Prebudi svojo fotografsko žilico
Matjaž Ropret 30. junija 2017 ob 13:37

Fotografija je ena ključnih zadev, ki jih počnemo s telefoni. Ti niso pregnali pravih fotoaparatov samo zato, ker so priročnejši in ker ponujajo vedno boljšo kakovost, ampak je pri tem enako pomembno še dvoje – hitro in enostavno objavljanje svojih posnetkov ter kopica dodatnih možnosti, ki jih klasična fotografska orodja sama po sebi ne ponujajo, ampak se je bilo treba s tem ukvarjati v »postprodukciji«. Ali v temnici ali na računalniku. Fotografske aplikacije vse te in še mnoge druge zmožnosti prinašajo neposredno na zaslon.

Res je, da na mnogih telefonih že privzete aplikacije za fotografijo omogočajo marsikaj, do nastavljanja določenih fotografskih parametrov, do izbire različnih načinov in uporabe filtrov. Kar pa ni nujno dovolj za ustvarjalno žilico ali ne ponuja prave mere zabave. Zato je tu nekaj predlogov, s katerimi programčki se je vredno vsaj poigrati in videti, če lahko najnovejšemu dvookemu telefonu pridodajo še kakšno dodatno dimenzijo pogleda.

Fotografske aplikacije lahko razdelimo na take, ki pretežno poskušajo ponuditi več možnosti in nastavitev med samim fotografiranjem, in tiste, kjer v ospredju kasnejša obdelava posnetkov. Seveda pa so tu še nekatere, kjer je primarni namen objava na družabnih omrežjih (Instagram, …). Tokrat se ukvarjamo bolj s takimi, ki res pripomorejo k izboljšavam in uresničevanju idej.

Za uporabnike, ki jim privzeta fotografska aplikacija ni všeč ali jim ne ponuja dovolj nastavitev, predvsem ročnih, od pod- in nadosvetlitve, časa osvetlitve, zaslonke, občutljivosti ISO in vrednosti beline do prikaza histogramov, shranjevanja surovih datotek (raw), česar sicer ne podpirajo vsi telefoni, in še česa. Med temi je v androidnem svetu ena naših najljubših Camera FV-5, ki sicer ni zastonj, a ponuja veliko možnosti in je orodje, s katerim je mogoče v zahtevnih svetlobnih razmerah zajeti boljšo fotografijo, kot bi jo samodejni način. Še ena podobna je Camera Zoom FX, ta obstaja v brezplačni in plačljivi različici, ki prav tako omogoča marsikatere trike, kot so dolgi časi osvetlitve, prilagodljivi odštevalniki, pospešene reprodukcije (time-lapse) ali različni načini hitrega zaporednega fotografiranja. V iPhonovsem svetu take možnosti dajejo aplikacije Camera+, ProCamera ali Manual.

Uporabno pri teh aplikacijah je tudi spreminjanje načina ostrenja – točkovno, razširjeno, blizu (makro), daleč. Treba pa se je zavedati, da kljub izbranim nastavitvam in zaradi tega pravilnejši osvetlitvi in tehnično gledano boljši fotografiji ni nujno, da bo rezultat za vsake oči »lepši«. Kajti te aplikacije uporabljajo svoje algoritme za obdelavo signala in zapisovanje datotek, zato bo mogoče šuma nekoliko več kot pri izdelkih, ki jih dajo od sebe privzete aplikacije.

Pri drugem tipu aplikacij je to seveda manj pomembno, saj so namenjene predvsem postprodukciji. Zanimivo je, da različica pripomočka VSCO (izg. visko) za iOS prav tako omogoča spreminjanje različnih parametrov med fotografiranjem, medtem ko je androidna izvedba v tem pogledu precej bolj špartanska. Zato pa na obeh sistemih aplikacija daje obilo zavihkov pri kasnejšem obdelovanju posnetkov. Tako, da je res mogoče popraviti vse od perspektiv, prek kontrastov do zrnatosti, pa vmes še spreminjati barvno temperaturo in splošen izgled ter se poigrati s filtri. Zelo veliko v tem smislu prinašata tudi Snapseed in Pixlr. Sploh prva je dejansko uporabna za izboljševanje fotografij, ne zgolj za njihov bolj dramatičen, marsikdo bi rekel tudi izumetničen videz. Medtem ko je denimo poanta Prisme, da fotografije preoblikuje v navidezno umetniške stvaritve. Z omenjenimi aplikacijami je mogoče tudi na telefonih brez dvojnih objektivov in brez poznavanja Photoshopa ustvarjati učinke, kot je zamegljeno ozadje ali starinski izgled.

Vsekakor je fotografija tudi na telefonih lahko podobno kreativna in zabavna kot z resnimi aparati in konkretnimi objektivi. Samo pravo programsko orodje je treba najti in znova aktivirati nekaj mogoče že pozabljene žilice.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja