Pred koncem poletja prihajajo prenosniki Huawei
Matjaž Ropret 3. junija 2020 ob 12:15

Slovenski trg prenosnikov ni posebej raznolik. Dominirata dve znamki (HP in Lenovo), še trojica na A (Acer, Apple in Asus) je prisotna in relevantna, peščica ostalih, denimo Dell, Medion in Razer, pa nima omembe vrednega tržnega deleža in tudi ponuja le redke modele. Mnogi, kot so Gigabyte, Honor/Huawei, Microsoft (v prodaji za domače uporabnike), MSI in Xiaomi pa se sploh ne pojavljajo. Z avgustom naj bi vendarle resneje vstopil Huawei.

Prenosnike Huawei smo začeli na sejmih spoznavati že pred nekaj leti, toda v slovenskih trgovinah jih doslej večinoma ni bilo. S širitvijo ponudbe kitajskega podjetja, ki zdaj že četrtino prodaje ustvarja z izdelki, ki niso telefoni, pa tudi zaradi znanih težav pri telefonih – te sicer še niso znižale prodajnih številk – se še bolj aktivno podajajo na nova področja. Eno od njih bodo prenosni računalniki, kjer nimajo kakšnih preprek glede programske opreme, saj lahko še naprej nemoteno nameščajo operacijski sistem Windows 10 in vse ostalo. Direktor slovenskega Huaweija Matjaž Kermelj je tudi prepričan o dovolj veliki prepoznavnosti znamke, da lahko uspejo tudi z računalniki. In prav tako o kakovosti izdelave, »da bodo lahko modeli Matebook pritegnili kot prava alternativa prenosnikom Macbook s sistemom Windows.«

Kateri modeli bodo na voljo, še ni natančno znano in določeno. Jih ima pa Huawei ta čas v ponudbi pet v treh kategorijah. Pred kratkim jih je posodobil s procesorji Intel Core desete generacije (i5-10210U in i7-10510U, medtem ko na osvežitev z AMD-jevo serijo Ryzen 4000 še čakamo. Za zdaj so namreč na voljo zgolj izvedbe s prejšnjo generacijo Ryzen 3000. Na vrhu modelne palete je matebook X Pro, ultratanek in ultrapremijski prenosnik s 13,9-palčnim zaslonom ločljivosti 3000 x 2000. Potem sta malo pod njim Matebook 14 in Mateboom 13. Ta dva nudita enake zmogljivosti, vendar v nekoliko debelejšem ohišju in z manj svetlim zaslonom (14,1 ali 13,3 palcev) ločljivosti 1440p.

Matebook D14 in D15 pa sta namenjena množičnemu razredu, kjer v maniri dražjih modelov izstopata z aluminijastim ohišjem (proti plastičnemu pri večini konkurentov) in dokaj majhno maso za svojo velikost. Še ena zanimivost celotne serije je v tem, da se Huawei ni odločil za procesorje z 10 nm litografijo in grafičnim jedrom Iris Plus (Ice Lake), temveč kombinira procesorje na 14 nm proizvodnem procesu (Comet Lake) z zunanjo grafiko Nvidia Geforce MX250. Za uporabnike Huaweijevih telefonov s sistemom EMUI 10 pa je zanimiva možnost brezžičen prenos vsebin z mobilnika na računalnik ali celo prikaz telefonovega zaslona na ekranu prenosnika.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V tujini so nekateri trgovci, med njimi Amazon, prav te dni napovedali prihod novih različic s procesorji desete generacije. V ponudbi sta denimo že Matebook 13 in Matebook X Pro. Pri obeh pa kupci dobijo še lepa darila. Skupaj s cenejšim slušalke Freebuds 3 in razdelilnik z USB-C na video izhode. Pri dražjem pa poleg slušalk še uro Watch GT 2e. Bomo videli, ali bodo tudi v Sloveniji na voljo podobne atraktivne spodbude za nakup.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Prenosniki Huawei so dobri. Imajo dobro strojno opremo. Vendar so precenjeni. Problem pa je ko pride do operacijskega sistema-Linux. To bo morda odvrnilo kakšnega uporabnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja