Predlogi za nakup telefona v prosti prodaji (poletje 2019)
Tehnozvezdje 11. julija 2019 ob 17:23

Polovica leta je mimo, veliko novih telefonov so proizvajalci že predstavili, trgovci so nekaterim od teh, pa tudi večini lanskih modelov spustili cene. Poletje je pač obdobje, ko gre prodaja malo slabše, zato pa je toliko boljše obdobje za kakšno nepričakovano kupčijo.

Preverili smo ponudbo in sledi nekaj predlogov za nakup novega telefona v prosti prodaji, brez obveznosti do operaterjev, in večinoma po zelo podobnih cenah, ko bi jih prinesle “subvencije” v zameno za dvoletno vezavo. Predvsem pa smo želeli poiskati modele, ki so morda v Sloveniji nekoliko večja eksotika, določeni se sploh ne dobijo, nekateri so predragi, a so vsi po vrsti zelo zanimivi in lahko dobra alternativa pri nas najbolj uveljavljenim znamkam.

Tule so torej naši predlogi, pri vsakem povemo tako njegove prednosti kot izstopajoče slabosti, z nakupom pa nam pri večini nekoliko pomagaš, da lahko še naprej ustvarjamo kakovostno brezplačno vsebino in testiramo zanimive izdelke. Pri nakupih v trgovini Gearbest obvezno izberi način pošiljanja Priority line, saj pri njem pošiljko najprej (iz Kitajske ali Hong Konga) pošljejo v eno od središč tega trgovca v EU, nato pa od tam kupcu, tako da temu ni treba plačevati nobenih dodatnih davkov in stroškov.

Gearbest Xiaomi Mi 9 SE
Xiaomi Mi 9 SE

Xiaomi je v seriji Mi 9 predstavil že toliko modelov, da se je med njimi kar težko znajti. Mi 9 SE je fizično najmanjši in je nasploh med manjšimi telefoni, če odmislimo določene strojno podhranjene. Mi 9 SE ni tak, saj ga poganja procesor srednjega razred Snapdragon 712, v konkretni konfiguraciji ima 6 GB pomnilnika in 64 GB shrambe. Predvsem pa zaslon Super AMOLED z diagonalo slabih šest palcev in “pravi” trojni fotoaparat, ki poleg standardne goriščnice (pri znanem tipalu z 48 milijoni točk) ponuja še ultraširoki kot in optični zum. Baterija bi lahko bila večja, možnosti razširitve shrambe ni, pa tudi Xiaomijev vmesnik ne bo všeč vsakomur. Toda tokrat vsaj niso skoparili pri priključku (USB-C), NFC-ju in podobnih lastnostnih. Vse to pa lahko dobiš za vsega 230 evrov. Če se bo v osnovi prikazala višja cena, lahko poskusiš s kodo za popust: M9SE64BLACK.

Če bi je 64 GB prostora za podatke premalo, pa lahko za približno 20 evrov več dobiš različico s 128 GB vgrajene shrambe. Pri tej je koda za popust naslednja: M9SE128BLACK.

Gearbest Oneplus 7 256 GB
Oneplus 7 256 GB

Oneplusi že od začetka veljajo za telefone, ki so cenovno v srednjem razredu, po specifikacijah pa ga konkretno presegajo. Morda zadnji modeli tega ne odražajo več tako zelo, toda v določenih akcijah so lahko izjemno atraktivni. Sedmica ima znova skoraj vse, kar imajo telefoni za 800 evrov in več, od velikega zaslona OLED in vrhunskega procesorja, do moderne kamere in še marsičesa. Morda manjkata vodotesnost in brezžično polnjenje, toda za dobrih 400 evrov pri 256 GB prostora za podatke, se tudi to preživi. Ob času nastajanja članka je bila cena celo nižja kot s kodo za popust, a to se lahko spremeni, zato tule objavljamo kar dve, ki bi morali pomagati: GBONEPLUS7 in GBMPONP7RE .

Gearbest Xiaomi Mi 9T
Xiaomi Mi 9T

Najnovejša pridobitev Xiaomijeve družine Mi 9 pa je model Mi 9T, ki je od SE večji in zmogljivejši. Ima novejši procesor, večji zaslon in baterijo ter sprednji fotoaparat, ki se motorizirano pripelje iz ohišja in pospravi vanj, tako da je ekran popolnoma brez zarez in lukenj. V konfiguraciji 6/64 GB lahko ta telefon naročiš za približno 266 evrov, koda za popust pa je
GBMI9T500. S 128 GB je slabih dvajset evrov dražji, koda za popust pa GBMI9T800.

Motorole ne bo več nazaj na slovenski trg, morda se kdaj vrne Lenovo s telefoni pod lastno znamko. Vseeno pa motorole še vedno ponujajo izredno dobro razmerje med ceno in kvaliteto ter skoraj nepreoblečen Android. Letošnja serija Moto G7 znova prinaša telefone, ki stanejo med dvesto in tristo evri, njihove lastnosti pa so za to ceno zelo uravnotežene. To pomeni soliden zaslon in fotoaparat, dolgotrajno baterijo, kakovostno ohišje, dovolj zmogljiv procesor za vsakdanja opravila in dovolj prostora za podatke.

Nokia oz. podjetje HMD Global, ki uporablja to znamko, je letos nekoliko zaspalo na zgodnjih lovorikah, zato ne moremo priporočiti nobenega novejšega modela od lanske Nokie 7.1. Toda nad to smo bili dokaj navdušeni, saj ponuja podobne kvalitete kot zgornja Motorola. Je tudi v programu Android One, kar pomeni operacijski sistem brez preobleke in dve leti rednih posodobitev (od predstavitve telefona naprej). Še posebej materiali ohišja in zaslon so pri tem telefonu nad razrednim povprečjem. Za dobrih 200 evrov pa je to še vedno dober nakup, četudi je morda konfiguracija 3/32 GB za današnje razmere že nekoliko na meji.

Gearbest Wiko View 3 Pro
Wiko View 3 Pro

Francosko-kitajski Wiko že nekaj let pošilja na trg telefone View, ki sledijo vsem modnim smernicam in tudi poskušajo biti med boljšimi v razmerju med ceno in kvaliteto. Novi View 3 Pro je še malce izboljšana različica modela View 3, ki smo ga že preizkusili in je pustil nekoliko mešane občutke. Toda Pro ima bistveno boljši zaslon, hitrejši procesor, NFC in priključek USB-C. Za slabih 200 evrov je zato zelo atraktivna ponudba.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Gearbest Asus Zenfone 6
Asus Zenfone 6

Od dražjih, a še vedno ne salamensko dragih telefonov je letošnje presenečenje zagotovo Asus Zenfone 6. Žal ga v naši regiji ne bodo prodajali, a naročiti se ga da od drugod. Ima vrhunske specifikacije (Snapdragon 855, 6,4-palčni zaslon brez zareze ali luknje, itd), še posebej pa ga odlikuje vrtljiv fotoaparat. To pomeni, da tudi selfije delaš z enako kvaliteto kot siceršnje posnetke in po vseh testih je ta fotoaparat več kot samo soliden. Za slabih 500 evrov je to nedvomno zelo dober telefon, ki mu manjka le zaslon OLED.

Med dražjimi srednjerazredniki je letos navdušil tudi Honor View 20. Ima eno najbolj fascinantnih zunanjosti, pa tudi zmogljive internalije, med drugim zelo soliden fotoaparat z 48 milijoni točk (ki jih združuje v fotografije z 12 milijoni), bil je eden prvih z luknjo v zaslonu za sprednji fotoaparat, kmalu dobi nadgradnjo na najnovejši Android. Kadar stane štiristo evrov, je res odličen nakup.

Gearbest Xiaomi Redmi Note 7
Xiaomi Redmi Note 7

Med res poceni telefoni pa ne moremo mimo Xiaomija Redmi Note 7. Ta je bil prav tako med prvimi s fotoaparatom, ki premore 48 milijonov točk in se je doslej povsod dobro izkazal. Tudi procesor Snapdragon 660 je še ustrezen za današnje zahteve, zaslon je velik in ima polno visoko ločljivost, baterija pa je s 4000 mAh glede na zmogljivost procesorja že skoraj orjaška. Največja pomanjkljivost je odsotnost brezstične tehnologije NFC, zaradi česar žal odpadejo plačevanje s telefonom, Urbana in podobne zadeve. Toda za 125 evrov vseeno dobiš veliko telefona. Če bi raje različico s 4 GB pomnilnika in 128 GB shrambe (namesto 3/32 GB), pa jo lahko dobiš za 164 evrov.

Standardne izbire

Kdor bi vseeno raje ostal pri preverjenih proizvajalcih, a vendarle ne bi podpisoval zvestobe svojemu ponudniku, ima zdaj priložnost za nekoliko cenejši nakup. Recimo temu “osnovnega” od Samsungove trojice Galaxy S10, model S10e, je mogoče dobiti za kar ugodnih šeststo evrov. Ta je v primerjavi z ostalima dvema nekoliko manj ekstravaganten, ima raven zaslon, a je zato verjetno bolj robusten. Fotoaparat ima dve goriščnici namesto treh (odpade “zum”), čitalnik prstnih odtisov pa je ob strani namesto integriran v zaslon, kar v praksi celo lahko pomeni zanesljivejše delovanje. Vse ostalo je enako in tako je to trenutno esdesetka z najboljšim razmerjem med ceno in kakovostjo.

Petdeset evrov več pa je treba odšteti za Huaweijevega P30. Ta ni požel toliko pozornosti kot P30 Pro, ker ima “zgolj” trikratno optično povečavo pri fotoaparatu namesto petkratne, a v praksi je to pogosto celo bolj uporabno. Telefon je tudi manjši in zato prijetnejši za uporabo ter v ostalih strojnih vidikih identičen, manjkata mu le brezžično polnjenje in vodotesnost. Žal. Huawei kupcem do konca meseca (ob registraciji) ponuja eno brezplačno menjavo zaslona v roku enega leta, če bi bila ta potrebna.

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva oz. več avtorjev, zato se ne da podpisati enega posameznika.
Tehnozvezdje - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja