že običajno, »najslabša« različica premore režo za pomnilniško kartico in izhod za slušalke, ostali dve pa sta glede tega popolnoma nefleksibilni. Na žalost pa kljub temu in kljub stekleni zasnovi ne premoreta ne vodotesnosti ne brezžičnega polnjenja. Ti dve lastnosti, še posebej v kompletu, začuda še vedno ostajata ekskluzivna domena redkih (najdražjih) telefonov.

Poleg izgleda, bolj zaradi prelivajočih se barv na zadnji stranici kot zaradi kakšnega drugega oblikovnega presežka, naj bi vsaj Honor 20 in še posebej Honor 20 Pro privabljala s fotoaparatom. Pro ima vsaj na papirju enega najbolj vsestranskih, saj poleg glavnega objektiva in tipala z 48 milijoni točk (kar smo že videli pri omenjenem View 20 in bili pozitivno presenečeni) ponuja še širokokoten pogled (16 MP), trikratno optično povečavo (8 MP), namensko objektiv (2 MP) za makro posnetke in tipalo (2 MP) za merjenje globine. Verjetno se ne bo vse izkazalo za visokokakovostno, toda uporabniki bodo imeli veliko izraznih možnosti. Honor 20 ohranja glavni (brez umirjanja slike s slabšo vrednostjo zaslonke), širokokotni in makro objektiv, zraven pa še globinsko tipalo, pri modeli Lite odpade še makro, ločljivosti obeh fotografskih tipal pa so prepolovljene.

Zanimivo je, da noben od teh telefonov nima v zaslon integriranega čitalnika prstnih odtisov. Pri boljših dveh je ob strani, podobno kot pri Galaxyju S10e, vendar nižje, da je lažje dosegljiv. Lite ima prepoznavo prstnih odtisov na običajnem mestu na hrbtišču telefona. Znova so se hvalili z optimizacijo za igre in s partnerstvom, ki prinaša dodaten lik v igri Fortnite.

Ključno vprašanje tokrat ni, ali so telefoni dovolj dobri, da se jih splača kupiti. Ne glede na strojne odlike se marsikomu zastavlja drugačno vprašanje – ali je ob grozeči ameriški blokadi nakup enega od teh ali katerega koli drugega telefona Huawei oz. Honor »varen«. Če odmislimo rahlo nesmiselnost tega vprašanja, ker se lahko pri vsakem nakupu zabavne elektronike vsaj delno zmotimo, so vseeno strahovi pretirani. Večina seveda misli na varnost v smislu, ali bo telefon čez nekaj mesecev sploh še deloval in koliko posodobitev bo dobival. Odgovor na prvi del vprašanja je absolutno pritrdilen. Vsaka androidna naprava, ki ima ob nakupu nameščeno Trgovino Play in na kateri delujejo Googlove aplikacije, bo taka tudi ostala. Nihče je v tem vidiku ne bo onesposobil. Pa tudi če bi ostala brez večjih posodobitev, to ne bi bila nikakršna tragedija, kajti danes je v obtoku še precej telefonov in predvsem tablic z Androidom pete ali šeste generacije, ki delujejo povsem brez težav in na njih tečejo vse aplikacije in igre. Večina novih telefonov pa ima nameščeno različico Androida 9.0 ali vsaj 8.1, zato so na varni strani kakršnega koli reza (če bi denimo Google dejal, da to ali ono na starejših različicah ne deluje več) še kar nekaj let. Jasno, da je lepo dobivati nove funkcionalnosti in da je fino, če odpravijo kakšnega hrošča, česar pa bo proizvajalec verjetno sposoben tudi na osnovi odprtokodne različice Androida, samo z malo večjim zamikom.

Varnosti popravki so nekoliko bolj delikatni, ker bi dejansko lahko zamujali ali celo izostali in potencialno bi bili telefoni ogroženi pred kakšnimi napadi. Vendar je tudi tu panika odveč. Večina doslej znanih resnih ranljivosti je vdor omogočala samo ob specifičnih okoliščinah (denimo tej, da je napadalec moral biti zelo blizu), sistem Android (kot tudi iOS) pa je spisan tako, da aplikacije in s tem tudi zlonamerna koda nimajo dostopa do jedra sistema, ampak lahko samo kličejo določene funkcionalnosti prek programskih vmesnikov. Zato je nevarnost že v osnovi veliko manjša kot pri sistemu Windows na osebnih računalnikih. In ironija je, da na oni strani nekateri celo delajo vrlino iz tega, da vztrajajo na starejši različici (Windows 7), medtem ko bi na telefonu vedno imeli najnovejšo izdajo OS-a. Torej – varnostni popravki so dobrodošli in prav je, da jih proizvajalci pripravljajo sproti, najbolje kar mesečno. Če pa bi zaradi »kazni« izostali, to samo po sebi še ni povod za potencialno katastrofo.

Potem pa je tu še tretji faktor. Telefon kupujemo za največ nekaj let, ne za desetletje (in več), kot na primer avto, televizor, pralni stroj ali hladilnik. Zatorej obstaja veliko večja verjetnost, da bo prej postal strojno zastarel, ga bomo razbili, utopili ali se ga naveličali, kot bo neuporabna njegova programska oprema. Za zdaj se ne da čisto nič napovedati, kaj bo s telefoni Huawei in Honor v prihodnje, ne vidim pa še nobenih pravih zadržkov pri nakupu (še toliko bolj, če so že znižani, kot denimo Honor View 20). Zato najbrž tudi molk o tej temi na včerajšnji predstavitvi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja