Pred vrati je sedmi teden programiranja, namenjen tako otrokom kot staršem
Tehnozvezdje 28. septembra 2019 ob 07:06

Samo kakšno desetletje nazaj smo vedeli veliko več o notranjosti in delovanju naprav, ki smo jih uporabljali, sami smo sestavljali računalnike, mnogi so tudi kaj sprogramirali. Zdaj, ko so telefoni, tablice in prenosniki večinoma zaprti in zlepljeni skupaj, uporabljamo pa aplikacije in z vidika administratorja precej omejene operacijske sisteme, je veščina programiranja precej bolj ogrožena. Za njeno popularizacijo med mladino si prizadeva iniciativa Code Week, ki prihodnji teden že sedmič organizira Teden programiranja.

Letošnji Teden programiranja se bo pričel danes teden, 5. oktobra, z otvoritvijo v kreativnem centru Poligon v Ljubljani. Tam bo potekala tudi glavnina brezplačnih aktivnosti, ki jih bo Code Week Slovenija izvedel skupaj s partnerji. V ospredju bodo delavnice programiranja, mladi in njihovi starši pa se bodo lotili tudi izdelovanja računalniških iger, umetniških animacij ali se udeležili delavnic o spletnem nasilju ter odgovorni rabi tehnologije. Podobni izobraževalni dogodki bodo do 20. oktobra potekali po vsej Sloveniji. Med njimi bosta prvič tudi praznik programiranja v Novi Gorici in digitalna vzgoja za romske otroke v Prekmurju.

Brezplačne delavnice za otroke in starše

Začetniki in izkušenejši udeleženci bodo v soboto 5. oktobra med 10. in 15. uro na delavnicah v Poligonu spoznavali osnovne programske ukaze, delovanje algoritmov, potek strojnega učenja, ustvarjali bodo interaktivne grafike, iz elektronskih komponent sestavljali semaforje, si ogledali dokumentarni film o hekerjih ter se učili o odgovornostih uporabnikov in proizvajalcev tehnologije.

Praznik programiranja v Novi Gorici

V torek 8. oktobra med 15. in 19. uro se podoben program obeta tudi mladim in njihovim staršem na Primorskem, ko bodo delavnice v občinski dvorani Mestne občine Nova Gorica. Na sporedu bo slikovno programiranje, programiranje brez računalnika, kreativno kodiranje in delavnica etične rabe tehnologije.

Digitalna vzgoja za romske otroke

V iniciativi Code Week kot eno svojih prioritet izpostavljajo vključitev mladih, ki imajo najmanj priložnosti za učenje programiranja. Zato so v Digitalnem inovacijskem stičišču Slovenije (DIHS) posebno pozornost namenili fantom in dekletom iz manjših lokalnih skupnosti. Zavod DIHS jih vabi na brezplačne delavnice po Sloveniji, kjer bodo lahko izbirali med aktivnostmi z Lego-roboti, spletnim programiranjem, programiranjem v Javi, spoznavanjem klepetalnic ter ustvarjanjem z Raspberry Pi. Letošnja posebnost so tudi delavnice z romsko skupnostjo v Prekmurju, ki bodo potekale 8. in 10. oktobra na Osnovni šoli Črenšovci in v romskem naselju Kamenci, kjer bodo mladi spoznavali osnove programiranja.

O Tednu programiranja

Evropska iniciativa EU Code Week od leta 2013 združuje prostovoljce, ki si z organizacijo večinoma brezplačnih dejavnosti prizadevajo za dvig digitalne pismenosti. Gibanje je preseglo meje Evropske unije, saj se mu je doslej priključilo več kot 70 držav s celega sveta. Na delavnicah programiranja in drugih digitalnih veščin je doslej sodelovalo 5,6 milijona udeležencev, zgolj lani 2,7 milijona. Leto 2018 je bilo za Code Week rekordno tudi v Sloveniji, kjer se je dejavnosti po vsej državi udeležilo več kot  20.000 ljudi, večinoma osnovnošolcev.

Spletna stran projekta: https://codeweek.si/otvoritev2019/

Stran na Facebooku: https://www.facebook.com/codeweek.si/

Celoten program Code Week za leto 2019: https://codeweek.eu/events

***

Naslovna fotografija: David Lotrič Banović / Zavod Vsak

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva oz. več avtorjev, zato se ne da podpisati enega posameznika.
Tehnozvezdje - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja