Predpotopni d3go je dobil zamenjavo v bistveno modernejši storitvi EON
Matjaž Ropret 11. septembra 2017 ob 18:50

Telemach je bil z d3go eden prvih ponudnikov »mobilne televizije« v Sloveniji, toda storitev, ki že v osnovi  ni temeljila na ravno sodobni platformi, je z leti (nenadgrajevanja) postajala vse bolj zastarela. Zdaj jo je operater vendarle upokojil in jo nadomestil z novo rešitvijo EON. Ta je svetlobna leta modernejša in prijaznejša. Še vedno pa pušča nekaj prostora za izboljšave.

EON povsem zamenjuje d3go. Kdor aplikacije ni namestil čisto takoj, se mu bo d3go nadgradil v EON. Tudi na spletu ima storitev nov naslov – eon.tv. V novo okolje naj bi se Telemachov naročnik prijavil z istim uporabniškim imenom, kot ga ima za samooskrbni portal Moj Telemach. V pogojniku pravim zato, ker to ne drži povsem, če si imel(a) različni gesli za d3go in Moj Telemach. V tem primeru bo pravo geslo za prejšnjo televizijsko storitev, a v samooskrbnem portalu lahko geslo spremeniš (desno zgoraj – zamenjava gesla) in potem bo povsod, tudi za Telemachov Unifi, enako.

Aplikacija je dokaj pregledna in enostavna, ni pa še povsem stabilna.

Aplikacija je na voljo za operacijska sistema Android in iOS, po novem pa še za pametne televizorje. Vendar samo za letošnje modele Samsunga in Sonyja, kdaj bodo na vrsto prišli tudi uporabniki starejših in drugih znamk, pa od Telemacha še nisem uspel izvedeti, razen piarovskega odgovora, da »bodo storitev razvijali.« Še posebej je hecno, da niso podprti vsi Sonyji in Philipsi, ki temeljijo na platformi Android. A imajo ti vsaj možnost chromecasta, tako da gledalci z njimi niso povsem na suhem. O tej funkcionalnosti več kasneje. Na računalniku gledanje televizije po novem deluje v vseh novejših spletnih brskalnikih. Brez kakršnih koli vtičnikov. Aleluja!

Pri d3go je Telemach imel politiko, da je storitev na voljo izključno v njegovem omrežju, kar pa se očitno z novo platformo spreminja. Povsem brez težav sem namreč v mobilnem omrežju drugega operaterja gledal tako televizijo kot film iz videoteke. Vključeno jo imajo tako naročniki fiksnih kot zgolj mobilnih storitev pri Telemachu, a lahko prvi prijavijo pet različnih naprav (tudi vsak računalnik oz. brskalnik se šteje za samostojno napravo), drugi pa le eno samo. Pregled in odjavljanje naprav je na voljo na portalu Moj Telemach. Pri naročnikih fiksnih storitev je programska shema v EON-u odvisna od sheme v njihovem paketu, enako velja za dodatne knjižnice – HBO, AXN, Pickbox, Minimax in Voyo. Naročniki na mobilno telefonijo imajo bistveno manjši nabor programov, približno 25 jih je vseh skupaj, od tega peščica (TV SLO, Sportklub, …) v HD, ostali pa zgolj v standardni (nizki) kakovosti.

EON deluje v vseh brskalnikih in brez vtičnikov.

Sama uporaba storitve je doživela precejšen zasuk na bolje. Na domačem zaslonu so vsebine, ki jih priporoča operater, spodaj pa so potem trije razdelki (ali dva za »mobilne« naročnike) – programi, Video klub in Moje vsebine. V prvem so seveda televizijski programi. Klik na izbranega odpre časovnico in potem ima uporabnik možnost, da gleda v živo (ikona predvajaj), tekočo oddajo od začetka (ikona kroga s puščico) ali oddaje za nazaj (ikona za previjanje nazaj). Pobrskati se da za sedem dni nazaj.

Na srečo je mogoče ustvariti svoj seznam programov, pogrešam pa enostaven način dodajanja programov vanj.

Programi se še vedno delijo na običajno kakovost in HD, ni tako kot denimo pri Telekomovem Tvinu, kjer storitev sama glede na uporabnikovo shemo in omrežje prilagodi sliko (kar ima sicer tudi minus, če uporabnik želi varčevati s prenosom podatkov). Zato je v seznamu precejšnja zmeda. Na srečo se s klikom na ikono televizorja levo zgoraj prikažejo sklopi programov, z njimi se izbira zoži. Uporabnik pa lahko doda tudi svoje sezname (uredi – nov seznam) in nanje uvrsti tiste kanale, ki jih najbolj pogosto gleda. Na žalost je treba vsakič znova, ko pridemo na razdelek Programi, preklopiti na svoj seznam, saj aplikacija vedno znova samodejno prikaže vse. Pogrešam tudi možnost hitrejšega dodajanja programov med priljubljene (s kakšno ikono zvezdice nekje v kotu). Rahlo odveč se mi zdi ikona Zdaj v desnem spodnjem kotu, ki prikaže seznam oddaj, ki so pravkar na sporedu po različnih programih, vendar tam ni mogoče izbrati svojega seznama programov, kar znova pomeni veliko zmede in vlečenja s prstom po zaslonu (ali z miško). Kakovost slike je dobra, ni pa nadpovprečna. In glede tega že prej pri d3go nisem imel pripomb.

Videoteka ponuja kar veliko serij in filmov, pa tudi risank. A kot rečeno je vse odvisno od naročniškega paketa. Vsekakor je dobrodošla popestritev Pickbox, ki so ga bili Telemachovi (fiksni) naročniki deležni že prej, a je bil tako skrit v aplikaciji d3go, da ga verjetno nihče ni našel. Tudi Voya bo verjetno kdo vesel, še posebej zaradi slovenskih filmov (Pr’ Hostar!). Obe storitvi sami zase staneta sedem evrov na mesec. Naročniki HBO-ja imajo že tako ali tako na voljo aplikacijo HBO go. Prav HBO je znotraj EON-a tudi najmanj zanimiv, ker ponuja zgolj sliko SD, medtem ko so pri Pickboxu določeni naslovi tudi v HD.

Kar me moti pri serijah, filmih in risankah je nezmožnost izbiranja jezika in podnapisov, vse je zapečeno v sliko. Tako sem denimo dobil risanko Avtomobili v angleščini s hrvaškimi podnapisi, kar otrokom niti malo ne pomaga. Pa tudi sicer bi bilo fino izbirati, ali naj bo govor izviren (angleški) ali sinhroniziran in ali naj se podnapisi prikazujejo ali ne ter v katerem jeziku. To se mi zdijo osnove, na katere snovalci aplikacije očitno niso pomislili ali pa jim je zmanjkalo časa, da bi zadevo uredili. Naslove je mogoče dodajati na seznam priljubljenih, upam pa, da bodo pri tebi tam tudi ostale. Kajti meni se Priljubljeni znotraj razdelka Moje vsebine vztrajno brišejo.

Posebnost aplikacije EON je plavajoče okno.

Razen opisanih drobnih pripomb se mi zdi aplikacija dokaj enostavna za uporabo. Je tudi precej hitrejša od prejšnje, čeprav je začetna špica nekoliko odveč. Dodam lahko le še to zamero, da uporabniški vmesnik na telefonu vztraja v navpičnem prikazu. Aplikacija, tako androidna kot jabolčna, je še nekoliko nestabilna, a pričakujem, da bodo te težave odpravili. Na pametnih televizorjih je še nisem uspel preizkusiti, ker trenutno nimam nobenega od podprtih modelov. Zato pa lahko potrdim, da deluje pošiljanje slike čez protokol chromecast. Tega podpirajo androidni televizorji, določeni večpredstavnostni predvajalniki in Googlov istoimenski samostojen dodatek. Kadar sta obe napravi priključeni v isto omrežje, se na zaslonu telefona (ali tablice) prikaže ikona z zaslona z brezžičnim signalom in ob kliku nanjo sistem ponudi seznam naprav, kamor je mogoče »oddati« sliko. S potrditvijo izbrana naprava prevzame predvajanje, telefon pa postane le še nekakšen daljinski upravljalnik. To ni zrcaljenje zaslona, ampak televizor ali predvajalnik chromecast sam pridobiva tok podatkov od storitve EON (ali kakšne druge, ki podpira ta način). Vsekakor dobra možnost za vse, ki jim Telemach (še) ni ponudil aplikacije za njihov model pametnega televizorja. Na ta način je mogoče na glavnem zaslonu v dnevni sobi uživati tako v naslovih iz videoteke kot si ogledati kakšno zamujeno oddajo brez Telemachovega zunanjega sprejemnika.

EON se je tako v prvih dneh pokazal kot precejšnja modernizacija in pridobitev za Telemachove naročnike. Upam pa, da nova platforma pomeni tudi dejansko uresničitev obljub o razvoju in nadgradnjah, kajti pokojni d3go je povprečno dobil eno posodobitev na leto, kar je bilo občutno premalo.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.